XP Üzerine Windows 7 Kurulumu

Bir çoğumuz bilgisayarımızda hala Windows XP kullanıyoruz. Windows 7 hakkındaki olumlu yorumlar ilgimizi çekiyor olsa da veri kaybı veya daha yavaş olabileceği gerekçesiyle Windows 7’ye geçmekte tereddüt ediyoruz. Bu yazıda bu sorunu çözmek için Windows XP ve Windows 7’yi aynı bilgisayara nasıl kurabileceğinizi anlatacağım.

Önemli bir uyarı: İşleme başlamadan önce önemli verilerinizi yedekleyin.

Kullanacağımız yazılımlarla başlıyoruz.

Yeni işletim sistemini ayrı bir disk bölümüne kuracağız, bu nedenle bir disk bölümleme programı gerekiyor. GParted Live veya Partition Wizard Home Edition işinizi görecektir. Bu programları Google’da küçük bir aramayla bulabilirsiniz.

İkinci olarak Windows 7 DVD’si veya taşınabilir bellekten kurulum yapmak istiyorsanız ISO dosyasıyla birlikte Microsoft’un Windows 7 için özel olarak yayınladığı Windows 7 USB DVD Download Tool yazılımı. Bu yazılımla Windows 7’yi bir taşınabilir belleğe kaydedip yükleme yapabiliyoruz.

Son olarak da kurulumdan sonra karşılaşabileceğiniz küçük sorunları çözmek için EasyBCD adlı ücretsiz yazılım.

İlk yapacağımız işlem disk bölümleme olacak. Windows 7 Ultimate 64-bit sürümü benim bilgisayarımda yaklaşık 9 GB yer kapladı. Bunu düşünerek kullanım amacınıza göre en az 10 GB’lık bir bölüm oluşturun.

Bu aşamadan sonra yapacağınız işlem basit. DVD veya taşınabilir bellek üzerinden yeni oluşturduğunuz disk bölümüne Windows 7’yi kurun. Bu bölüm önemli, çünkü yanlış bölümü seçerseniz eski işletim sistemini ve verilerinizi kaybedersiniz. Benim tavsiyem daha hızlı olması nedeniyle taşınabilir bellekten kurmayı tercih etmeniz. Bunu nasıl yapacağınız konusunda internette yeterince yazı bulabilirsiniz.

Kurulum sonrasında bazı disk bölümlerinizi göremeyebilirsiniz. Bu sorunu gidermek için disk bölümleme yazılımlarınızı kullanın. Partition Wizard Home Edition ile bu işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

İki işletim sistemi kurduğunuzda Windows XP daha eski bir sürüm olduğu için Windows 7 ile aynı bilgisayarda bulunduğunda sorunlar yaratacaktır. Bütün gizli disk bölümlerinizi açtıktan sonra EasyBCD programını çalıştırıyoruz.

Açılış ekranındaki işletim sistemi seçme bölümünde Windows XP muhtemelen “Daha Önceki Windows Sürümü” olarak görünecek ve Windows XP ile çalıştırmayı denediğinizde sorunla karşılaşabilirsiniz. EasyBCD programıyla XP’nin başlangıç dosyalarının bulunduğu dizini(genelde XP’nin kurulu olduğu disk) seçtiğimizde bu sorunu çözmüş olacağız.

Aynı zamanda işletim sistemi seçim ekranındaki “Daha Önceki Windows Sürümü” yazısını ve fazladan görünen işletim sistemlerini bu programla silebilirsiniz.

Yorum yapın

XP Üzerine Windows 7 Kurulumu” üzerine 5 yorum

  1. hadi ben yaptım istisna 5 yada 10 kişi yaptı mal adam herkes nerden bulacak isim bile vermiyon deli oldumya senin açtıın konuya da sanada