Google Wave

Google’ın hizmete sunacağı yeni iletişim servisi Google Wave’in incelemeleri Google’ın geliştiricilere özel olarak düzenlediği konferansında yapıldı. Google I/O olarak geçen bu konferanstaki incelemelere buradan ulaşabilirsiniz.

Kullanıcıların zengin içerikli metin, resim, video ve daha fazlasını paylaşabildikleri, beraber çalışabildikleri bu hizmette Google Docs ve Gmail ile beraber çalışmak da mümkün. Kullanıcılar kendilerine sunulan serbest çalışma ortamında, beraberce belgelerini hazılayabilirler, planlar yapabilirler, oyun oynayabilirler ve güncel haberler hakkında yorumlarını paylaşabilirler.

Google Wave, sonradan Google Maps adını alan Google için haritalandırma işlemleri yapan Where 2 Tech kurucuları tarafından tasarlandı.

wave2004 başlarında Google, Lars Rasmussen ve kardeşi Jens tarafından kurulan ilginç ve minik bir haritalandırma sistemi olan Where 2 Tech’i başlattı. Google Maps’i bir yerlere getirecek olmanın ve Google ile çalışıyor olmanın heyecanı içinde olan bu ekip, daha sonra ne gibi işler ile uğraşacağını planlamaktaydı. Sonradan Jens’in aklına gelen fikir iletişim üzerineydi. Bu fikir dijital iletişimde olağan üstü başarılara erişen anlık mesajlaşma ve e-posta işlemlerine dikkat çekiyordu. Aslında bütün bunların tasarlanması 60’lı yıllardaki analog sistemlere dayanmaktaydı.

Anlık mesajlaşma telefonun, e-posta ise mektuplaşmanın taklidi olarak karşımıza çıkmıştı. Bundan sonra bu işlemlerin farklı formları olan wikiler, bloglar ve ortaklaşa oluşturulan belgeler ortaya çıkmaya başladı. Bu sayede bilgisayarlar ve dünya çapındaki ağlar olağanüstü bir şekilde gelişti. Bunların ardından şekillenen fikirde Jens, bütün iletişim servislerinin avantajlarını kullanmayı amaçlayan bir servis kurmayı teklif etti.

Google Wave sayesinde herkes zengin biçimlendirilmiş metin, resim ve gadget’ları kullanabilirken, internet ortamındaki diğer kaynaklardan da yararlanabilir. Ortama doğrudan cevapları ile müdahil olabilir veya düzenlemeler yapabilirler.

Hem ortak çalışmaların yürütülebildiği hem de iletişim aracı olarak kullanılabilecek olan bu servisin ekran görüntülerine buradan,  daha teferruatlı bilgiye buradan, herkesin kendi sunucusunu çalıştırabilmesi ile ilgili protokollere ise buradan,  ulaşabilirsiniz.

Yıl sonunda kullanıcılara sunulacağı Google tarafından açıklanan bu hizmet büyük ses getireceğe veya Facebook ile Twitter’ı oldukça korkutacağa benziyor.

NOT: Yazı içinde verilen bağlantılara Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından erişim yasaklanmış olabilir. Bunlar “Google Sites”in Türkiye’de engelli olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bağlantıların açılmasında http://ktunnel.com/ veya http://vtunnel.com/ köprülerin kullanılmasında fayda var.

Yorum yapın

Google Wave” üzerine bir yorum

  1. google wave gerçekten internet deneyimini çok değiştirecek. e-posta, mesajlaşma tarihe gömülebilir. ayrıca facebook da bundan bir nebze olsun zarar görebilir. ben sıkı bir google wave kullanıcısı olacağıma inanıyorum…