Disk bölümlendirme nasıl yapılır?

Bilgisayarınızda müzik, film vs. arşivi yapmayı seviyor olabilirsiniz veya her format attığınızda oyun ve programlarınızı tekrar kurmaktan şikayetçi de olabilirsiniz. Böyle bir konuda size önerim sistem diskinizde sadece sisteminizin kurulu olmasıdır. Sistemi kurduktan sonra kalan boş alanı nasıl değerlendireceğinizi düşünüyorsanız size benim de kullandığım bir disk bölümleme programını tanıtacağım : Partition Wizard Home Edition.

Program hem ücretsiz hem de daha önce duyduğunuz bölümleme programlarına göre herhangi bir eksisi yok. Program Windows XP, Windows Vista ve Windows 7’nin 32-bit ve 64-bit sistemlerinde çalışabiliyor. Disk bölümleme işlemini oldukça basite indirgeyen bu program disk bölümlerini yeniden boyutlandırma, kopyalama, yeni bölüm oluşturma, bölümü formatlama, gizleme, sürücü harfini değiştirme, geri yükleme, aktif bölümü ayarlama gibi bir çok temel özelliği bir arada ve basit bir arayüzle sunuyor.

Programın kullanımına geçelim: Partition Wizard İndir

1. Bölümlemenin sağlıklı olması için açık olan programların kapatılması gerekir.

UYARI: Çok küçük de olsa veri kaybı riski olduğundan verilerinizi yedeklemenizi öneririz.

2. Programı çalıştırdıktan sonra bölümlendirmek istediğimiz diske sağ tıklayıp “Move/Resize” seçeneğini seçiyoruz.

3. Bu seçeneği seçtikten sonra açılan pencerede seçtiğimiz diskin boyutu görünüyor. “Partition Size” bölümünü kullanarak yeteri kadar boş alan ayırıyoruz.

4. 2 adet “Unallocated” adı altında disk oluşacak. Bunların biri 9-10 MB boyutlarında olup sistem kullanımı için ayrılıyor. Bizi büyük boyutlu olan bölüm ilgilendiriyor. Bu bölüme sağ tıklayıp Create seçeneğini seçiyoruz.

5. Bu bölümde diskimize bir harf ve isim atıyoruz. Disk formatı NTFS olarak kalabilir.

6. Son olarak sol alt bölümde “Apply”a tıklayıp çıkan onay kutucuğunu onaylıyoruz.

7. Ardından gelen kutucukta Restart Now’u seçerek bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Bilgisayar açılış sırasında boyutlandırma işlemini tamamlayacaktır.

Yorum yapın

Disk bölümlendirme nasıl yapılır?” üzerine 2 yorum

  1. Tam anlamadım tüm bu işlemleri windows açık halde iken mi yapabiliyoruz. Hemde ücretsiz bu güzel haber teşekkürler…