Ekran kartım kaç derece? Ekran kartının sıcaklığını öğrenme

Bilgisayarınızda oyun oynarken takılmalar mı oluyor? Eğer sisteminiz oynadığınız oyunun gereksinimlerini karşılıyor ve buna rağmen bilgisayarınız oyunu yavaş çalıştırıyorsa bir sıcaklık problemi olması muhtemel.

Ekran kartının normalden fazla ısınması çeşitli donma ve takılmalara neden olabilir. Peki ekran kartının normal sıcaklığı nedir? Masaüstü bilgisayarlar için konuşacak olursak 70 derece ve üstünü tehlikeli sayabiliriz. Dizüstü bilgisayarlarda ise bu değer biraz daha fazla olabilir. Tabi ekran kartı sıcaklığında sadece iç değil dış etkenler de oldukça önemli. Örneğin kışın ekran kartınız boşta iken 35 derecede, yazın ise 45 derecede olabilir.

Benim bilgisayarımdaki ekran kartı AMD/ATI Radeon HD4830 ve sistem boşta iken 40-45 derece arasında çalışıyor. Ekran kartını kullanan uygulamalarda ise (oyunlardan bahsediyorum 🙂 ) bu sıcaklık 55-60 dereceyi görebiliyor. Tabi burada ekran kartının fanı olduğu kadar kasa içi havalandırma sisteminin de önemi büyük. Ayrıca kasayı çok dar bir yere koymanızı da tavsiye etmiyoruz. En azından havalandırma yerleri duvara, masaya vb. yerlere bitişik olmamalı.

Eğer oyunlarda donma, kasma, takılma yaşıyorsanız bahsettiğim gibi bunun nedeni belki de ekran kartının aşırı ısınmasıdır. Peki ekran kartının sıcaklığını nasıl ölçebiliriz?

Aslında bunun için bir çok program var ancak sadece ekran kartının sıcaklığını ölçmek istiyorsanız çok ayrıntılı programlara ihtiyacınız yok demektir. GPU Temp programı ile adından da anlaşılabileceği gibi ekran kartınızın sıcaklığını ölçebilirsiniz. Program taşınabilir yani yükleme gerektirmiyor.

GPU Temp indir

Yorum yapın