İşlemcim sanallaştırmayı destekliyor mu?

Sanallaştırmanın gün geçtikçe önemini artırıyor. Windows 7 ile gelen XP mode da bunu kanıtlar nitelikte. Sanallaştırmayı desteklemeyen bir işlemci ile XP mode gibi sanallaştırma isteyen yazılımları kullanmak mümkün değil. Peki işlemcinizin sanallaştırmayı yani virtualization desteği olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Bu testi yapmak için benim bulduğum iki program var. Portable Securable Tool ve Microsoft Hardware-Assisted Virtualization Tool.

Portable Securable Tool

Ücretsiz ve tanışabilir bir yazılım olan portable securable tool işlemcinizdeki 3 özelliği tespit edebiliyor. Bit genişliği, D.E.P (bunun ne olduğunu ben de bilmiyorum aslında) ve sanallaştırma.

islemcim sanallastirmayi destekliyor mu

Microsoft Hardware-Assisted Virtualization Tool

Alternatif olarak kullanabileceğiniz olan bu yazılım da işlemcinizin sanallaştırma desteği olup olmadığını ve bu özelliğin açık olup olmadığını kontrol ediyor.

islemcim sanallastirmayi destekliyor mu

Securable indir

Microsoft HAV Tool indir

Yorum yapın

İşlemcim sanallaştırmayı destekliyor mu?” üzerine bir yorum

  1. Veri Yürütme Engellemesi (DEP), kötü amaçlı kod kullanımına karşı koruma sağlamak amacıyla bellekte ek denetimler gerçekleştiren bir dizi yazılım ve donanım teknolojisidir.

    Donanım tarafından zorlanan DEP, bir bellek konumu yürütülebilir kod içermediği sürece bir işlemdeki tüm bellek konumlarını yürütülemez olarak işaretler. Yürütülemeyen bellek konumlarına kod yerleştirmeyi ve bu kodları çalıştırmayı amaçlayan bir kötü amaçlı kod saldırısı türü bulunmaktadır. DEP, bu tür saldırıları belirleyip bir özel durum oluşturarak onların engellemesine yardımcı olur.

    Bu makalede, donanım tarafından zorlanan DEP kullanma gereksinimleri açıklanır. Bu makalede ayrıca donanım tarafından zorlanan DEP’nin Windows’ta çalıştığının nasıl doğrulanacağı açıklanır.

    http://support.microsoft.com/kb/912923