BIOS ayarları nasıl yapılır?

BIOS bir çok bilgisayar kullanıcısı için kullanımı zor ve karmaşık olarak görünür. Bu yazıyı okuduktan sonra BIOS’unuzda basit ayarları yapabilecek, BIOS’un o kadar da karmaşık bir şey olmadığını göreceksiniz. BIOS menüleri anakarta göre değişiklik gösterse de genelde birbirlerine benzerler. Biraz İngilizce deneyiminiz varsa zaten kolaylıkla kavrayabilirsiniz.

Öncelikle BIOS’u açmayı öğrenelim. BIOS’u açmak anakarta göre değişiklik gösterir. Genelde bilgisayarınızı açtığınızda ilk gelen siyah ekranda F2, DEL veya F12’ye bastığınızda BIOS’a ulaşabilirsiniz.

Saat-Tarih Ayarı
Basit işlerle başlayalım.Örneğin saat ve tarih ayarı. Saat ve tarih ayarı genelde “Standart CMOS Features” altında bulunur. BIOS menüsünde fare kullanamayacağınız için ok tuşları ile istediğiniz menüye ve değerlere ulaşıp yine ok tuşlarıyla değerleri değiştirebilirsiniz.

Sistem Bilgisi Alma
Bazı BIOS’larda “Standart CMOS Features” altında sistem bilgileri de yer alır. Eğer yoksa “System Information” veya “Main” benzeri menülerden sistem bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

BIOS’a Şifre Koruması
BIOS ayarları sisteminizin stabil çalışması açısından çok önemlidir. Eğer hassas bir ayar yanlış yapılırsa sisteminiz kullanılamaz hale gelebilir. BIOS’unuzu yetkisiz kişilerden korumak istiyorsanız şifre koruması koyabilirsiniz. BIOS’unuzda “Set Supervisor Password”, “Set Password” benzeri bir menüden şifrenizi ayarlayabilirsiniz. Şifrenizi unuttuğunuzda BIOS’unuza ulaşmanın tek yolu ayarlarınızı sıfırlamak olacaktır.

Anakarta Entegre Bileşenleri Kapatma
Bazı anakartlarda ethernet, ses kartı, ekran kartı gibi bileşenler entegre olur. Daha fazla performans için harici bir bileşen satın alıp bunları devre dışı bırakmak isterseniz BIOS ayarlarına başvurabilirsiniz. “Integrated Peripherals” benzeri bir menüden anakartınıza bağlı bileşenlere ulaşabilirsiniz. Devre dışı bırakmak istediğiniz bileşenlerin seçeneğini Disabled yaparak devre dışı bırakabilirsiniz.

Ayarlarınızı Geri Alma
Eğer yeni ayarlarınızdan sonra sorunlarla karşılaştıysanız geriye dönüş şansınız var. BIOS’unuzdan Load-Fail Safe Defaults seçeneğiyle hatasız ayarlara dönebilirsiniz. Load Optimized Defaults seçeneğiyle de sisteminiz için en iyi ayarları otomatik olarak yapabilirsiniz.

Yorum yapın

BIOS ayarları nasıl yapılır?” üzerine 2 yorum

  1. BİOS AYARLARIN FABRİKA AYARLARINA NASIL DÖNDÜREBİLİRİM BU KONUDA BİLGİ SAHİPLERİNİN AÇIKLAYICI YARDIMLARINI BEKLİYORUM.
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER