2010 yılı tarayıcı istatistikleri (Ocak-Şubat)

İnternet tarayıcıların Ocak-Şubat ayları arasındaki pazar payları belli oldu.

Net Applications’dan alınan istatistiklere göre Internet Explorer yine en üst sırada. Internet Explorer’ın ardından ise sırasıyla Firefox, Chrome, Safari ve Opera geliyor.

Ocak ve Şubat ayları arasında Internet Explorer’ın düşüşü devam etti. 0.60 puanlık düşüş yaşayan Internet Explorer’ın kullanım oranı %61.58 olarak gerçekleşti.Firefox geçen ay olduğu gibi bu ay da % 25 seviyesine ulaşamadı ve 0.18 puanlık bir düşüşle %24.23‘lük pazar payına sahip oldu.

Geçtiğimiz aylarda da dikkati üzerine çeken Chrome bu ay da çıkışını sürdürdü. 0.41 puan artışla %5.61 ‘e ulaşan Chrome’un yükselişinin devam etmesi bekleniyor.

Opera ve Safari cephesinde ise durum hiç iyi görünmüyor. Safari 0.06 puanlık düşüşle %4.45‘e, Opera ise 0.03 puanlık düşüşle %2.35‘e geriledi. Opera’nın 10.5 sürümünün yayınlanmasıyla rekabete girebileceği söylentiler arasında.


Tarayıcı piyasasını takip edenler Firefox’un son aylardaki düşüşünü dikkatlerinden kaçırmamışlardır. Yeni sürüm 3.6’nın yayınlanmasına rağmen düşüşün sürmesinin nedeni olarak Chrome’un Google, Youtube vs. sitelerdeki reklamları ve Google’ın Sony gibi bilgisayar üreticileriyle olan anlaşmaları olarak gösteriliyor.


Firefox’la karşılaştırıldığında Internet Explorer’ın durumunun daha kötü olduğu açıkça belli oluyor. AB’nin baskısıyla Avrupa’da satışa sunulan Windows 7’lerle gelen tarayıcı seçme özgürlüğü, Internet Explorer’ın başına dert olmuş gibi görünüyor. Microsoft’un bu düşüşü Internet Explorer 9 ile aşmayı hedefliyor.

Yorum yapın