Burak Kaleli ile Spontan Blog Röportajı

Hoş geldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmeyip kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Asıl ben teşekkür ederim.

Öncelikle kendinizden bahsetmenizi rica ediyorum. Yani bilişim dünyasının dışındaki sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Anadolu lisesi öğrencisiyim, ev,dershane ve okul üçgeni arasında hayatımı sürdürmeye çalışıyorum.Geriye kalan vaktimde ise sporla ilgileniyorum.İnternet ve bilgisayar ise olmazsa olmazım diyebilirim. Bilgisayarla ilk olarak nasıl tanıştınız? İlk kullanım zamanlarınızda en çok ne yaparak vakit geçirirdiniz?

Anaokulu ya da 1. sınıfa giderken, şu anda tam hatırlamıyorum.Annemin iş yerinde tanışmıştım bilgisayarda.Tabi o zaman internet çok yaygın değildi.Her çocuk gibi bende oyun oynamak için kullanırdım bilgisayarı.

Blog yazma fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl başladınız?

Geçtiğimiz yaz vaktimin bol olması sebebiyle bir spor blogu açmıştım.Ancak sadece spor konusunda yazmanın bana yeterli olmadığını fark edince spontanblog’u açmaya karar verdim.

Blogunuza verdiğiniz isim ve slogan nereden geliyor? Bize biraz blogunuzdan bahsedebilir misiniz?

Spontan’ın kelime anlamı doğaçlama,aniden oluşan,plansız demek.Bende o anda aklımdan ne geçiyorsa yani o anda ne hakkında yazmak istiyorsam, onu yazdığım için bloguma bu ismi verdim.

Blogunuza ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bunu yeterli görüyor musunuz?

Haftaiçi 1 ya da 2 saat, tatil günlerinde ise 2-3 saat ayırıyorum.Bu süreler şu anda yazı yazmak için yeterli görünüyor, ama ileride ne olur bilemem.

Blogunuzu incelediğimizde gerçekten özgün bir içeriğe sahip paylaşımcı bir blog olduğunu görüyoruz. Blogunuzu diğer bloglardan farklı kılan özellikler nelerdir?

Blogumda bana ait orijinal ve özgün yazılar var.Kendimi rahat ve özgür bir şekilde ifade edebiliyorum.Kısacası özgün olması diğer bloglardan ayırıyor diyebilirim

Blog yazmak için kendinizi zorunlu hissettiğiniz oluyor mu? Yoksa hala ilk günlerdeki gibi eğlenceli bir uğraş olarak mı görüyorsunuz?

Aslında çok da zorunluluk duygusu hissetmiyorum, dediğim gibi o an ne yazmak istiyorsam, onu yazıyorum.Eğer yazı yazmayı o anda istemiyorsam bu benim açımdan pek sorun teşkil etmiyor.

Blogunuzun okuyucu sayısının artması yada azalması üretkenliğinizi olumlu/olumsuz etkiliyor mu?

Okuyucu sayısının artması tabiî ki mutlu eder ; ancak azalmasının beni çok etkileyeceğini düşünmüyorum.Blogumu günlük gibi gördüğüm için okuyucu sayısının benim için pek önemi olmuyor.

Blogunuzun dışında başka zaman harcadığınız projeleriniz var mı ?

Derslerden vakit buldukça programlama ve kodlama bilgimi geliştirmeye çalışıyorum.

Türkçe içerikli bloglarla yabancı dillerdeki bloglar arasında sizce farklılıklar var mı? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Şu anda en büyük sorun Kopyala-Yapıştır.Ancak çok kaliteli blogların da olduğunu unutmamak lazım.

Bloglar özellikle son dönemde yüksek okuyucu sayılarına ulaştılar. Bloglar medyaya alternatif olabilir mi? Medya gibi gündem oluşturacak güce sahip olabilirler mi?

Gelecekte olabilir ancak şu an için böyle bir durum söz konusu değil.

Eminim bir çok blog yazarını takip ediyorsunuz ama şu an aklınıza gelen takip ettiğiniz bloglar hangileri?

Genel olarak spor bloglarını takip etmeye çalışıyorum.Ancak diğer kategorilerden de takip ettiğim bloglar var.İnternet ortamından tanıştığım çok yakın bir arkadaşımın blogu: Kültürlü Porsuklar.

Çok iyi bir NBA blogu olan :Konyalı Portlandlılar. Çok kaliteli yazarlara sahip olan Beşiktaş blogu :Ekşi Beşiktaş. Vermante, AcetoBalsamico,ArtemioFranchi,Blogkaan … gibi uzar gider bu liste

Bir gün birileri çıkıp blogunuzu yüksek bir fiyatla satın alınmak isterse, tepkiniz ne olur?

Vallahi ne yalan söyleyelim şaşırırım.Ancak blogumu satmak istemem, blogumu satmış olursam düşüncelerimi satmış olurum.

Son olarak blog hayatına henüz başlamamış yada yeni yeni yazmaya başlayan yada yazan ama istediği okuyucu kitlesini bir türlü elde edemeyen blog yazarlarına/adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle bloglarındaki her şeyin kendilerine ait ve farklı olmaları gerektiğini düşünüyorum.Yani özgün ve orijinal olmalılar.Kendi fikirlerini ve düşüncelerini en iyi şekilde okuyucuya aktarmalılar.

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederek, röportajımızın sonuna geldiğimizi üzülerek de olsa söylemek zorundayım. Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Bu başarılı bloga spontanblog.blogspot.com adresinden erişebilirsiniz.

Yorum yapın