Bilgisayar Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dizüstü bilgisayarlar gün geçtikçe piyasa hakimiyetini artırmasına rağmen, oyun ve performans tutkunları hala masaüstü bilgisayarlardan vazgeçmiş değil. Bunun nedeni masaüstü bilgisayarların bileşenlerinin gelişen teknolojiyle paralel olarak kolaylıkla upgrade edilebilmesi. Dizüstü bilgisayarlarda upgrade imkanı ise oldukça zor ve pahalı. Çünkü dizüstü bilgisayarlarda değiştirebileceğiniz bileşenler sınırlı, ayrıca bu bileşenleri bulmak masaüstü donanımına göre daha zor.

Bu kısa girişten sonra asıl konumuza geliyoruz. Öncelikle masaüstü bilgisayarı marka olarak almak yerine toplamanızın avantajını belirtmek istiyorum.

Birinci avantajınız, bilgisayarınızı kendiniz topladığınızda istediğiniz bileşenleri bir araya getirebiliyorsunuz. Markalı modellerde ise bu durum bazen sıkıntı yaratabiliyor. Örneğin istediğiniz işlemciyi bulduğunuz bir modelde ekran kartı kötü olabilir veya tam tersi.

İkinci avantajınız ise fiyat konusunda. Markalı masaüstü modellerin bileşenlerini toplama olarak alırsanız oldukça karlı çıkabilirsiniz. Fiyat farkının nedeni, masaüstü bilgisayar üreticilerinin modellerinde yaptıkları testler, ar-ge faaliyetleri vs. şeklinde sıralanabilir.

Bilgisayarınızı kendiniz toplamaya karar verdiyseniz ve bu konudaki bilginiz yeterli değilse yazımızın geri kalanında gerekli temel bilgiyi bulabilirsiniz.

Bilgisayarlarda en önemli bileşenler (doğal olarak en pahalı) işlemci, ekran kartı ve bu bileşenleri yerleştirdiğiniz anakarttır. Şimdi bileşenleri spesifik olarak ele alıp bu konuyu inceleyelim.

Anakart
Bilgisayarınızın temelini anakartınız oluşturur. İşlemci, ekran kartı, bellek, sabit disk vs. aklınıza gelebilecek bütün bileşenler anakarta bağlanır. Tabii bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken nokta bileşenlerin anakartla uyumlu olarak çalışabilmesidir.

Masaüstü bilgisayar toplamaya karar verdiğinizde ilk düşünmeniz gereken nokta kullanım amacınız olmalıdır. İnternet, ofis uygulamaları vb. işlemler için kullanacağınız bir bilgisayar için çok fazla bir para harcamanıza gerek yok. 600 – 700 TL gibi uygun bir fiyata bu tip bir bilgisayar toplayabilirsiniz.

Orta ve yüksek seviye için seçeceğiniz modellerde ayrıntıya inmeniz gerekiyor. Bu konuda öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta işlemci uyumu. Anakartınızı alırken soket yapısı ve yonga setine dikkat ederek işlemcinizle birlikte seçmenizi öneriyoruz. Anakart üreticilerinin sitelerinden soket yapıları ve yonga setleri ile ilgili yeterli bilgileri bulabilirsiniz.

Önemli olan sadece anakartın değil, tüm platformun fiyatı olmalıdır.
Fiyat konusunda AMD platformu çok daha uygun diyebiliriz. Eğer yeterli seviyede oyun oynamak, aynı zamanda da fiyatı düşük tutmak istiyorsanız AMD işlemcilerle birlikte, bu işlemcilere uygun bir anakart seçmenizi öneririz. AMD’nin fiyat avantajının yanında overclock esnekliği açısından Intel’e göre daha iyi olduğu da unutulmaması gereken bir konu.
Intel işlemciler ise AMD’ye göre oldukça iyi performans sergiliyor. Doğal olarak da fiyat AMD platformuna nazaran oldukça yüksek düzeyde seyrediyor.

İşlemci
Anakarttan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli konu işlemci olmalıdır. Aslında işlemci konusunu anakartla birlikte değerlendirdik ama ben yine de burada biraz tekrarlamak istiyorum.

Anakart seçiminde söylediğimiz gibi Intel işlemciler performans açısından oldukça başarılı ve buna bağlı olarak da fiyatları oldukça yüksek. Bilgisayarınızı kullanım amacınız oyun ise ve yüksek performans arıyorsanız kesinlikle Intel’e yönelmelisiniz.
AMD işlemciler ise orta seviye kullanıcılar için. Ancak uygun soğutma ve yeterli bilgiyle AMD işlemcilere overclock işlemi uygulayarak oldukça yüksek performans elde etmeniz de mümkün.

Ekran Kartı
Oyun amaçlı kullanımlarda en önemli bileşen olan ekran kartı seçimi dikkat etmeniz gereken bir konu. Bütçe konusunda sıkıntınız yoksa 600-700 TL civarında seyreden yüksek performans modelleri seçmenizde hiç bir mahsur yok.
Bu konuda dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Donanım piyasasını yakından takip edenler NVIDIA’nın henüz DirectX 11 destekli bir kart piyasaya sürmediğini mutlaka biliyorlardır. Bu durum AMD/ATI’nin yaklaşık 6 aydır piyasada istediği gibi fiyat değişikliği yapmasına olanak sağlıyor. Yakında üst seviye DirectX 11 modelleri piyasaya sürülecek olan NVIDIA, rekabeti kızıştırarak fiyatların aşağıya çekilmesine neden olabilir.

Bellek
Yüksek seviye bir bilgisayar için mutlaka DDR3 bellek kullanmalısınız. Tabii ki her bileşende olduğu gibi bellekte de anakart uyumu çok önemli. Anakartınızın sitesinden modelini bulup bellek uyumunu kontrol edebilirsiniz.

Sabit Disk
Sabit disk seçimi diğer donanımlara göre daha kolay diyebiliriz. Eğer anakartınızda yeterli destek varsa FireWire gibi yeni ve hızlı teknolojilere yönelebilirsiniz. Ayrıca SSD’leri de unutmamak gerekiyor. Oyun meraklıları, HDD ve SSD’leri birlikte kullanmayı tercih ediyor. SSD’ye ise oyun, yazılım vs. hızlı erişilmesi istenen veriler kopyalanarak daha fazla performans elde edilebilir.

Güç Kaynağı
Orta ve yüksek seviye bilgisayarlar için En az 500 W güç kaynağı gerekir. Güç kaynağı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta marka olmalıdır. Bunun nedeni ise, piyasada adı olmayan markalarda 500 W olarak lanse edilen güç, 350-400 W seviyelerinde çıkabiliyor.

Kasa
Kasa seçimi genelde basit gibi görülür, ancak bu konu da çok önemlidir. Bilgisayarınız ne kadar iyi havalandırılır ve soğutulursa o kadar performanslı çalışır. Yeterli hava dolaşımı sağlamayan bir kasa, bilgisayarınızın performansının düşmesine, ilerleyen durumlarda ise bileşenlerinizin yanmasına bile sebep olabilir.

Yorum yapın

Bilgisayar Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler” üzerine 14 yorum

  1. intel2030soket 1155 3.0 ghz 3mb işlemci
    msı b75ma p45 intel ddr3 2400mhz
    asus gt630 gddr3 2gb 128 bit vdia geforce ekran kartı
    2gb ram
    ,oyun için yeterli heralde en ucuzu bu

  2. Paylaştığınız bilgiler gerçekten çok hoş. Sizden ricam kendiniz bizlere(çömezlere 🙂
    bir bilgisayar toplayın. Örnek olsun diye. Bir oyun canavarı veya bir ofis bilgisayarı hiç farketmez.(tabi oyun canavarı olsa çok daha makbule geçer 🙂
    Paylaştığınız bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim.

  3. Ya arkadaşlar bana 800-1000 tl oyun için en güzelinden bi toplama kasa yaparmısınız ben anlamıoyorum pek bunlardan işlemci adminin dedigi gibi intel olursa daha iyi olucagını düsünüyorum.. ama fark etmez

  4. yaklaşık 1000 liram var call of duty serisini kasmadaan oynatabilecek benzer oyunlara göğüs gerebilecek kasa toplamak istiyorum bu fiyata on numara diyebileceginiz türden gerekli kart isimlerini verebilirmisiniz.

  5. 1 tane normal kullanıcı
    1 tane oyun oynayan kişi
    1 tane yazlım yapan kişi
    1 tane cd yazan kişi
    1 tane tasarım müh.
    bunlar için bilgisyar toplaması ypıyorum.. lütfen yardım edin.

  6. Burki arkadasım o parcalar bırbırı ıle uyumlu ancak 9800 gt amanı onermem zotac Eco 250 1 gb 256 bıt yada bulabılıyosan zotac 250 almanı tavsıye ederım 512 mb dır ancak 1 gb oranla daha cok verım alırsın bırde sanırsam oyun ıcın dusunuyosun bu kasayı o yuzden amd ıslemcı yerıne ıntel i3-i5-i7 serisinden alırsan senin acından daha ıyı olur anakart secımın ıyı anakart alıcaksan ya asus yada gıgabyte alıcaksın . ama bu paraya cok daha ıyı bır pc toplaman mumkundur .

  7. Bilgisayar toplamayı düşünüyordum ama hiç bi bilgi sahibi degildim dogrusu sayenizde kafamda biraz şekillendi Çok teşekkür ediyorum

  8. parçaların anakartla uyumlu olup olmadığını anakartın sitesinden modeline girerek öğrenebilirsiniz. uyumlu olup olmadığı konusunu incelemeden fiyat/performansın iyi olacağını söyleyebilirim. isterseniz hard disk i 1 TB yapabilirsiniz fiyatlar çok yüksek değil 160 tl civarında.

  9. merhaba ben yeni bir bilgisayar topluyorum acaba seçtigim donanımlar uyumlumu sizinde onayınızı almak istedim ilginizden dolayı teşekkürlerimi sunarım.

    Aerocool Vx-e Pro 600W Türbin Fanlı Super Mid-Tower Kasa
    AMD Phenom II X6 1055T (2.8GHz,9MB,125W,AM3) Box İşlemci
    Asus M4A87TD/USB3 AMD870 DDR3 2000(OC) AM3/AM2+ Anakart
    G.Skill Ripjaws 4GB (2x2GB) DDR3 1600Mhz 1.5V Düşük Voltaj DUAL CL9 (9-9-9-24) Bellek F3-12800CL9D-4GBRL
    Zotac Nvidia Geforce Eco 9800GT 1GB 256BIT GDDR3 (directx 10) PCI-E 2.0 x16 Ekran Kartı
    Samsung 500GB 7200RPM 16MB SATA2 Sabit Disk

    Masrafım Yaklaşık 1300 TL eğer parçalarım tam anlamıyla uyumlu ise fiyatına göre performansımı alabilirmiyim bu makinadan?

  10. Merhaba bende bir kasa var. ben ram, işlemci ve yeni bir ankart almayı düşünüyorum acaba aldıklarım aygıtlar kasamın güç kaynağına ekran kartına falan uyum sağlar mı yoksa sorun yaratırmı??

  11. ben daha önce pc toplamadım güç kaynağının toplayacağım sistemin gerksiniminden yüksek olmasının bir sakıncası varmı

  12. benim bütcem sınırlı öğrenciyim acaba CPU – Pentium 4 2GHz
    ram- 1GB
    Ekran Kartı –
    ses kartı – DirectX 9.0 Desteği
    böyle bir kasa kac tl ye mal olur?
    bir oyunun sistem gereksinimleri bunlar ondan dolayı sordum kasa almayı düsünüyorum ama bütcem sınırlı toplama yapmayı düsündüm ama fiatlarda ve uyumlulukta fazla bilgim yok daha önce hic pc toplamadım yardımcı olursanız sevinirim.