64-bit Hakkında Merak Edilenler

64 bit tabanlı ilk işlemci 2003 yılında AMD tarafından piyasaya sürülmüştü. Bunun üstünden geçen 7 yıl boyunca 64-bit’e geçiş çok yavaş ilerledi. Windows 7’nin piyasaya sürülüşüyle Microsoft’un reklam kampanyasından olsa gerek, 64-bit sistemler eskisine nazaran daha çok kullanılmaya başlandı. Bu sistem konusunda fazla bilgisi olmayan kullanıcılar ise 64-bit teknolojisine geçmek konusunda tereddüt içinde kaldılar. Bu tereddütleri gidermek amacıyla 64-bit sistemler ile ilgili bir yazı hazırladık.

En çok sorulan sorulardan biri sistemin 64-bit kurulumuna uyumlu olup olmadığı yönünde. Eğer çok eski bir işlemciniz yoksa (Intel için Pentium D öncesi, AMD için Athlon 64 öncesi) 64-bit sistem kurabilirsiniz. Yine de işlemci üreticisi firmanın sitesinden işlemciniz hakkında bilgi almanızda fayda olacaktır.

64-bit sistem kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şey ise, her işletim sistemi kurulumundan sonra yaptığınız gibi yeni sürücüleri kurmak olacaktır. Windows 7’de böyle bir zorunluluk olmamasına rağmen kendi donanımınıza özel sürücüleri kurmanız oldukça faydalı olacaktır. Sürücülerinizi indirirken 64-bit sürücüyü seçmeye dikkat edin. 64-bit işletim sistemine 32-bit sürücü kurduğunuzda büyük ihtimalle çalışmayacak veya sorunlar çıkaracaktır.

Kurulumdan sonra merak edilen en önemli konu oyun ve yazılımlar. Yeni çıkan oyunların ve yazılımların çoğunda 64-bit desteği var. 32-bit yazılımlar 64-bit sistemde çalışır mı diye sorarsanız bu sorunun cevabı evet. Ancak 32-bit yazılım kullandığınızda 64-bit verimini alamayacağınızı hatırlatmakta fayda var.

En çok sorulan sorulardan biri ise sistemin 3 GB’dan fazla belleği görmemesi. 32-bit sistemler en fazla 3 GB bellekle işlem yapabilir. Belleğinizin tamamını kullanmak istiyorsanız 64-bit’e terfi etmekten başka çareniz yok.

Konuya işletim sistemleri açısından bakacak olursak, çoğu Linux sürümünün 64-bit versiyonu var. Microsoft bu desteği XP ile sunmaya başladı, ancak XP’nin 64-bit versiyonunun çok verimli olduğunu söylemek yanlış olur. 64-bit Microsoft sistemi kullanacaksanız Vista veya 7’yi tercih edin.

Yorum yapın

64-bit Hakkında Merak Edilenler” üzerine 4 yorum

  1. @M.Kara
    Evet, uyumlu olması gerekiyor. İşlemciniz çok eski değilse zaten uyumludur. İşlemcinizin özelliklerini sitesinden kontrol edebilirsiniz. Intel işlemcilerde EMT64, AMD işlemcilerde AMD64 ibaresi varsa işlemciniz 64-bit destekli demektir.

  2. Şimdi tam anlayamadım. 64 bit işletim sistemi kurmak için işlemcinin 64 bit olması gerekmiyormu.

  3. Güzel bir bilgi 64 bit gündeme taşındığı şu günlerde fikir vermesi açısından iyi oldu bence, ne kadar doğru olur bilmem ama bir örnekte şöyle denildi. 64 bit sistem demek 32 bitin 3 şeritli bir otoyol olduğunu düşünürseniz. 6 şeritli bir otoyolunuz var demektir. Bu haliyle hangi yolda daha çok araba daha seri şekilde gider bunu düşünürsek sanırım 64 bit ne içindir daha rahat anlaşılır.