Steve Jobs’dan ölüm fabrikasını koruyucu açıklamalar

Geçtiğimiz günlerde internete Foxconn fabrikasında ardı, ardına yaşanan intiharlar ve çalışma şartlarını yansıtan fotoğraflar düştü. Durum üzerine binlerce kişi ayaklandı. Ama hiç birisinin üzülmekten başka yapacakları bir şeyi yoktu. Görüntülerde Foxconn fabrikasında yaşanan çalışma şartlarının ne kadar çok ezici ve zor olduğu gösteriliyordu. Ve bu duruma dayanamayan işçilerinde intihar ettikleri açıklaması yapıldı.

Ne doğru düzgün yemek, ne doğru düzgün tatil, nede adam akıllı maaş veren Foxconn fabrikası çalışanlarına sanki bir hapishanede kalıyorlarmış gibi davranıyorlardı. Durum üzerine patronlardan yok böyle bir şey hepsi yalan gibi birçok açıklama yapıldı. Ama görüntüler ortadaydı.

Teknoloji devi apple’ın tüm cihazları da o fabrikada üretiliyordu. Ve durum üzerine Steve Jobs katıldığı bir konferansta açıklama yaparak durumun gözüktüğü kadar vahim olmadığını orasının herhangi bir dükkân değil fabrika olduğunu ve bu tür şartlarında normal olduğunu açıkladı.

Sonuçta Steve Jobs için o fabrika bir gelir kapısıydı. Ve fabrikada çıkacak herhangi bir sorun veya işçilerin çıkartacağı herhangi bir isyanda apple ürünlerinden hiç birisinin üretilemeyeceğinin anlamına gelirdi. Belki bu işten bir karı olmasa Steve Jobs böyle bir açıklama yapmazdı.

Ama o fabrikada yine ucuz işçiyle yüksek gelirler elde edilecek ve yine ne olursa olsun o fabrikada çalışanlar 3 kuruş para için ne kadar kötüde olsa oradan ayrılamayacaklar. Ve yine kazanan apple gibi büyük markalar olacak.

Yorum yapın

Steve Jobs’dan ölüm fabrikasını koruyucu açıklamalar” üzerine bir yorum