XP kullanıcıları Vista’ yı es geçti Windows 7’yi bekliyor

vista-pazar-payi
Hatırlarsanız bundan bir süre önce xp-mi vista-mı diye bir konu açmıştık.

Windows Vista Windows XP ye göre daha fazla güvenlik ve görsellik sağlıyor. Buna karşın çok daha fazla sistem kaynağı gerektiriyor. Test ettiğim onlarca sisteme göre şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki donanımınız yeterli değilse Windows Vista’ nın performansından kesinlikle memnun kalmayacaksınız. Vista’ ya geçmeli miyim? Dedimya donanımınız yeterli değilse kesinlikle Vista kullanmamalısınız.

İşte şimdi yeni bir veri geldi.Vista %30’luk pazar payına ulaştı. Microsoft tüm çabalarına rağmen XP de sağladığı % 56,6 lık başarıyı Vista ile elde edemedi. XP Vista‘ yı hala dövüyor 🙂 

StatCounter dan gelen verilere göre Vista eski bilgisayarlarını yenileyen ve bilgisayar kullanımı daha seyrek olan, eğlence amaçlı kullanıcılar arasında daha popüler.

İşin farklı ve ilginç bir yanı ise Windows XP tarafında. XP, Vista’nın ele geçirdiği pazar payından daha fazlasını kaybeti. Bu kayıp Linux işletim sistemi dağıtımları ve Mac OS X arasında paylaştırılmış.

Elde edilen veri, Apple‘ın son Ocak ve Mart aylarıa rasında %6.6’lık pazar payını %8.3’e yükseltmesinin de sağlaması olarak algılanabilir.

Aslında bu rakamlar şaşırtıcı değil. Yeni satılan tüm notebook ve pclerde Windows Vista yüklü. Yani bilgisayarınızı yenileyecekseniz mecburen Vista alıyorsunuz. Aslında bir vista kullanıcısı olarak Vista kötü diyemem. XP ile arasında gerçekten önemli farklılıklar var. Ancak gerçekten yüksek donanımlı bir bilgisayar istiyor.

XP kullanıcıları yüksek donanım gerekliliği sebebi ile Vista’ ya terfi etmemiş olabilir. Üstelik Vista için neden 100 dolar ödesin ki? Microsoft bu rakamları düşürmeli… Ayrıca XP kullanıcıları Vista’ daki performans sorunlarından dolayı Windows 7‘yi bekliyor olabilir. Ancak yine de donanımlarını güçlendirmek zorundalar. Çünkü donanım isteyen sadece işletim sistemi değil. Oyunlar, ofis uygulamaları… her yeni sürüm daha güçlü donanım istiyor. Yani kaçış yok…

Öte taraftan XP‘ nin pazar kaybı da normal karşılanmalı. Bir çok resmi kurum özellikle yurtdışında açık kaynak kodlu ürünlere yöneldi. Yani bu rakamlar şaşırtıcı değil…

Yorum yapın

XP kullanıcıları Vista’ yı es geçti Windows 7’yi bekliyor” üzerine 2 yorum

  1. arkadasım ben wındows 7 Ürün anahtarını aldım setup ını pc ye yuledım Isletım sıstemım Xp 2gb Ram var 512 ekran kartı ATİ Benim korktugum tek bise var daha once VİstaY dı pc urun anahtarını gıremedım Bundada sundan korkuyorum Benim pc nin tum driver cd leri var onlar wındows 7 yukledıkten sonra aksılık cıkarırmı ?