Blog İçeriğinizi Mi Çalıyorlar? Hırsızları Durdurma Yolları

Bu yazımızda, emek verip, zaman ayırıp özgün içerikler yaratan blogcuların; içeriklerinin çalınmasını nasıl önleyebileceğini anlatacağız. Öncelikle blog hırsızlığı, kopyala yapıştır mantığı çok kolay yapılabilen birşeydir ve siteniz için verdiğiniz emeği adeta sömürür. Siteniz bir türlü gelişmez ya da gerilemeye başlar.

Sitenizin İçeriğinin Kopyala Yapıştır Yoluyla Alınması Niçin Zararlıdır?

Öncelikle, bu işin ciddiyetini anlatalım ki, çözümleri üretirken daha dikkatli ve sağlamcı olalım. Blog içeriğinizi birisi çalarsa eğer, arama motorlarında o kişi sizin önünüze geçerse, arama yapan kişiler sizin sitenize değil de içeriği çalan kişinin sitesine girer bunun sonucunda sizin yazınızın hiçbir kıymeti kalmaz. Bu yüzden bu konuyu çok ciddiye almalısınız. Şimdi gelelim bu hırsızları yakalamaya ve çözüm üretmeye.

Blog İçeriğiniz Kopyalanıyor Mu? Nasıl Bulabiliriz?

Şimdi içeriğimiz kopyalanıyormu, çalınıyor mu bulalım. Bunun için içeriğinizin başlığını çift tırnak içine alıp, google da aratıyoruz. Örnek vermek gerekirse, facebook hesap kapatma başlıklı bir yazı var blogumuzda, biz google’a gidip “facebook hesap kapatma” diye arama yapıyoruz ve sonuçlar karşımıza çıkıyor. Elbette bütün sonuçlar sizin yazınızı çalmış anlamına gelmiyor. Sonuçları ziyaret ederek kontrol yapmanız gerekiyor. Eğer daha az sonuç kontrol etmek isterseniz yazınızdan kısa bir cümleyi de çift tırnak arasına alıp google’da aratıyoruz mesela bu “facebook hesabını kapatmak için” gibi bir kelime grubunu seçip arama yapabiliriz. Unutmayın bu kelime grubunu kendi yazımızdan seçip aratıyoruz. Bu sefer daha az sonuç çıkacaktır sonuçları kontrol ederek, hırsızları ve sitelerini buluyoruz.

Blogun İçeriğini Nasıl Koruyabiliriz?

Şimdi gelelim, hırsızları nasıl durduracağımıza. Öncelikle blogumuzda görünür bir yere dikkat çekici bir banner yani hareketli görüntü koymalıyız. Bu içerik hırsızlarını durdurmak için çok etkilidir. Bunun için bir sistem geliştirilmiş, http://www.copyscape.com/banners.php adresine gidip bir banner seçiyoruz ve sitemize yerleştiriyoruz. Bu sayede içeriğimizi çalmak isteyenleri uyarmış oluyoruz.

İçeriğimiz Çalındı Ne Yapacağız?

İçeriğnizi kopyalayan siteyi bulduğunuzda, sitenin iletişim sayfasını bulup, sitenin editörüne bu durumu bildirerek içeriği yayından kaldırtabilirsiniz. Ama tabi uyarınızda biraz nazik olmalısınız.

Eğer kişi içeriği kaldırmayı reddediyorsa, sitenin barındığı host şirketine e-posta atabilirsiniz. Durumu izah edin, orjinal içeriği ve çalıntı içeriği göndererek sitenin engellenmesini isteyin, böylelikle o site içeriği kaldırmak zorunda kalacaktır.

Eğer host şirketi de bu sorunu çözmez ise, Google adsenseye siteyi ihbar edin, böylelikle google adsense hesabını kapatacaklardır çünkü google bu konuda çok hassastır. Google’a şikayet etmek sonuç verecek bir yöntemdir.

Bunun yanında çok zarar ederseniz veya bunun cezasını hukuk ile vereceğim derseniz, yasalarda sizin yanınızda. Eğer içeriğin kopya olduğunu anlatabilirseniz, o içerik sadece sizin sitenizde olacaktır dahası, mahkeme olayını anlatırsanız eğer kolay kolay kimse sitenizden içerik çalamayacaktır.

Yorum yapın

Blog İçeriğinizi Mi Çalıyorlar? Hırsızları Durdurma Yolları” üzerine 2 yorum

  1. google’ a şikayet ettiğin vakit adsense hesabı kesin banlıyorlar. ama içerik kısmını bilemiycem.

  2. Hic google ye sikayet etmeyi denemeden yazdigniz belli oluyor , sikayet etmeye kalk bakalim edebiliyormusun ? , öncelikle kac kiside digital imza var ? hickimsede , bunlarla mi ugrasacak sikayetci , sacmalik , bunun cözümü yok kardesim