Ekonomik Soğutma Corsair H50

Fazla para harcamadan sisteminizin performansını iyileştirmek mi istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz. Bilgisayarınızda performans düşüklüğünden şikayetçiyseniz ve bu durum için ayıracak fazla bütçeniz yoksa overclock yolunu deneyebilirsiniz. Her ne kadar riskli bir yöntem olsa da doğru donanım ve uzman kişiler tarafından yapıldığında çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Overclock konusuna daha önceki yazılarımda az da olsa değinmiştim. Bu yazıları takip ettiyseniz veya daha önceden biraz olsun bilgi edindiyseniz, overclock sırasında sistem ısısının düşük tutulması gerektiğini, aksi takdirde donanımınızı yakabileceğinizi ve bir daha kullanamayacağınızı biliyorsunuz demektir.

Sistem ısısını düşürmek için çeşitli soğutma yöntemlerini deneyebilirsiniz. Şu sıralarda en iyi soğutma sıvı nitrojenle yapılıyor, ancak fiyatı çok yüksek ve nitrojen de tehlikeli bir madde. Zaten sıvı nitrojenli soğutma genelde yarışmalarda gösteri amaçlı kullanılıyor. Sıvı nitrojen yerine kullanabileceğiniz diğer yöntemler ise gaz, sıvı, fan ve bakır tabanlı soğutma. Soğutma konusuna ayıracak fazla bütçeniz yoksa, aynı zamanda iyi bir performans istiyorsanız sıvı soğutma sistemleri sizin için uygun olacaktır. Özellikle bu yazıda ele alacağımız Corsair H50‘yi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Corsair H50 12 cm fan ve pompa/bakır blok halinde iki parçadan oluşuyor. İki adet de 33 cm boyunda plastik yay ile sarılı hortum var. Renk olarak ise siyah seçilmiş. Montajı oldukça kolay olan ürün, kasa içinde olduğu için de kötü bir görüntü oluşturmuyor. Bu kadar basit bir yapıya rağmen oldukça iyi bir performans vermesi bizi oldukça şaşırtıyor.

Fanda PWM özelliği var yani işlemcinin sıcaklığını anakarttan alıp hızını ayarlayabiliyor. Bu şekilde güç israfını önlemiş oluyor.
4-pin ucu işlemci soğutucusunun fan yuvasına takılmasını sağlıyor ve neredeyse 1700 RPM hızına ulaşabiliyor. Pompanın oldukça sessiz çalışması ve tabana uygulanmış olarak gelen termal macun ürünün diğer artıları.

Kutu içeriği ise şu şekilde:
Pompa/bakır blok
12 cm fan
Uzatma kabloları (15 cm 3-pin)
33 cm iki adet plastik yay sarılı hortum
Farklı soketlere göre montaj plakaları
Fan vidaları
Kullanım kılavuzu

Desteklenen soketler ise;
Intel: LGA775, LGA1366
AMD: AM2, AM3 şeklinde.

Ürünün resmi sitesinden aldığımız test sonuçları ise şu şekilde
(Intel Core i7-965 işlemci 1.3 vCore voltajla 3.46 GHz’e overclock edilmiş):

Sistem boştayken:
Standart işlemci soğutucusu 47.95 °C – Corsair H50 38.375 °C

%50 İşlem yüküyle:
Standart işlemci soğutucusu 57.55 °C – Corsair H50 42.5 °C

%100 işlem yüküyle:
Standart işlemci soğutucusu 79.85 °C – Corsair H50 55.85 °C

Corsair H50 şu anda Amazon’da 77.89 $, Best Buy’da 79.99 $, Computers4Sure’da 88.95 $ fiyatla satılıyor.
__

Yorum yapın