Çin – ABD Gerginliği Devam Ediyor

Çin’de Gmail’e yapılan saldırı sonrası başlayan gerginlik giderek büyüyor. Gerginliğin ilk aşamasında Google Çin’i ülkede uygulanan sansür kaldırılmazsa faaliyetlerini durduracağı yönünde uyarmıştı. Bu konuda en yakın rakiplerinden biri olan Yahoo’dan da destek alan Google, ilk defa bir internet şirketi ile bir devletin karşı karşıya gelmesine neden olmuştu.

Başlangıçta bu konudaki tavrını zamanla belirleyeceğini söyleyen ABD, yavaş yavaş konuya dahil olmaya başladı. Dışişleri bakanı Hillary Clinton’un Çin’in internet sansürleri hakkındaki söylemleri Çin hükümetini oldukça kızdırdı.

Bu açıklamaya sert bir cevap veren Pekin Medya Ortaklığı Başkanı Min Dahong, açıklamasının bazı bölümlerinde “Amerika ne cüretle bizim iç işlerimize karışıyor? Bizim internet politikalarımızdan Hilary Clinton’a ne? Bu Çin Devleti ve halkına yapılmış saygısızlıktır. Onların tavsiyelerine ihtiyacımız yok. İç işlerimize karışmasınlar!” tabirlerini kullandı.

Bu çıkışların ardından iyice gerilen Çin – ABD ilişkilerinin durumu gelecekte ne olacak açıkçası çok merak ediyoruz. Dış dünyaya kapalı bir ülke olan Çin, internet sansürüne devam edecek gibi görünüyor. En çok merak edilen konu ise Google’ın Çin’deki faaliyetlerinin devam edip etmeyeceği.

Yorum yapın