Ekran Kartı Satın Alma Rehberi

RAM satın alma rehberi yazımızdan sonra ekran kartı satın alma rehberi konusuyla yeniden karşınızdayız. Ekran kartı almadan önce yapmamız gereken ilk şey, bilgisayarımızı ne amaçla kullanacağımızı belirlemek olmalıdır.

Örnek verecek olursak;
Oyun oynamayı tercih etmeyen ve grafik çizim programları kullanmayanlar için anakartlarla tümleşik olarak gelen grafik kartları rahatlıkla yeterli olacaktır.Ekran kartına ayıracak bütçeniz kısıtlıysa ve kaliteli olmasa da oyun oynamak istiyorsanız ekran kartı üreticilerinin giriş seviyesindeki modellerini incelemenizi öneririz. Şirketler en çok giriş seviyesi ürünlerden kazandığı için bu seviyedeki ürün yelpazesini geniş tutuyorlar.Bazı giriş seviyesi modeller fiyatlarına göre gösterdikleri performanslarıyla göz doldurabiliyor. Birkaç saatlik bir araştırmayla bu tarz modelleri bulmanız mümkün.

Eğer oyun amaçlı ekran kartı alacaksanız ve bütçe sorununuz yoksa orta ve üst sınıf modelleri tercih etmelisiniz.

Benim önerim, bugünlerde ekran kartı satın almayı düşünüyorsanız NVIDIA’nın yeni grafik yongası GF100’ün (Fermi) piyasaya sürülmesini beklemeniz. Çünkü DirectX11 desteği konusunda piyasada tek olan AMD/ATI, piyasada rekabet olmadığı için fiyatları istediği seviyede tutabiliyor. Son haftalarda giriş seviyesi modelleri ile dikkat çekmeyi başaran şirket, üst performans seviyesinde böyle kolaylıklar sunmuyor. NVIDIA’nın ise çok geç de olsa DX11 destekli yongasıyla piyasaya çok hızlı bir giriş yapacağı tahmin ediliyor. Bu hızlı girişin sonucu tahmin edersiniz ki iki şirket arasında oluşacak rekabetin sonucunda fiyatlar düşüşe geçecek.

Daha önce de kısaca kategorize ettiğimiz gibi ekran kartlarında 3 adet fiyat seviyesi var: giriş, orta, ve yüksek performans.

Giriş seviyesi modelleri genelde 40 $ – 100 $ arasında fiyatlanıyor. Bu seviyedeki kartlarda ucuzdan pahalıya gittikçe özellikler ve grafik kalitesi artıyor doğal olarak. 90 – 100 $ seviyesindeki kartları seçerseniz genelde yeni oyunları çalıştırabilirsiniz, ancak bu konuda bazı sıkıntılar yaşayabileceğinizi hatırlatmakta fayda var. Oyun konusundaki sıkıntılarınızı çözünürlüğü düşürerek ve bazı efektleri kapatarak giderebilirsiniz. Oyun amaçlı grafik kartı satın almayı planlıyorsanız ve bütçe konusunda sıkıntılarınız varsa giriş seviyesinin en üstleri yerine orta seviyenin en düşük kartlarına yönelebilirsiniz. Örneğin 90 $ fiyatlı bir giriş seviyesi kart yerine 110 $ orta seviye bir kart sizin için daha fazla performans sağlayacaktır.

Giriş seviyesinden orta seviyeye doğru geçtiğimizde ise fiyatların 100 – 250 $ seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Orta seviye fiyat/performans açısından daha uygun diyebiliriz. Oyun konusunda giriş seviyesine göre çok daha fazla performans elde etmeniz mümkün. Oyun konusunda bu seviyenin alt kısmındaki kartlarda bazen sorun yaşayabilirsiniz. Ancak genellikle ortalama grafik ayarlarıyla şu anda piyasada olan oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bu seviyede 200 – 250 $ seviyesine yaklaştıkça performansın gittikçe artacağını ve oyun konusunda neredeyse hiç bir sorun yaşamayacağınızı söylemekte fayda var.

Orta seviyenin sonlarına doğru yaklaştıkça ürün sayısının gittikçe azaldığını siz de farkedeceksiniz. Daha önce de söylediğim gibi, üst seviye modeller çok fazla kazanç getirmediği için şirketler tarafından pek tercih edilmiyorlar. Bu nedenle ürün sayısı giriş ve orta seviyeye göre oldukça az. Fiyatlar ise oldukça yüksek. Üst seviye kartların fiyatları yaklaşık olarak 250 – 300 $ aralığından başlayıp 700 – 800 $’a kadar çıkabiliyor. Eğer bütçe konusunda herhangi bir sıkıntınız yoksa ve oyunları bütün özellikleriyle sorunsuz oynamak istiyorsanız bu seviyeyi seçebilirsiniz. Bana kalırsa üst seviye kartlar yerine 200 – 250 $ civarında bir kart seçimi bütçeniz açısından daha uygun olacaktır.

Ek olarak birkaç hatırlatma yapmak istiyorum. Çevrenizde bilgisayar konusunda fazla bilgi sahibi olmayan kişiler ekran kartının sadece bellek kapasitesini karşılaştırır. 1 GB kapasiteli her ekran kartının 512 MB’a göre daha iyi olacağını düşünmek gibi. Bu düşünceyi kesinlikle kafanızdan atın. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse; GeForce 9200 1 GB ekran kartı GeForce GT240 512 MB ile karşılaştırıldığında oldukça geride kalır. Yani şunu söylemek istiyorum, ekran kartında öncelikli olarak önem vereceğiniz konu bellek kapasitesi değil yonga seti olmalıdır. Eğer yonga setleri aynıysa bellek tipini (DDR2 ve DDR3), son olarak bellek kapasitesini karşılaştırmanız gerekir.
Hepsinden de önemlisi alacağınız ekran kartının anakartınızla uyumlu olması.

Bu yazıda yeni teknolojiler ve ürünlerin sürekli olarak çıkması nedeniyle çok fazla teknik ayrıntıya ve spesifik bir ürün seçeneğine yer vermek istemedim. Çünkü bütün bunlar fiyatlarda sürekli değişimlere neden oluyor. Umarım bu yazı ekran kartı satın almayı düşünenlere biraz olsun yardımcı olur.

Yorum yapın

Ekran Kartı Satın Alma Rehberi” üzerine bir yorum