Nasa’ nın tamirci robotları

Nasa ve General Motors ortaklaşa yürüttükleri R2 projesi ile robotik teknolojisinde çığır açtıklarını düşündükleri bir robot üzerinde çalışıyorlar ve proje bitiminde Uluslararası Uzay İstasyonunun dışındaki tamir çalışmalarını droid olarak adlandırılan bu robotlar yapacak.Yıldız savaşlarındaki C-3PO droidini andıran NASA’nın çalışkan robotları insanlara benzer şekilde alet kullanabiliyorlar, hatta ellerindeki aletleri uzayın derinliklerinde kaybetmiyorlar. İşçi droidler 9 kg ağırlığı rahatlıkla kaldırabiliyorlar ve benzerleri kadar yetenekliler.
NASA yetkilisi Mike COATS’a göre bu projeden hedefledikleri insanlara uzay çalışmalarında yardım edebilecek robotlar geliştirmek.

“İnsanlarla birlikte çalışabilen veya insanlar için tehlikeli olabilecek alanlarda çalışabilecek robotlar uzay çalışmalarında büyük bir atılım olabilir” , diyor Mike COATS

NASA’ya göre Robonaut olarak adlandırılan işçi robotlar uzay yürüyüşü, uzay üssünün tamiri gibi uzay üssü dışındaki faaliyetler için biçilmiş kaftan.

Astronotların yüksek gayret sarf etmeleri gereken uzay üssü dışındaki işler Robonautlar için daha kolay. Şimdiye kadar Uluslararası Uzay İstasyonu dışındaki işlerde genellikle uzun robotik kollar kullanılıyordu.

General Motors firmasının ise robot çalışmalarından beklentisi farklı: GM bu çalışmalardan daha güvenli arabalar yapmak için yararlanmayı düşünüyor. Robotik teknolojileri kullanılarak araçlarda güvenlik ve kontrol sistemleri daha etkin kullanılabilir.

Yorum yapın