Dosyalarınızı Daha Gizli Hale Getirin

Bilgisayarınızda görülmesini istemediğiniz dosyaları çeşitli programlarla şifreleyebilir veya Windows’un gizleme özelliğiyle gizleyebilirsiniz. Windows’un standart gizleme özelliğiyle gizlediğiniz dosyalar klasör seçeneklerinden küçük bir ayarla görünür hale gelebilir. Bu yazıda bunu da engelleyecek basit bir yol anlatacağız.

Önce Başlat>>Çalıştır’a cmd yazarak Komut İstemi’ni açıyoruz. Buraya resmimizdeki örnekte olduğu gibi “attrib +h +s dosya yolu” yazarak Enter‘a basıyoruz. Dosyanın gizlendiğini göreceksiniz.

Buradaki attrib komutu İngilizce özellik anlamına gelen attribute kelimesinden geliyor. +h hidden yani gizli, +s ise system yani sistem demek. Aslında bizim bu yazımızda dosya gizlemekten kastımız, gizlemek istediğimiz dosyayı sistem dosyası haline getirmek. Sistem dosyaları gizli dosyaların görünümünü açsanız bile görünmezler.

Dosyanızı tekrar görünür hale getirmek isterseniz yine Komut İstemi penceresine “attrib -h -s dosya yolu” yazarak Enter’a basabilirsiniz.

Eğer dosyanıza görünür hale getirmeden ulaşmak isterseniz adres çubuğuna dosyanızın tam yolunu yazarak ulaşabilir, WinRAR veya WinZIP gibi arşiv programlarıyla dosya sisteminize ulaşabilirsiniz.

Resimde göreceğiniz klasör ayarlarıyla da sistem dosyalarını görünür hale getirebilirsiniz.

Yorum yapın