Müslümanlar için özelleştirilmiş işletim sistemi

Linux tabanlı işletim sistemleri arasına yeni bir üye daha katıldı. Sabily isimli işletim sistemi Müslümanların ihtiyaçlarına göre hazırlandı.

Ubuntu altyapısıyla hazırlanan, bilgisayar açılışını besmele ile yapan, Kur’an-ı Kerim öğretmeye yönelik programlar içeren ve namaz vakitlerini kullanıcılara hatırlatan Sabily özellikle Arap kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

Bir çok linux dağıtımları gibi internetten ücretsiz olarak indirilebilen Sabily, Linux sistemlerin bütün avantajlarını kullanarak Windows’la rekabet etme iddiasında.

Eğer isterseniz web sitesindeki ilgili bağlantıları kullanarak Sabily’ nin gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz.

SAbily’ de kullanılan ana yazılımlar ise şunlar: Zekr ve Muş-haf Othman (Kuran çalışma araçları), Minber ve Firefox-praytimes (ezan uygulamaları), Hijra (İslami takvim) ve WebStrict (ebeveyn kontrolü aracı).

Sabily-desktop

Bunların dışında OpenOffice (kelime işlemci, spreasheet, sunum), Firefox (web tarayıcısı), Pidgin (anlık mesajlaşma), F-Gimp (resim düzenleme programı) ve diğer multimedya yazılımlarını da içeriyor. Sabily’ nin küçük ve büyük iki ayrı sürümü bulunuyor. Büyük sürümde çok daha fazla program yer alıyor.Sabily’ yi denemek istiyorsanız ISO dosyasını indirdikten sonra bir DVD’ ye yazmanız gerekiyor. Tabi eğer isterseniz kurmadan da sabily’ yi test edebilirsiniz.

Sabily web sitesi

Yorum yapın