Facebook 30.000 sunucu ile hizmet veriyor

Hiç merak ettiniz mi? 300 milyondan fazla kullanıcıya nasıl ne şekilde kaç sunucu ile hizmet verebilirsiniz? Cevap facebook’ tan geldi. Veri merkezininden alınan bilgiye göre facebook operasyonlarını yürütebilmesi için 30.000 sunucu kullanıyor.

Facebook’ ta veri miktarı sürekli olarak artıyor. Günlük veri miktarı ise sadece 😛 25 Terabyte civarlarında. Ve her gün bu rakam giderek artıyor.

Durun yanlış okumadınız, 25 Terabaytlık veri miktarı facebookta depolanan toplam veri miktarı yada ayda toplanan miktar değil. Hergün 25 Terabaytlık veri depolanıyor. pufffffffffff

Merak edenler için Google’ daki sunucu sayısının 450.000 civarında olduğu söyleniyor.

facebook_server

Bir kaç hafta önce, Facebook üzerindeki kullanıcıların bir kısmı verilerini kaybetti. Bu kadar veri trafiği olan bir sitenin sanırım uygun bir yedekleme metodolojisi olması gerekir.

Facebook COO Sheryl Sandberg bu hafta başlarında kendi veri kurtarma işlemlerinin biraz yavaş olduğunu söyledi. Verileri silinen kullanıcılarla ilgili olarak şöyle dedi:

"Verileri silinen kullanıcılar, toplam kullanıcıların çok küçük bir yüzdesi, ama yine de birçok insan etkilendi. Biz onların her gün Facebook’ a erişebilmelerini istiyoruz. Sorun bir buçuk haftada çözüldü. Bu sürenin yavaş olduğunu düşünüyorum."

Sunucu sayısının ve günlük işlenen veri miktarının büyüklüğünü düşündüğümüzde sunucuların ve yedeklemenin yönetimi gerçekten çok zor bir iş. Siz ne dersiniz?

Yorum yapın

Facebook 30.000 sunucu ile hizmet veriyor” üzerine 3 yorum

  1. vay be ne kadar fazlaymış arki ama bugün bir sorum var facebook açılmıyor 🙁 bugün 14 haziran perşembe