Aslı Erataç Tasarım, Hobi, Maket …

Röportaj serimizin yeni konuğu Aslı Erataç. Ağırlıklı olarak tasarım, hobi, maket konuları işlenen blog, özgün bir içeriğe sahip.

Röportajımız her zamanki gibi çok keyifli geçti. Sizlerinde sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyorum.

Sözü fazla uzatmadan röportaja geçelim isterseniz.

Hoş geldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmeyip kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Ben tesekkur ederim, ilk kez roportaj yapiliyor. Heyecan var biraz.

Öncelikle kendinizden bahsetmenizi rica ediyorum. Yani bilişim dünyasının dışındaki sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Tabiki. 1977 Istanbul Dogumluyum. Mimar anne-babanin ikinci cocuguyum. Universite Egitimimi Italyada tamamladim, Endustri Urunleri Tasarimi okudum ve daha sonra is hayatina farkli sektorlerde atildim. Evlendikten sonra ise bu tarz bir web sitesi acip , bugune dek yapmak istediklerimi ve yapmis oldugum projelerimi web sitesi uzerinden paylasip hem insanlara minyatur maketi tanitmak hem de ozel siparis alarak satis yapmak amaciyla basladim ve simdilik bu sekilde devam ediyor.

Bilgisayarla ilk olarak nasıl tanıştınız? İlk kullanım zamanlarınızda en çok ne yaparak vakit geçirirdiniz?

Bilgisayarla 9 yasimda tanistim. O zamanlardan beri merakim var. O zamanlarda cok oyun oynardim, bu sekilde bilgisayara ve diger bize sundugmu imkanlara daha cok vakit ayirmaya basladim.

Blog yazmaya başlamadan önceki internet yaşamınızdan bahsedebilir misiniz ?

Daha cok oyun veya gunluk haber takibi, e-mail trafigi , takip ettigim bloglar olarak devam ediyordu daha sonra “neden ben de bu sekilde bir web sitesi hazirlamayayim ki “ istegi dogdu icimde ve simdi.geldigim noktadan memnunum. Cunku hicbir blog deneyimi olmadan tek basima buraya kadar geldim. Bunu gormek te cok mutlu ediyor.

Blog yazma fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl başladınız?

Internette gezinen biriydim ve izledigim bir kac blog vardi. Gunluk gibi okudugum, evlendikten sonra evde bos oturmaktansa en azindan boyle bir site yapayim ve insanlarla paylasayim dedim. Hersey boyle basladi.

Blogunuza verdiğiniz isim nereden geliyor? Bize biraz blogunuzdan bahsedebilir misiniz?

Blog ismim yaptiklarimdan kisa kisa anlatiyor zaten. Tasarim,hobi,hediyelik,minik vs

Blogunuza ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bunu yeterli görüyor musunuz?

Esasinda her gun mutlaka bakiyorum ancak hergun yazi yazmiyorum daha dogrusu yazamiyorum. Eger cok projem varsa bazen iki-uc ane yaziyi arka arkaya yazdigim oluyor ama o da cok seyrek.

Blogunuzu incelediğimizde gerçekten özgün bir içeriğe sahip paylaşımcı bir blog olduğunu görüyoruz. Belirli bir çizginiz var, bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Tesekkur ederim. Evet ben de fazla rastlamadim Turkiye’de minyatur maketlerle ilgili blog yapan birisine, hatta hic rastlamadim diyebilirim. Neden ben ilk olmayayim dedim. Zaten sonradan gelen yorumlardan ve paylasimlardan gordum ki cok meraklilari varmis bu isin.

Blog yazmak için kendinizi zorunlu hissettiğiniz oluyor mu? Yoksa hala ilk günlerdeki gibi eğlenceli bir uğraş olarak mı görüyorsunuz?

Esasinda her ikisi de gecerli, yani su an icin henuz blog asamasinda tam anlamiyla profesyonel bir web sitesi degilim. Ancak www.aslieratac.com adresim tam olarak acildiginda hersey daha farkli olacak.

Blogunuzun dışında başka zaman harcadığınız projeleriniz var mı ?
Evet.  Blogumda tanitmis oldugum 3 boyutlu maketleri bitirmek ve siparislerimi teslim etmek

Türkçe içerikli bloglarla yabancı dillerdeki bloglar arasında sizce farklılıklar var mı? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Esasinda cok fark yok, orda da cok profesyonel blog yazicilari va burda da var. Ayni sekilde Turkiye de sadece blog acmis olmak icin eften puften bloglar da var. Ama nedense herkesin gozune hep yabancilarinki daha guzel geliyor

Bloglar özellikle son dönemde yüksek okuyucu sayılarına ulaştılar. Bloglar medyaya alternatif olabilir mi? Medya gibi gündem oluşturacak güce sahip olabilirler mi?

Su an icin konusmak gerekirse bence olamaz ancak dediginiz gibi inanilmaz bir izleyici kitlesine sahip oldu bloglar ve cok guzel paylasimlar oluyor gerek Turkiye Gundemi ile ilgili olsun gerek se kisisel paylasimlarla ilgili olsun. Aralarindan cok siyrilmis bir kac blog belki gundem olusturabilir ancak bu sabun kopugu gibi olacaktir. Cunku Medya bloglarla ilgili pek fazla haber yapmiyor.

Eminim bir çok blog yazarını takip ediyorsunuz ama şu an aklınıza gelen takip ettiğiniz bloglar hangileri?

Esasinda Web sitemde yayimladigimdan daha cok blog var takip ettigim. Ama hergun duzenli olarak mutlaka baktigim www.10marifet.org sitesi ve bir kac yabanci ste var..

Son olarak blog hayatına henüz başlamamış yada yeni yeni yazmaya başlayan yada yazan ama istediği okuyucu kitlesini bir türlü elde edemeyen blog yazarlarına/adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Cesaretli olsunlar, zaten blogumda bunu hep yaziyorum. Insanlarda “acaba begenirlir mi” diye bir soru isareti olusuyor ilk once bu on yargidan kurtulmak lazim. Ben kimseyi takmadan paylasmak istediklerimi paylasiyorum bu bazen projelerim oluyor bazen de o gun icimden geleni yaziyorum. Ama www.aslieratac.com adresini profesyonel bir hale getirdigimde bu kisiel yazilarim icinde olmayacak tabiki

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederek, röportajımızın sonuna geldiğimizi üzülerek de olsa söylemek zorundayım. Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Ben cok tesekkur ederim.Bence de cok guzel bir sohbet oldu. Basarilar diliyorum bende.

Aslı Erataç’ ın bloguna aslibayulgen.blogspot.com adresinden erişebilirsiniz.

Yorum yapın