HDMI, DVI ve VGA bağlantı arasında ne fark var?

Monitörlere az çok gözatanlar HDMI girişli monitörlerin pahalı, DVI girişlilerin biraz daha ucuz, VGA girişlilerin ise en ucuz olduğunu farketmişlerdir. Bu fiyat farkı HDMI’ın daha yeni bir teknoloji ve daha pratik olmasından kaynaklanıyor. Peki sırf daha yeni diye HDMI girişli bir monitöre veya televizyona daha fazla para vermek ne kadar mantıklı?

HDMI, DVI ve VGA bağlantı arasında ne fark var

Karşılaştırmak gerekirse:

VGA: Analog görüntü taşır, ses taşımaz.

DVI: Dijital görüntü taşır, ses taşımaz.

HDMI: Dijital görüntü taşır, ses taşır.

İşte aradaki fiyat farkının nedeni HDMI kablosunun ses taşıması. Bir kablo üzerinden hem ses hem de görüntü taşımak oldukça pratik. Fakat çoğu bilgisayar kullanıcısı için monitörde HDMI kabloya gerek olacağını sanmıyorum. Çünkü bilgisayarlara ayrı bir speaker almak HDMI-DVI arasındaki farktan daha az bir fiyata mâl oluyor. Ayrıca çoğu monitörde dahili speaker bulunmadığı için HDMI’a çok da gerek kalmayacaktır.

VGA ile DVI arasındaki fiyat farkı ise dijital ve analog görüntü kalitesi farkından kaynaklanıyor. Dijital görüntü analog görüntüye göre daha kaliteli olduğu ve daha yeni bir teknoloji olduğu için VGA’nın modası yavaş yavaş geçiyor. Aslında masaüstü kullanıcıları için görüntü kalitesi pek farkedilecek düzeyde değil.

Önemli olan sizin monitörü veya televizyonu ne amaçla kullanacağınız. Televizyon alacaksanız ses aktarımının da aynı kablodan olmasını isteyebilirsiniz. Bu nedenle televizyonda HDMI girişi bulunması sizin için daha iyi olacaktır. Monitörde ise yine kişisel tercih. Monitörden ses almak istiyorsanız HDMI olsun. Fakat monitörden ses almayı düşünmüyorsanız HDMI’a fazladan 50-100$ vermeye gerek yok…

Yorum yapın

HDMI, DVI ve VGA bağlantı arasında ne fark var?” üzerine 4 yorum

  1. Geri izleme: Monitör Girişleri
  2. HDMİ yi yabana atmamak gerekit hem kaliteli hem de extra işler için kullanılabilir.Monitörü hdmi bağlantısı varsa televizyon olarak kullanırsın vs vs 50 100 lira farka hdmi alınır

  3. teşekkürler… ama bence analog ile dvi arasındaki farkı biraz daha detaylı açman gerekir bu konu için… teşekkürler yinede..