WordPress için en iyi hosting hangisi?

Tabiki bu sorunun tek bir cevabı yok. Bu, blogunuzun hangi dilde yayın yaptığına, hangi ülkelerden ziyaretçi aldığına, daha fazla işlemciye mi yoksa daha fazla ram’ e mi ihtiyacınız olduğuna, ne kadar bant genişliğine ihtiyacınız olduğuna vb. bağlı olabilir.

Tabi tüm bunların dışında farklı kullanıcıların görüşleri de çok önemlidir. Kimi yerli hosting firması tavsiye ederken kimi yabancı hosting firmasında ısrarcı olabilir. Kimi shared hostinge ihtiyaç duyarken kimi vps’e kimi ise dedicated bir sisteme ihtiyaç duyabilir.

Popüler bir çok hosting firması var. Bir çok etkenden dolayı hosting seçimi esnasında insanın ister istemez kafası çok karışıyor. Bu yüzden bence tecrübelere inanmak ve gerçek ihtiyacı belirleyip en uygun seçimi doğru bir şekilde yapmak gerekir.

Son dönemde ben de hosting firmaları konusunda uzun dönemli bir araştırma yaptım şimdi size bununla ilgili aklıma gelenleri yazacağım.

Öncelikle WordPress için hangi hosting firması daha iyi olur, hangi hosting firmasını seçmeliyim sorusunun cevabını wordpress.org sitesinin tavsiyelerinden başlayarak bir göz atalım.

wordpress.org web sitesinde wordpress.org/hosting isimli bir sayfa var. Buradaki tavsiyelere bir göz atmak gerekiyor.

WordPress.Org hosting tavsiye sayfasında 1. sırada Bluehost firması yer alıyor. Biz de  2006 yılından bu yana bluehost firmasını kullanıyoruz. Bu yüzden Bluehost ile ilgili bilgi birikimimiz çok yüksek. 🙂 Bluehost ayda 6.95$ karşılığında gerçekten inanılmaz özellikler sunuyor.

Sınırsız domain, sınırsız alan gibi özelliklerinin yanında bir paneli varki yeme de yanında yat. Cpanel gerçekten mükemmel dizayn edilmiş. Bunu dreamhost’ tan hesap aldıktan sonra çok daha iyi anladım. Aslında sisteminizi bir kere kurduktan sonra BlueHost’ ta panele girmenize çok fazla gerek yok, ancak panelle işiniz sürekli olacaksa Cpanel rahatlığını başka panelde bulabilir misiniz bilemiyorum.

Sorunsuz bir hosting olması sebebi ile günde 10.000 kullanıcıya ayda 150GB bant genişliğine rağmen performansından pek ödün vermemesi sebebi ile, sorun anında 24 saat destek hizmeti ve sorunun çözüme ulaşma süresinin kısalığı nedeni ile pdfdergi’ nin birinci sıradaki tavsiyesi de Bluehost’ dur.

WordPress.Org hosting tavsiye sayfasında 2. sırada DreamHost firması yer alıyor. Dreamhost ülkemizde de en çok tercih edilen ancak genellikle olumsuz yorumlarla göze çarpan bir hosting firması. Özellikle tüm db’ nin ve dosyaların silinme vakalarının yaşandığı (silindikten sonra fax, mail vb yöntemlerle yalvar yakar ftp ile dosyaların yedeklendiği hikayeleri çok var) bir hosting firması. Tabi acaba neden bu sorunlar yaşandı bilemeyiz. Çok fazla sorgudan mı? Usulsüzlükten mi? bilemeyiz. Tabi başka sebepler de olabilir.

DreamHost’ un bluehost’ a göre bir avantajı DreamHost PS (VPS) seçeneğini sunması. Bu seçenek ile işlemci ve ram miktarınızı ihtiyacınıza göre düzenleyebiliyorsunuz ve bunu 4000Mb’ a kadar çıkarabiliyorsunuz. Ve bir not daha. Size ayrılan kaynaktan fazlasını (burstable) kullanabiliyorsunuz. Yani size 512 Mb ram satın aldınız diyelim. Eğer sistemde boşluk varsa atıyorum 768Mb a kadar çıkabiliyorsunuz ve ödediğiniz para 512Mb ram’a göre hesaplanıyor. Sorgu sayınız, anlık ziyaretçi sayınız çok ise VPS seçmelisiniz. Bundan bir kaç gün önce kendime bir DreamHost hesabı açtım ve satın aldım.

Bluehost’ ta alıştığım Cpanel dreamhostta olmadığını biliyordum. Gerçek kullanıma geçince Cpanel’ in ne kadar müthiş bir şey olduğunu daha iyi anladım. Mesela dReamHost’ ta şu özellik hiç hoşuma gitmedi. Ftp’ den bir klasörüme 100Mb lık zip li bir doya gönderdim. Wftp diye bir servisleri var. Oraya girdim ve zipi açmak istedim. Ancak büyük sıkıştırılmış dosyalar üzerinde işlem yapamayacağıma dair bir mesaj aldım. Bu çok utanç verici olmalı. Çünkü BlueHost’ ta asla böyle bir sorun yaşamadım. Belki komut istemi yada farklı bir yöntemle zipi açabilirdim ama o an öyle bir sorun yaşayınca biraz kötü oldum.

Tabi bu kötü tecrübemin dışında DreamHost’ un çok güzel yönleri de var. Mesela pdfdergi DreamHost indirim kuponunu kullanarak 50 dolar indirim kazanabilirsiniz. Eğer isterseniz memnun kalmazsanız 2 hafta içinde hesabınızı kapatırsanız paranızın tamamını geri koşulsuz olarak alabiliyorsunuz. Hatta 97 gün için de de paranızı geri alabilirsiniz ama onun bir prosedürü var sanırım. Dreamhost’ ta bluehost gibi çok geniş özellikler sunuyor. MySQL sunucunuzu farklı bir sunucuda yapılandırarak performansı çok üst düzeylere çıkarabiliyorsunuz.

WordPress.Org hosting tavsiye sayfasında 3. sırada MediaTemple firması yer alıyor. Media Temple de 3 farklı seçenek var. Grid hosting, Dedicated Virtual ve Nitro. Nitro çok pahalı zaten. Media Temple grid hosting için iyi duyumlar aldım. Bir çok kullanıcı uzun yıllar boyunca grid’ le idare edebiliyor. Ancak ihtiyacınız biraz daha fazlası ise Media Temple DV serisinden birisini seçmeniz gerekiyor. 3 ayrı paket var en küçüğü aylık 50 dolar. DV serisinden seçim yaptığınızda biraz linux bilginizin olması gerekiyor. Çünkü tam anlamıyla Managed VPS değil. Bunu dikkate almanız gerekiyor. Bir de DreamHost PS gibi esnek değil yani 3 paket var birinden diğerine geçmek için iki katı ödemeniz gerekiyor. Oysa DreamHost VPS de ihtiyacınız kadar RAM alabiliyorsunuz.

WordPress.Org hosting tavsiye sayfasında 4. sırada GoDaddy firması yer alıyor. GoDaddy ülkemizde de sıklıkla kullanılan hosting firmalarından biri. Deneyimlerini paylaşacak çok sayıda blogger bulabilirsiniz.  Sanırım kendilerine ait bir kontol paneli var. WordPress için özel bir hosting paketleri (3 adet) var. Tabi bu paketler ne kadar ihtiyacınızı karşılayabilir incelemek lazım.

Sonuç olarak eğer sorunsuz bir hosting istiyorsanız wordpress/joomla/drupal/forum yada farklı amaçlar için kullanacağınız siteler için benim tavsiyem kesinlikle Bluehost’ dur.

SliceHost, KnownHost, Turhost, Vital, Sadece Hosting ve diğer hosting firmaları ile olan tecrübelerimi yazının ikinci bölümünde yayınlayacağım.

Yorum yapın

WordPress için en iyi hosting hangisi?” üzerine bir yorum

  1. Eğer yabancı diliniz yoksa rahat iletişim kurmak için Türkçe host firmalarına yönelmeniz gerekir ve bu konuda Hostbul size iyi bir rehber olabilir.Eğer yabancı bir firma derseniz de size önerebileceğim firma, daha önce kullandığım ve hiç bir sorun yaşamadığım Bluehost’tur.