4G getirdiğinden fazlasını götürecek

3G çıkması ile bu teknolojiyi son sürat sömürmeye başladık. Hernedense kimse bunun olumsuz yönlerinden hiç bahsetmedi ve hâlâda bahsetmiyor. Bunun yanısıra birde 4G çıkıyor. Açıklamalara göre şirketler ve 4G`ye geçiş yılları şöyle belirtilmiş;-2010: Vivacell-MTS (Ermenistan), Telus (Kanada), Bell Canada (Kanada), Finland TeliaSonera (Finlandiya), NTT DoCoMo (Japonya), Emobile (Japonya), Norway TeliaSonera (Norveç), SK Telecom (Güney Kore), KTF (Güney Kore), Sweden TeliaSonera (İsveç), TeleNor Sweden (İsveç), Tele2 Sweden (İsveç), CenturyTel (ABD), MetroPCS (ABD) ve Verizon Wireless (ABD).

-2010 ya da 2011: Rogers Wireless (Kanada), Vodafone Almanya (Almanya), Cox (ABD) ve Vodacom (Güney Afrika).

-2011: China Mobile (Çin), T-Mobile (Almanya), Hutchison (İrlanda), Softbank Mobile (Japonya) LG Telecom (Güney Kore), AT&T Mobility (ABD), Aircell (ABD).

-2011 ya da 2012: T Mobile (Avusturya), Mobilkom Austria (Avusturya), Hutchison 3 (Avusturya), Avusturya Orange (Avusturya), China Telecom (Çin), France Orange (Fransa), Telecom NZ (Yeni Zelanda).

-2012: KDDI (Japonya), Chunghwa Telecom (Tayvan) ve MTS (Özbekistan).

Açıkçası 4G`nin Türkiye`ye gelmesini pek istemiyorum. Çünkü; kimsenin görmediği ve konuşmadığı bir yan etkisi yani “radyasyon” var. Ülkemize 3G gelmesi ile birlikte tüm operatörler mevcut 2G sektör antenleri(Bunlar Baz istasyonu olarak geçiyor halk arasında) yanına 3G sektör antenlerini taktı. Yani Baz istasyonları bir iken iki oldu. Genelde Baz istasyonlarında bir sektör olmaz en az 2 en fazla 4 olur.

Resimle anlatılırsa ;

gsm baz istasyon

Yukarda görmüş olduğunuz bir sektör anteni. Sektörler dikdörtgen şeklinde görünen kutular. Bunlar Türkiye`de bahsettiğim gibi en az ve en fazla 4 tane oluyor bir polde (Pol; sektörlerin durduğu metal direk). Normal 2G de bir polde 2 sektör varsa bu 3G`de bir pol daha dikilip 2 sektör anteni daha eklenmesi anlamına geliyor. Baz istasyonu sadece bu direklerden ibaret sanılır bu yanlıştır. Baz istasyonlarında sektörler(antenler) yanında birde konteyner bulunur.

Bu konteyner içinde; Jeneratör, klima, ve kutular içinde RS adı verilen verici ve alıcılar bulunur. Bu konteynerlerin kapılarında bulunan yerin adresi, baz istasyonun nosu ve bu baz istasyonun güvenlik mesafesi olur. Ama bu güvenlik mesafesi pek gerçeği belli etmez, zatende kimse dikkat etmez.

İstanbulu ele alırsak her ilçede en az 15 -20 tane baz istasyonu vardır. Haritadaki büyüklüğü ve yaşayan nüfüs sayısına göre bu kriter belirlenir. İstanbulda 40 ilçe var son ekleme ve çıkartmalarla. Biz bir ilçede 15 tane var diyelim 15 x 40=600 tane eder bu en düşük rakamdır ki bundan kesinlikle fazladır. 3G gelmesi ile bu 600 rakamı ikiye katlanıp 1200 ediyor. Kaba taslak böyle birşey oluyor. Tabikide bu sadece bir operatörün. Türkiye`de üç operatör olduğu için (Avea, Turkcell, Wodofone) Yani böylelikle 3600 tane baz istasyonu oluyor en az İstanbul`da

Peki ya 4G gelirse ne olacak yine artı sektör antenleri dikilecek. Ya bu antenlerin artmaması için ya yeni bir teknoloji yapılacak yada bu eski usüle devam edilecek.

Baz istasyonları hepimize zarar vermekte. Bilinçli yaşayan halkın olduğu kesimlerde baz istasyonları gizleniyor. Bu antenlere çatılarda baca görünümü veriliyor yada direklerde aydınlanma lambası olarak gizleniyor. Zararını bilmeyen ve aldırmayanlar için ise açıkta görünen antenler dikiliyor. Siz eğer bir binanın üzerine bir vinçle konteyner çıkarıldığını görüyorsanız orda baz istasyonu kuruluyor demektir. Siz sağlığınız için baz istasyonlarına dikkat edin. Kapatılması için İmza toplayarak gerekli yerlere başvurun.

Yapılan hiçbir teknolojinin faydaları zararlarını örtmez.

Yorum yapın

4G getirdiğinden fazlasını götürecek” üzerine 4 yorum

  1. lütfen etrafınızda bulunan elektromanyetik dalga yayan elektrikli cihazların değerlerini bir baz istasyonu ile karşılaştırın sonra yorum yapın.

  2. baz istasyonları kurulmazsa cebindeki 2 oparetöre ait telefonlarla hangi teknoloji ile görüşecektin. dostum

  3. “Yapılan hiçbir teknolojinin faydaları zararlarını örtmez.”
    çok yanlış bir düşünce

    3g lazımdı 2g de lazımdı
    eğer 4g; 3g nin yerini dolduracaksa neden gelmesin diye imza toplayalımki
    3g lerin kapsama alanı çok düşüktür yani her 2g baz istasyonuna karşılık 1 tanede 3g baz istasyonu değilde
    her 2g nin kapsadığı alana 9 tane 3g baz istasyonu gerekiyor bunun 3tanesini çıkartırsak(internetin gerekli olmadığı şehrin kıyısı köşesi ucu bucağı gibi) 6 tane baz istasyonu daha eklendi

    eğerki 4g nin kapsama alanı fazla olupta sağlığa zararı 3g den az ise ve hızlıysa
    gelsin başımızın üzerinde yeri var

  4. Teknoloji ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da, sağlığımızdan aldığı da o derece artıyor. Baz istasyonları için henüz bir yasal düzenleme olmadığı için oparatörler istedikleri yere koyuyorlar. Bunun yasal düzenlemesinin yapılması için gerekli mercilere başvuru yapmalıyız, operatörlere değil.