Windows 32 bit ve 64 bit arasında ne fark var?

Windows programının 32 bit ve 64 bit sürümleri arasındaki fark nedir?

32 bit ve 64 bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU olarak da bilinir) bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows programının 64 bit sürümü büyük miktarda rasgele erişim belleğini (RAM) tanır, 32 bit sistemden daha verimlidir.

Bilgisayarımda 32 bit mi yoksa 64 bit Windows sürümü mü çalıştığını nasıl söylerim?

Bilgisayarınızda 32 bit mi, yoksa 64 bit mi Windows sürümünün çalıştığını görmek için aşağıdakileri uygulayın:

   1. Sistem’i açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesinin resmi, Denetim Masası’nı, Sistem ve Güvenlik’i ve Sistem’i tıklatın.
   2. Sistem altında sistem türünü görüntüleyebilirsiniz.

Bilgisayarım Windows programının 64 bit bir sürümünü çalıştırabilir mi?

Windows programının 64 bit sürümünü çalıştırmak için bilgisayarınızda 64 bit özellikli bir işlemci olmalıdır. İşlemcinizin 64 bit özellikli olup olmadığından emin değilseniz, aşağıdakileri uygulayın:

   1. Performans Bilgileri ve Araçları’nı açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesinin resmi, Denetim Masası’nı, Sistem ve Güvenlik’i ve Performans Bilgileri ve Araçları’nı tıklatın.
   2. Ayrıntılı performans ve sistem bilgilerini görüntüleyin ve yazdırın’ı tıklatın.
   3. Sistem bölümünden, Sistem türü altında o anda çalıştırdığınız işletim sistemi türünü ve 64 bit özellikli altında Windows programının 64 bit sürümünü çalıştırıp çalıştıramayacağınızı görebilirsiniz. (Bilgisayarınızda Windows 64 bit sürümü çalışıyorsa, 64 bit özellikli listesini görmezsiniz.)

Windows programının 32 bit bir sürümünden Windows programının 64 bit sürümüne yükseltebilir miyim?

Hayır. Şu anda Windows programının 32 bit sürümünü çalıştırıyorsanız, yalnızca Windows programının başka bir 32 bit sürümüne yükseltme gerçekleştirebilirsiniz. Benzer şekilde. Windows programının 64 bit sürümünü çalıştırıyorsanız, yalnızca Windows programının başka bir 64 bit sürümüne yükseltme gerçekleştirebilirsiniz.

Windows sisteminin 32 bit sürümünden 64 bit Windows sürümüne geçmek istiyorsanız, dosyalarınızı yedekleyip Windows 64 bit sürümünün Özel yükleme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir.

64 bit bir bilgisayarda 32 bit programları çalıştırabilir miyim?

Windows programının 32 bit sürümünü çalıştıran programların çoğu Windows programının 64 bit sürümlerini çalıştıran bilgisayarda çalışır. Dikkat çeken özel durumlar, birçok virüs koruma programı ve bazı donanım sürücüleridir.

Windows sisteminin 32 bit sürümleri için tasarlanan sürücüler Windows sisteminin 64 bit sürümünün çalıştığı bilgisayarlarda çalışmaz. Yalnızca 32 bit sürücüye sahip yazıcı veya başka aygıtı yüklemeye çalışıyorsanız, Windows programının 64 bit sürümünde düzgün çalışmaz. Sürücüleri güncelleştirme ve Windows programının 64 bit aygıt sürücüleriyle sorunları gidermeyle ilgili bilgiler için aygıt ve ya program üreticisine başvurun.

64 bit bilgisayar kullanmanın avantajları var mı?

Bilgisayarınıza büyük miktarda rasgele erişim belleği (RAM) (normal olarak 4 GB veya daha çok RAM) taktığınızda faydaları daha belirgindir. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64 bit sistem daha iyi yanıt verebilir.

Windows programının 64 bit bir sürümünü çalıştırıyorsam, aygıtlarım için 64 bit sürücüler mi gerekir?

Evet. Tüm donanım aygıtları için, Windows programının 64 bit sürümünde çalışmak için 64 bit sürücüler gerekir. Windows programının 32 bit sürümleri için tasarlanan sürücüler Windows programının 64 bit sürümünün çalıştığı bilgisayarlarda çalışmaz.

Yorum yapın

Windows 32 bit ve 64 bit arasında ne fark var?” üzerine bir yorum

  1. merhaba,
    ben xp kullanıyorum ve “denetim masası”nda “sistem ve güvenlik” diye bir bölüm yok. yukarıda belirtilen yollar, galiba xp haricinde bir windows sürümü için yazılmış.