Bilgisayarınızı Sessizleştirin

Bilgisayarınızdan çıkan sesler gün geçtikçe artıyorsa ve siz de bu durumdan şikayetçiyseniz doğru yerdesiniz. Bu yazımızda bilgisayarınızdan gelen sesi minimuma indirmek için birkaç ipucu bulacaksınız.

Bilgisayarınızdan gelen sesin en önemli nedeni uzun süre bekleme nedeniyle oluşan tozlanma nedeniyle fanların sistemi soğutmasının engellemesi ve bu şekilde fanların normalden daha hızlı çalışmasıdır. Donanımınızdaki tozun yanında fanın üzerindeki tozlanma da sesin kaynaklarından biridir.

İlk işimiz, anlayacağınız üzere, ayrıntılı bir temizlik yapmak. Başlangıç olarak bilgisayarımızı kapatıp kasamızı açıyoruz. Donanıma zarar verme riskini göze alıyorsanız uzak bir mesafeden elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem kuru bir bez kullanmanız. Bileşenleri anakarttan ayırarak daha ayrıntılı bir temizlik yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu temizliği belirli aralıklarla yaparsanız bilgisayarınızdaki ses miktarı önemli ölçüde azalacaktır.

Seslerin kaynağı olarak tozlanmadan sonra gelen en önemli etken ısınmadır. Donanımın dışarıdan ısı almayacağı bir yerde tutmak ses miktarını önemli ölçüde azaltacaktır. Ayrıca kasanızın konumunu seçerken fanların çevresini açık bırakırsanız hava dolaşımı daha kolay olacaktır. Bunun yanında, küçük fanlar yerine büyükleri tercih edin. Küçük fanlar yeterli soğutmayı sağlamak için daha hızlı dönerler, bu da daha fazla ses anlamına gelir. Büyük fanlarda ise aynı soğutmayı sağlamak için gereken hız doğal olarak daha azdır. Bunların yanında işlemciler ve ekran kartlarıyla gelen standart fanların yerine daha sonra satın alacağınız bir fan daha faydalı olacaktır.

Sessiz bir bilgisayar için kasa seçimi de önemlidir. Güç kaynağı da sese neden olan bileşenlerden biri olduğundan kaliteli bir güç kaynağı sunan bir kasayı tercih etmelisiniz. Ayrıca kasanın havalandırma seçenekleri de uygun olmalı.

Bu kadarından memnun olmadıysanız bir seçenek daha var. BIOS üzerinden fan ayarlarında değişiklik yapabilirsiniz. Ancak bu işlem tehliklelidir. Çünkü yeterli soğutma sağlanamadığında bileşenleriniz zarar görebilir.

Yorum yapın