Firefox Çok Mu Bellek Kullanıyor ?

Firefox’un bize sunduğu eklentiler, temalar, firewall gibi özellikleriyle kendini ön plâna atıyor.Hepimiz Firefox’u sevdiği bir yanı vardır.Ama bilgisayarımda çok fazla bellek kullandığı farkettim.Arada sırada kitlenmelerde oluyordu.Hepinizde bu sorunun olabileceğini düşünerek bunun çözümünü bulduğumda hemen sizinle paylaşmak istedim.Gerçektende bellek kullanımında büyük bir azalma oldu ve artık kasmamaya başladı..Üstelik hiç bir eklenti veya program gerekmiyor sadece küçük bir ayar..

Yukardaki resimde gördüğünüz gibi bellek kullanımı 61.000 olarak gözüküyor.Şimdi Firefox adres çubuğuna “about:config” yazarak girelim.“Garanti Kapsamından Çıkabilirsiniz” uyarısını kabul ediyoruz.Sonra boş bir yere mouse’umuzun sağ tuşuna tıklayıp yeni>boolean‘a tıklıyoruz.Açılan pencereye “config.trim_on_minimize” yazıyoruz.

“True ve False” seçenekleri çıkınca “True” seçeneğini seçiyoruz.

Yazdığımız “config.trim_on_minimize” değeri şuan listeye eklendi.Değişikliklerin aktif olması için Firefox’u baştan başlatalım..Farklı anlamamız için 4-5 tane sayfa açalım.Ctrl+Alt+Delete kombinasyonunu kullanarak görev yöneticisi açıp (Bu arada Firefox simge durumuna küçültülmüş olmayacak) “İşlemler” sekmesine girelim..Firefox.exe yi bulup ne kadar bellek kullandığına bakalım.Sonra Görev Yöneticisi açıkken Firefox’umuzu simge durumuna küçültelim ve işte kullandığı bellek miktarının ne kadar azaldığına gözlerinizle şait olun..

Artık Firefox’u ne zaman simge durumuna küçültseniz bellekte çok az bir kullanım sergileyecektir..

Forumdaki konu başlığına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Yorum yapın

Firefox Çok Mu Bellek Kullanıyor ?” üzerine 5 yorum

  1. Peki tamam yaptım hepsini görev yöneticisinde ram kullanımı – e alınca iniyor fakat SD kullanımdan düşmüyor..:S

  2. benim anladığım firefox minimize edildiğinde RAM dan disk e aktarılıyor (çok sayıda tab açtıysanız tekrar büyüttüğünüzde yüklemesi uzun sürebilir) bu da aslında birden fazla program çalışırken bize RAM da daha fazla alan kazandırmış olur. ancak RAM sınırlarını zorluyorsanız çok yavaşlayabilirsiniz. Bi de unutmadan Firefox un CPU kullanan BUG ı da mevcut. çok tab açınca işlemci fanım uçak gibi çalışıyor.

  3. metehan,

    evet aynen dediğin gibi oluyor.. hani nerede az bellek kullanımı?

    yok tok bu ff hep böyle kalacak 🙂

  4. Normal de 86 Mb ram tüketen firefox u aşağı aldığımda direk 10 Mb altına bile indi : fakat bir süre aşağıda beklettiğimde tekrar 70 mb a kadar çıktı kullanılan ram