Şükrü Ozan ile Kodmanya Blog Röportajı

Blog yazarları ile röportaj serimiz hız kesmeden devam ediyor ve yeni konuğumuz Şükrü OZAN. 

Hoş geldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmeyip kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

İlginiz için ben teşekkür ederim.

Öncelikle kendinizden bahsetmenizi rica ediyorum. Yani bilişim dünyasının dışındaki sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde doktora çalışmalarına devam eden bir araştırma görevlisiyim. Bunun dışında yine İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde teknoloji geliştirme bölgesinde, 2007 senesinde kurduğumuz AdresGezgini Yazılım, Tasarım, Bilişim ve İletişim Hizmetleri şirketinde de yarı zamanlı olarak çalşımaktayım. İş ve okul yaşantısı dışında amatör olarak müzikle ilgileniyorum.

Bilgisayarla ilk olarak nasıl tanıştınız? İlk kullanım zamanlarınızda en çok ne yaparak vakit geçirirdiniz?

Kendi bilgisayarım üniversite 3. sınıftayken olabildi. Ancak orta okulda gittiğim bir basic kursu ile başladı programcılıkla olan yakınlaşmam.

Blog yazmaya başlamadan önceki internet yaşamınızdan bahsedebilir misiniz ?

Kendime bir internet sitesi kurmuştum, bu blog olayının ilk versiyonu o sitede vardı. Adına FirstAid demiştim. Onun dışında tabi ki gerek iş ile ilgili olarak gerekse kişisel hayatla ilgili olarak, özellikle google’ın hizmetleri ve e-mail çok sıklıkla kullandığım şeylerdir.

Blog yazma fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl başladınız?

Temelde c/c++ ile programlama yapıyorum. Zaman içerisinde, özellikle yüksek eğitimim süresince, çözmem gereken problemler olduğunda, çoğu zaman internetten ve bilhassa yurt dışındaki forumlardan problemin çözümünü öğrenmek durumunda kalıyorum. Çoğu zaman problemin çözümü aslında çok küçük kodlarla mümkün olabiliyor ancak aklıma gelmediğinden ya da bilmediğimden bu çözümü bulmak için internette araştırma yapıyorum ve berlirli bir zaman harcıyorum. Bu birçok kişiye oluyordur; sonra aynı problemle yeniden karşılaşıp, daha önce yaptığın uygulamayı bir şekilde o anda bulamayıp, yine araştırırken aynı zamanı yeniden harcar bazen insan.

Ben blogu öncelikle, zaman içinde bulduğum bu tarz kullanışlı, çözüme yönelik kodları sonradan rahat bir şekilde tekrar bulabilmek için düşündüm. Sonra bunu diğer kişilerin de kullanımına açıp faydalanmasını sağlamayı düşündüm. Bu çok yeni bir proje, şimdilik ben ve iki arkadaşım varız. Blogumuzda çok sayıda entry miz yok. Entrylerin çoğunu ben yapıyorum ancak yeni yazarlara da kapımız açık. Blog yazılarının türkçe olmasını ve tamamen yerli malı bir paylaşım ortamı olmasını hedefliyoruz.

Blogunuza verdiğiniz isim nereden geliyor? Bize biraz blogunuzdan bahsedebilir misiniz?

Az evvel de söylediğim gibi, ben blogu öncelikle, zaman içinde bulduğum bu tarz kullanışlı, çözüme yönelik kodları sonradan tekrar rahat bir biçimde bulabilmek için düşündüm. Aklıma gelen alanadlarını kontrol ettim, alınmayanlar içerisinden bunu seçtim. Çok büyük bir özelliği yok ama "kodlar ülkesi" gibi bir his uyandırmasını isterim içten içe…

Blogunuza ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bunu yeterli görüyor musunuz?

Aslında dediğim gibi daha yeni bir proje, aslında kenarda girmemiz gereken daha bir sürü kod parçaları var. Ancak bunları anlaşılır bir dille açıklayıp derlemek biraz zaman alan birşey. Zira sadece kendimiz için yapmıyoruz, hiç fikri olmayan birisinin de okuduğunda anlayabilmesini sağlamak lazım sonuçta…

Blogunuzu incelediğimizde gerçekten özgün bir içeriğe sahip paylaşımcı bir blog olduğunu görüyoruz. Belirli bir çizginiz var, bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Öyle görmeniz güzel, biz de bu şekilde algılanmasını istemiştik, demek ki amacımıza ulaşmışız.

Blog yazmak için kendinizi zorunlu hissettiğiniz oluyor mu? Yoksa hala ilk günlerdeki gibi eğlenceli bir uğraş olarak mı görüyorsunuz?

Tabii ki öyle, dediğim gibi daha yazacak çok şey var, bunları zaman buldukça bloga ekleyeceğiz.

Blogunuzun dışında başka zaman harcadığınız projeleriniz var mı ?

Doktora çalışmalarım oldukça çok vaktimi alıyor.

Türkçe içerikli bloglarla yabancı dillerdeki bloglar arasında sizce farklılıklar var mı? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Blog’u kurma düşüncem de biraz da bu fark yüzünden oldu zaten. Oluşturmaya çalıştığım içeriğe sahip tatmin edici bir türkçe blog göremiyorum. Belki bu bloglar da aynı fikirlerle kuruldular ve bir şekilde amaçlarına ulaşamadılar. Ama ben de bu bağlamda kendime bir şans vermek istiyorum. Bu paylaşım olayı bir kültür, bizde de yeni yeni yer bulmaya başladığını düşünüyorum.

Benim gibi birçok kullanıcı eminim özellikle yurtdışındaki sitelerden bu bağlamda çok kez faydalanmıştır ama kendisi bu platformlarda bildiği şeyleri paylaşamamıştır. Bunun nedeni kişinin istememesi olabileceği gibi nasıl yapacağını nereden başlaması gerektiğini bilememesinden de kaynaklanıyordur. İşte benim amacım bu bağlamda faydalı paylaşımlarda bulunmak isteyen arkadaşlarla, tamamen türkçe ve özgün bir içeriğe sahip bir paylaşım çalışmasının temmelerini atmaktır.

Bloglar özellikle son dönemde yüksek okuyucu sayılarına ulaştılar. Bloglar medyaya alternatif olabilir mi? Medya gibi gündem oluşturacak güce sahip olabilirler mi?

Bunu zaman gösterecek herhalde…

Eminim bir çok blog yazarını takip ediyorsunuz ama şu an aklınıza gelen takip ettiğiniz bloglar hangileri?

http://heisencoder.net, şimdi aklıma bu geliyor. Bookmarkladığım birçok blog da mevcut.

Son olarak blog hayatına henüz başlamamış yada yeni yeni yazmaya başlayan yada yazan ama istediği okuyucu kitlesini bir türlü elde edemeyen blog yazarlarına/adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Birlikten kuvvet doğar demek istiyorum… Bu kültürün yaygınlaşmasını çok istiyorum ve bunun ancak insanların gerçekten fayda sağlayabilecekleri platformların sayılarının artması ile mümkün olabileceğini düşünüyorum.

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederek, röportajımızın sonuna geldiğimizi üzülerek de olsa söylemek zorundayım. Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Ben de paylaşım fikrimi desteklediğiniz için size teşekkür ediyorum.

Şükrü Ozan’ ın günlüğüne kodmanya.com ve http://kodmanya.blogspot.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Şükrü Ozan ile Kodmanya Blog Röportajı” üzerine 2 yorum

  1. Kodmanya.com’un zaman geçtikçe daha da faydalı bir blog olacağına inanıyorum. Bir sorunum için çözüm ararken karşılaştım. Oldukça güzel bir röportaj olmuş. Teşekkürler pdfdergi…