RAM Satınalma rehberi

Bilgisayarınızın zamanla yavaşlamasından şikayetçisiniz ve biraz performans artışı için yeni RAM almak istiyorsunuz, ancak hangi ürünü seçeceğiniz hakkında bir bilginiz yok. Bu yazıda kısaca RAM satın alma konusunda bilgi vereceğiz.

Yeni RAM satın alırken anakartımızın hangi bellek türlerini desteklediğini bilmemiz gerekiyor. Bunun için sisteminiz hakkında ayrıntılı bilgi veren programları kullanabilirsiniz.

Bizim önerimiz CPU-Z veya Everest programları. Bu yazıda ücretsiz olan CPU-Z programını kullanacağız.

öncelikle CPU-Z programını indirelim. Bu programda işlemci, bellek ve anakart hakkında yeterli bilgi veriyor. Ayrıca boyutunun küçük olması ve kurulum gerektirmemesi de programın en büyük artıları.

Programı indirip çalıştırdıktan sonra Mainboard sekmesine tıklayarak anakartınız hakkında bilgi edinebilirsiniz. Manifacturer bölümü anakartın markası, Model bölümü ise modelini belirtir. Anakartınızın markasını Google’da arayarak sitesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Anakartınızın resmi sitesinden modelinize ulaşarak da desteklenen RAM modellerine ulaşabilirsiniz.

Eğer anakartın bellek uyumluluğu konusunda bir bilgiye ulaşamazsanız çeşitli forumlardan ve üretici firmanın teknik desteğinden yardım alabilir veya CPU-Z’nin Memory bölümü altında şu anda kullandığınız belleğin türünü görebilirsiniz (DDR2, DDR3, SDRAM gibi). Memory başlığı altında ayrıca RAM slotlarını, RAM’in çalışma frekansını (DRAM Frequency) ve CAS değerlerini bulmanız mümkün.

Bu aşamada sisteminiz hakkında yeterli bilgiye sahip oldunuz. Bundan sonra yapmanız gereken satın alacağınız RAM’in seçimini sisteminize uygun olarak yapmak. Seçiminizi yaparken RAM türünün aynı olması gerekir ancak frekans ve CAS değerleri değişebilir.

RAM türünün seçiminden sonra kapasite seçimine gelelim. Anakartınızdaki çift kanal özelliği RAM performansı açısından çok önemlidir. Eğer yeterli RAM girişiniz varsa örneğin 4 GB bir RAM yerine 2×2 GB RAM satın alarak çift kanal özelliğini kullanabilirsiniz. DDR2 belleklerde çift kanal özelliği kullanmak için 2, DDR3 bellekler için ise 3 bellek kullanmanız gerekir (sadece x58 anakartlarda). Çift kanal teknolojisini kullanmak da çok basit. Çoğu anakartta RAM girişleri 2 farklı renkte olur. Satın aldığınız 2 adet RAM’i aynı renk girişlere takarsanız çift kanal teknolojisini kullanmış olursunuz.

Önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var. Eğer Windows’un 32 bit bir sistemini kullanıyorsanız en fazla 3 GB RAM kullanabilirsiniz. Daha fazla kapasite istiyorsanız 64 bit bir sisteme terfi etmeniz şart.

Yorum yapın

RAM Satınalma rehberi” üzerine 3 yorum

  1. 32 bit’te en fazla 3GB olabiliyor denmiş. Piyasada satılan 4GB’lık laptop’lar hep 64 bit mi?

  2. @arda
    yazıda uyumluluk sorununu gidermek için her şey yeterince anlatılıyor. 2 tane 1 gb ddr2 bellek almak yazımda da belirttiğim gibi çift kanal teknolojisini kullanmanızı sağlar ve daha çok performans elde edebilirsiniz.
    lütfen ziyaretçileri yanlış yönlendirmeyin

  3. ram satın almak istiyosanız bence öyle everest le falan ugraşmaya gerek yok yapmanız gereken ram ı çıkarım bi pc tamırcisi veya satıcısına götürmek ve olabiliyosa o ramın aynısını almak çünkü farklı oldugu zaman ram uyuşmazlıgı olabiliyo eger aynısını bulamıyorsanız ve mesela elimizde 1 gb lık ram var ve siz bunu 2 gb lık yapmak istiyorsunuz 2 tane 1 gb lık ram alcagınza 1 tane 2 gb lık ram alın daha ii olur yani uyumsuzluk sorunu ortadan kalkar