Çamaşır kurutma makinesi tavsiyesi okumadan almayın

Çamaşır kurutma makineleri artık günümüzde (şimdi 2018 yılındayız) ihtiyaçtan ziyade zorunluluk haline geldi. Kadınların iş hayatına daha fazla girmesi ile birlikte ev işlerine ayrılan vakit eskiye göre büyük oranda azaldı. Ancak yine de bir evin işi öyle dışarıdan gözüktüğü gibi hiçte kolay değil, bunu en iyi kadınlar bilir.

Çamaşır kurutma makinalarının çamaşırları asma ve toplama işlerini ortadan kaldırması aslında 1800’lü yılların başında Fransız M. Pochon, kol gücü yardımı ile çalışmakta olan bir kurutma makinesi icadı ile başladı. Bunda fransız tipi balkonun etkisi büyük olsa gerek. Elektrikli kurutma makinesi icadı ise 1840’lı yıllarda Brooks Stevens tarafından ilk pencereli ve elektrikli çamaşır kurutma makinesinin üretimi ile başladı.

Makalenin tamamını okumanızı tavsiye ederim ama sınırlı vaktiniz varsa önerim en azından Çamaşır Kurutma Makinesi Satın Alma Öncesi Kontrol Listesi dokümanını indirip inceleyin. Satın alma öncesi modeller arasında karşılaştırma yaparken işe yarayacağını düşünüyorum. Burada size ürünü almadan önce nelere dikkat etmelisiniz konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Çünkü ürünü aldıktan sonra ve hele bir de kullandıktan sonra yasal süre de geçti ise iade etmek imkansız olabilir ve son pişmanlık artık çare değildir.

camasir-kurutma-makinesi

Ülkemizde özellikle depremden sonra yapılan yeni binalarda fransız tipi balkon oldukça popüler olmaya başladı. Tabi bunda müteahhitlerin balkondan çalarak evin metrekaresini büyütüp bir daire çıkacak yere 2 daire yapmasının büyük payı var. Balkon kalmayınca çamaşırları kurutacak yer de kalmadı.

Çamaşır kurutma makinesi kullanmak için tek sebep evin balkonsuz olması ya da eşin çalışması değil elbette. Günümüzde bu ürünlerin fiyatları ve elektrik tüketimleri oldukça azaldı. İlk kullanımdan sonra çamaşırların ne kadar da pamuk gibi olduğunu ve büyük rahatlık olduğunu siz de göreceksiniz.

Günümüzde bacalı kurutma makinesi hala var mı bilemiyorum ama bu tipte olan bir makine ısı ve hava sirkülasyonu yaparak giysileri kurutuyor. Sıcak ve nemli hava makinenin dışındaki kanal vasıtasıyla dışarı üfleniyor.

Piyasada daha sık kullanılan iki tip ise Yoğuşturmalı kurutucular ve Isı pompalı kurutucular. Hemen belirteyim ısı pompalı kurutucular daha yeni nesil tipte olanlar ve daha az enerji tüketirler. Ancak yine de makine bazlı bunu sorgulamak gerekir.

camasir-kurutma

Yoğuşturmalı bir makineyi evinizin istediğiniz bir yerine konumlandırabilirsiniz. Yani bacalı tipteki gibi havalandırma borusu takıp bunu dışarı salmanıza gerek yok. Kurutma işlemi sırasında çamaşırların ıslaklığından ve nemimden üretilen buhar suya dönüştürülerek makinede yer alan bir kapta toplanır. Bu kapta tahliye deliği varsa bir tahliye borusu ile dışarı verebilirsiniz. Böylece kap dolmaz ve siz de boşaltmak zorunda kalmazsınız. Bir kurutma da bu kap hemen dolmaz. Kurutmadan kurutmaya boşaltabilirsiniz. Ayrıca bu suyu ütünüzün kullanım klavuzuna bakarak ütü suyu olarak da kullanabilirsiniz.

Isı pompalı kurutucular klimalar gibi kompresör kullanır. Kompresör yardımı ile içeride bulunan gaz çeşitli evrelerden geçirilerek çamaşırların kurutulması sağlanır. Yoğuşturmalı kurutucularda yer alan ısıtıcı yüksek enerji çeker. Isı pompalı kurutucularda ısıtıcı ünitesi yer almadığından daha tasarrufludur.

Çamaşır kurutma makinesini almadan önce dikkat etmemiz gereken konular

Çamaşır Kurutma Makinesi nerede duracak ?

Bu tarz makineler evin herhangi bir köşesinde durabilir ama bizim düşündüğümüz yerin ölçüleri alacağımız ürün için uygun mu? Dolayısı ile alacağınız makinenin ölçülerinin (Yükseklik/Genişlik/Derinlik) koymayı düşündüğünüz alanın ölçülerine uygun olması gerekir. Bu nedenle ilk iş bu alanların ölçülerini alıp bir kenara not etmek olmalıdır. Piyasada satılan tüm makineler maalesef aynı ölçülerde değildir. Bazen 1 santimlik bir fark bile size maddi manevi büyük sıkıntı yaşatabilir. Ayrıca elektrik tesisatının özelliklerini de kontrol etmek gerekir.

Çamaşır Kurutma Makinesinin kapasitesi ne olmalı ?

Aslında bu sorunun doğru yanıtı çamaşır yıkama makinenizin kapasitesinde gizli. Ancak çamaşır yıkama makinenizi değiştirmeyi planlıyorsanız bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Aile üye sayınız da size fikir verebilir. Ürün etiketinde yazan kapasite genellikle yıkama öncesi kuru çamaşır ağırlığıdır.

Enerji Sınıfı ne olmalı ? Hangi makine daha az enerji harcar ve daha sessiz çalışır ?

Bu tür ürünlerde satıcı firmaların aşağıdaki örnekteki gibi bir enerji etiketi bulundurması artık yasal zorunluluk olmuştur.

2018 yılı Mart ayı itibariyle 1 kW/h elektrik (1000 watt) çeşitli vergiler dahil ortalama 0,45 TL yani 45 kuruş civarındadır. Enerji etiketinde verilen değer yıllık standart 160 kurutma ile hesaplanan değerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan biri aynı sınıfa ait iki farklı makinenin iki farklı tüketim değeri olabileceğidir. Bir başka önemli konu ise çok fazla tasarruf yapacağım diye makineye ödediğiniz bedelin çok fazla olmasıdır. İki makine düşünün, biri yıllık 150kwh diğeri yıllık 250kwh harcasın. Elektrik için ödeyeceğiniz fark yılda 100kwh*45kuruş=45TL olacaktır. 10 yılda 450TL. Ancak bu iki makinenin ilk alım maliyeti bazen 1000TL bile olabilmektedir.

Bunlar kadar diğer bir önemli konu ise makinenin kurutma esnasında çıkardığı gürültüdür. Gürültüsü yüksek makineler sinirlerinizi bozabilir. Uyku konforunuzu olumsuz etkileyebilir.

Genel olarak 62 desibel civarındaki makineler süper sessiz kabul edilmektedir. Sessiz makineleri seçecek olanlardan akıllı elektrik sayacı kullananların gece indirimli tarifelerde de makineyi kullanarak tasarruflarını artırabileceklerini de hatırlatalım.

Kurutma işleminden önce, çamaşırları çamaşır makinesinde iyice sıkın. Sıkma devir sayısı yüksek olduğu zaman, kurutma süresi de kısalır ve enerji tüketimi azalır.
– Tavsiye edilen maksimum dolum miktarını aşmayın.
– Her kurutma işleminden sonra filtrelerin temizlenmesine özen gösterin.
– Kurutma işlemi sırasında, makinenin bulunduğu ortamı iyi havalandırın.
– Aynı cins ürünleri birlikte kurutun.
– Kurutma işlemi sırasında gerekmedikçe makinenin kapağını açmayın.

Garanti süresi kadar önemli bir diğer konuda ürün arızalanırsa ne kadar kısa sürede tekrar çalışır hale getirildiğidir. Burada da servis ağının yaygınlığı ve performansı devreye girmektedir. Ülkemizde en yaygın servis ağı Koç grubuna ait Arçelik/Beko gibi markalardadır. Vestel‘i de unutmamak gerekir.

Bosch, AEG, Profilo , Electrolux ve Siemens‘in de servis ağı yaygındır.Buna karşın diğer firmalar da bu konuda atak halindedir ve her markanın servis ağı giderek büyümektedir. Taşınma, ev değiştirme gibi probleminiz yoksa çevrenizdeki en yakın servis ağlarını dikkate alarak bir tercih oluşturabilirsiniz.

Garanti belgelerinin saklanması önemlidir. Ürün yıllar sonra arızalandığında garanti belgesini bulmak sorun olmasın diye önerimiz, bu tür belgeler için bir klasör oluşturmanızdır. Böylelikle 7 yıl garantisi olan bir ürününüzün son senesinde bir arızayla karşılaşırsanız belgesini neredeydi diye aramak zorunda kalmazsınız.

Son olarak, karar verdiğiniz ürünün kullanma talimatını mutlaka okuyun ve makineyi kurmak için gelen servis elemanlarından ayrıntılı bilgi almaya çalışın.

Umarız performansı en yüksek, fiyatı en uygun, tam size göre ve uzun yıllar sorunsuz kullanabileceğiniz bir çamaşır kurutma makinesi alabilirsiniz, araştırmanız sonrası yorum yaparak tavsiyenizi bekleriz.

İhtiyaçlar çok farklı olduğundan dolayı hangi marka model çamaşır kurutma makinesi tavsiyesi yapmak ne kadar doğru olur? Ama sizden kullandığınız kurutma makinesine göre olumlu olumsuz yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi mutlaka bekliyoruz.

Yorum yapın

Çamaşır kurutma makinesi tavsiyesi okumadan almayın” üzerine 7 yorum