Paylaşım Vadisi www.bizdevariz.com

Röportaj serimizin yeni konuğu bizdevariz.com blogu. Bir çok konuyu içinde barındıran blog eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir ortam sunuyor.

Röportajımız ise her zamanki gibi çok keyifli geçti. Sizlerinde sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyorum.

Sözü fazla uzatmadan röportaja geçelim isterseniz. Hoş geldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmeyip kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Aslında ben teşekkür ederim,bizlere böyle bir ortam ve olanak sağladığınız için.

Öncelikle kendinizden bahsetmenizi rica ediyorum. Yani bilişim dünyasının dışındaki sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

28 yaşındayım ordu/ gürgentepede ikamet ediyorum.İnşaat ve nakliye işleri ile uğraşıyorum.Düz lise mezunuyum.açıkcası internet ile tanışıncaya kadar sosyalliğim bulunduğum ortamı aşmıyorudu.
Bilgisayarla ilk olarak nasıl tanıştınız? İlk kullanım zamanlarınızda en çok ne yaparak vakit geçirirdiniz?

Bigisayar ile 1999 yılında ilk defa istanbula gitmiştim orada kaldığım evde  bilgisayar vardı.İnternet cafeler yeni yeni açılıyordu.İlk zamanlar internette sohbet sitelerine mirc tarzı yerlere takılırdım.

Blog yazmaya başlamadan önceki internet yaşamınızdan bahsedebilir misiniz ?

Önceleri arkadaşlarımızla birlikte ücretsiz bir yerden bir site kurmuştuk kendimizi tanıtıyor ve resimlerle bunları süslüyorduk.daha sonra forumculuğa başladım çeşitli forumlarda yazıp çizmaya başlayınca niye bizim forumumuz yok deyip orayada el attık.Açıkcası blog yazmaya başlamadan önce internet eşittir sohbet/msn kavramı hakimdi ama blogculuk bunu değiştirdi bende.

bizdevariz

Blog yazma fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl başladınız?

2001 yılında askere gittiğimde ankarada ücretsiz bir blog servisinden başladım bu işe ozamanlar ordan burdan okuduğum şiirdi resimdi ekliyorudum hoşuma gitmeye başladı.Dediğim gibi forum tarzı siteler br kaçı hariç ilgi görmüyor.İlgi görmesi için ya warez içerik yayınlayacan yada belli bir kesime hitap edecen.

Blogunuza verdiğiniz isim nereden geliyor? Bize biraz blogunuzdan bahsedebilir misiniz?

Arkadaşlarla isim için bi araya geldik o olsun bu olsun değişik isimler ortaya çıktı.Akşam host sahibi ile görüşme yapacaktım o zaman aklıma geldi.Bizdevarız bu işte dedim ve oldu.Bloğum genel olarak güncel konulardan ,haberlerden,film ve dizilere kendimce yorumlarımdan ibaret.

Blogunuza ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bunu yeterli görüyor musunuz?

İlk başlarda hevesim fazla idi sürekli güncelliyor,tema değiştiriyorum,arada çökertiyordum.Şimdilerde ise fazla ilgilenemiyorum ama sahipsizde bırakmıyorum.Günde 2/3 saatimi bloğuma ayırıyorum.

Blogunuzu incelediğimizde gerçekten özgün bir içeriğe sahip paylaşımcı bir blog olduğunu görüyoruz.  Belirli bir çizginiz var, bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Yukarıda da belirttiğim gibi belli başlı konuların dışına çıkmıyorum.biliyorumki farklı kategorilerde bilgim yok eğer o konu hakkındada yazacaksam bu bir kopyala yapıştır olur.Birde şu var internet ortamında paylaşılan bilgi ortaktır herkesin malıdır.Fakat bazı uyanıklar kendi yazılarıymış gibi bunları bloglarında yayınlamaktan çekinmiyorlar.İnsan okuduğu yazı hakkında kendince birşeyler karalasa,o yazıya ilave edebilecekleri olsa bun yapsa daha güzel olacak ama gördüğümüz gibi hazırcılık daha kolay geliyor.

Blog yazmak için kendinizi zorunlu hissettiğiniz oluyor mu? Yoksa hala ilk günlerdeki gibi eğlenceli bir uğraş olarak mı görüyorsunuz?

Ben ilk günkü gibi severek ve eğlenerek yapıyorum bu işi.Belirli bi okuyucu kitlem var onlar bloğuma girdiğinde yeni paylaşımlar yeni yazılar görmek istar o yüzden galiba zorunluyum.

Blogunuzun dışında başka zaman harcadığınız projeleriniz var mı ?

Bloğum dışında ilimiz üniversite öğrencileri ve ordulu gençleri bi araya getirecek sorunlarını dile getirebilecekleri ve arkadaşlık kurmalarını sağlamak amaçlı bir projemiz var hayata geçirdik ve gayet iyi gidiyor.

Türkçe içerikli bloglarla yabancı dillerdeki bloglar arasında sizce farklılıklar var mı? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Yabancı dilim olmadığı için fazlasıyla o blogları dolaşamıyorum.Fakat teknoloji ortak bir dil olduğundan özellikle teknoloji blogları çok hoşuma gidiyor.Arada onlardan bloğuma kattıklarım oluyor.

Bloglar özellikle son dönemde yüksek okuyucu sayılarına ulaştılar. Bloglar medyaya alternatif olabilir mi? Medya gibi gündem oluşturacak güce sahip olabilirler mi?

Blogculuk özellikle son yıllarda aşırı bir artış gösterdi.Medayaya alternatif olarak şu aşamada mümkün değil.Okuyucularına birşeyler vermek tan ziyade ben ne yaparsam daha fazla hit alırım ve bunu paraya çevirebilirim kaygısı var bazı kesimlerde.Bloglarınıza girdiğiniz zaman hemen çıkmak istiyorsunuz.Reklam dolu.

Eminim bir çok blog yazarını takip ediyorsunuz ama şu an aklınıza gelen takip ettiğiniz bloglar hangileri?

Yakuter.com/ sesebian.com/ teknolojiherseyim.com/ bloggerdal.com/ bunlar benim günlük kesinlikle girdiğim bloglar dediğiniz gibi hemen hemen her bloğa göz atıyorum okuyucusuyum. Özellikle yakuter ve sesebian bunlardan oldukça faydalandım.

Son olarak blog hayatına henüz başlamamış yada yeni yeni yazmaya başlayan yada yazan ama istediği okuyucu kitlesini bir türlü elde edemeyen blog yazarlarına/adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Yeni başlayacaklara tavsiyem öncelikle durup bi düşünsünler ben bu bloğu neden açtım amacım ne.çok iyi bildikleri konularda yazsınlar hitap ettiği kesim bloğuna geldiği zaman aradığına orada bulabilsin.Kendinden bir şeyler katarak emek vererek yazılan bloglar bana göre hakettiği yeri buluyor.Bu şekilde üretilen içerik hem ziyeretci olarak hemde kazanç olarak karşılığını veriyor.

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederek, röportajımızın sonuna geldiğimizi üzülerek de olsa söylemek zorundayım. Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Bu röpotajın sorularına cevap vermek benim için de büyük bir zevkti. Böyle bir röportaj için sizlere teşekkür ederim. Umarım blog yazarlarının sesinin daha geniş kitlelere yayılmasını sağlayan bu tarz projeler daha da çoğalır.

Bu eğlenceli bloga bizdevariz.com adresinden erişebilirsiniz.

Yorum yapın