Google’ın tercüme devrimi

Google’ın dil çeviri servisi Translate bizim dilimiz için çok yeterli olmasa da dünyada çok konuşulan diğer diller İngilizce, almanca, fransızca vb. için başarılı olmuştu. Tercüme konusunda daha da ileri gitmek isteyen Google şimdi de sesli konuşmaları tercüme etmeyi planlıyor.

Ses algılama yani voice recognition adındaki teknolojiyle gerçekleşecek olan bu çeviri sistemi telefon görüşmelerinde kullanılacak. Diyelim siz İngilizce bilmiyorsunuz fakat İngiliz biriyle konuşmanız gerekiyor. Siz Türkçe konuşacaksınız fakat karşınızdakine İngilizce şekilde tercüme edilecek. Aynı şekilde size de tercüme edilecek karşınızdakinin konuştukları.

Şu an için pek mümkün olmasa da bu çevirinin gerçekleşmesi, önümüzdeki bir kaç yıl içinde Google bu konuda önemli adımlar atabilir. Ancak benim Google’dan öncelikli istediğim Google Translate’in bizim dilimizde de adam gibi tercüme yapması.

Yorum yapın

Google’ın tercüme devrimi” üzerine 6 yorum

  1. Konuşma çevirisi hakkında son zamanlarda çok çalışma yapılmakta hatta bu çalışmanın en başında google gözükmektedir.

  2. Site sahipleri için alexa sıralaması çok önemlidir. Çünkü bir çok reklamveren bu sıralamayı dikkate alır ve sitenizi ona göre değerlendirir. Alexa sıralamanızı yükseltmek için yapmanız gereken 8 temel şeyi aşağıda sıralıyoruz.

    1.Buradan Alexa Toolbarı indiriyoruz ücretsizdir. Eğer Mozilla firefox kullanıyorsanız, bunu kullanın.

    2.Buradan sitenize özel Alexa widget edinin ve bu kodu sitenizin istediğiniz

  3. sesli çeviri konusunda uzun süredir bir çalışma yürütülmekte ve belirli bir seviyeye de gelinmiş durumda. google 2010 başında next one marka telefonu amerikada piyasaya sürdü. telefonun en büyük özelliklerinden biri de ses algılama ve sesli komut sistemine sahip olması. bunun bir adım ilerisi de konuşulanı gerçek zamanlı olarak farklı çevirmek.

  4. Bu konuda uzun süredir bir çalışma var. ibm firması yanlış hatırlamıyorsam 2006 yılında, amerikan askerleri için, ırakta kullanılmak üzere bir çeviri kiti hazırladığını duyurmuştu. bu çeviri kiti ingilizceden arapçaya gerçek zamanlı, sözlü çeviri yapacak; halk ile askerlerin daha sağlık iletişim kurmalarına yardımcı olacaktı.