Bir web sitesinin parasal değeri nasıl ölçülür?

Bir web sitesinin parasal değeri nasıl ölçülür? Web sitesinin üye sayısımı önemlidir? Yoksa günlük ziyaretçi sayısımı? Yada rss abone sayısımı?

Bazı web sitelerinin ziyaretçi sayısı az olabilir ancak kendisinden daha fazla ziyaretçi çeken başka bir web sitesinden daha fazla değere sahip olabilir. Yada benzer bir şekilde çok fazla rss okuyucusu vardır ama daha az rss okuyucuya sahip başka bir web sitesinden daha fazla bir değere sahip değildir. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Peki bir blog yada web sitesi ne kadar eder? Buna şöyle bir cevap verebiliriz: Sitenizi satın almak isteyen istekli birinin vereceği en yüksek değerdir.

Değer kavramı öznel bir şeydir. Mesela bir futbol maçı bileti için korsan bilet almak isteyen biri o biletin normal satış fiyatından çok daha fazlasını verebilir. Aslında aynı şey web siteleri içinde geçerli olabilir.

Örneğin pdfdergi.com sizin için 1000 dolar edebilir ancak bir başkası 10.000 dolar verebilir. Bu parayı verecek kişinin o siteyle ilgili gelecek planlarına da bağlıdır.

Aslında bir sitenin değerini hesaplamanın bir yöntemi daha var. Tabi bu değerleri hesaplarken kazançlar ve masraflar da göz önünde bulundurulmalı.

Şimdi, gelelim web sitenizin/blogunuzun/forumunuzun ne kadar ettiğini hesaplamaya.

Öncelikle web sitenizin aylık ne kadar kazandığını bir kenara yazın

İşte web sitenizin değeri= 24 çarpı bir aylık kazanç

Bu bir ilk değerlendirmedir. Yani siteniz ayda 200 dolar kazanıyorsa değerlemesi 4800 dolar olacaktır.

Tabi bu tüm web siteleri için geçerli değil. Eğer web siteniz çok eski değilse üzerinden en az bir yıl geçmemişse o zaman muhtemelen daha küçük bir çarpanı göz önüne almak gerek. 16x hatta 10x aylık kazanç sitenizin değerini ölçmenize yardımcı olacaktır. Örneğin siteniz altı ay önce başladı ve aylık 50 $ gelire sahipseniz sitenizin değeri 600 $ civarında olacaktır.

Diğer yandan premium web siteleri için daha büyük çarpanları kullanabilirsiniz. 36x hatta 48X aylık kazanç.

Alan adının kalitesi, mevcut marka, RSS veya e-posta üye sayısı, organik trafik gibi diğer faktörlerde çarpanı yükselten değerlerdir.

Yorum yapın

Bir web sitesinin parasal değeri nasıl ölçülür?” üzerine bir yorum