Tasarımcının El Çantası Hasan Yalçın

Blog yazarlarıyla yaptığımız röportajlar serisi devam ediyor. Konuğumuz bir çok blog tasarımcısının yakından tanıdığı bir isim Hasan Yalçın.

Tüm içtenliği ile sorularımıza yanıtlar veren Yalçın’ la yaptığımız röportajda Hasan Yalçın’ ın bilişim dünyasıyl tnışması 80′ li yıllara rastlıyor. Tasarımları Altın Örümcek yrışmasında dereceye giren Yalçın, özellikle yeni blog yazarı adaylarına verdiği mesajlarla dikkat çekiyor. Ve işte Hasan Yalçın’ l yaptığımız röportaj:

Hoş geldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmeyip kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Ben ilginize teşekkür ederim.

Öncelikle kendinizden bahsetmenizi rica ediyorum. Yani bilişim dünyasının dışındaki sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Aslında çok farklı değil oyun oynamayı seven, bilim-kurgu hayranı, hayvansever ve evli bir tasarımcıyım 😉

Bilgisayarla ilk olarak nasıl tanıştınız? İlk kullanım zamanlarınızda en çok ne yaparak vakit geçirirdiniz?

İlk elimi sürdüğüm bilgisayar seksenli yılların başlarında zx Specturm 48 k idi, sonra bir c64 sahibi oldum, ancak edindiğim ilk grafik programında büyük hayal kırıklığı yaşadım, zira grafikleri joystick ile çizmem gerekiyordu, sonraları edindiğim Amiga ile hem oyun oynadım hemde Deluxe paint ile grafik çalışmaları yaptım, doksanlı yılların ortalarında PC’ye geçerek yine aynı tadda devam ettim…

Blog yazmaya başlamadan önceki internet yaşamınızdan bahsedebilir misiniz ?

Normal işinde gücünde biriydim! Çok büyük bir farklılık yoktu .

Blog yazma fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl başladınız?

Çeşitli mesajlaşma programlarından birbirimize gönderdiğimiz linkler, kapı aralarında sektöre ve web sitelerine dair uzun sohbetler, acımasız eleştiriler, harika siteler falan derken, bir gün bunlar havada yok olmasın, en iyisi bir blog açıp değerlendireyim diyerek başladım denebilir.

Blogunuza verdiğiniz isim nereden geliyor? Bize biraz blogunuzdan bahsedebilir misiniz?

Tasarımcının el çantası aslında oldukça açıklayıcı, tasarımcıların yeni fikirler alabileceği kaynakları, sitelerinde kullanabilecekleri elementleri, iyi ve kötüyü ayırt etmelerine yardımcı olacak içerikleri sunmaya çalışıyorum.

Blogunuza ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bunu yeterli görüyor musunuz?

Öncelikle belirtmem gerek ki hiç bir zaman ayırdığım vakti yeterli görmüyorum, ancak ne yazıkki yoğun iş temposu ve zaman sorunu zaman zaman sık güncelleme yapmamı engelliyor.

Blogunuzu incelediğimizde gerçekten özgün bir içeriğe sahip paylaşımcı bir blog olduğunu görüyoruz. Belirli bir çizginiz var, bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Bu konuda daha genç insanlara daha çok yol gösterici olmak için çalışıyorum, tecrübelerimi paylaşıyorum, çoğu kimsenin uzun süre harcayarak bulabileceği kaynakları derleyerek, el altında olmasını sağlamaya çalışıyorum.

Blog yazmak için kendinizi zorunlu hissettiğiniz oluyor mu? Yoksa hala ilk günlerdeki gibi eğlenceli bir uğraş olarak mı görüyorsunuz?

El bette hissediyorum, zamanımın bir kısmını sitemden gelen e postaları yanıtlamak ile harcıyorum, yada kullanıcı yorumlarını takip etmek ile. Sizi okuyan bir tek kişi bile olsa ona karşı bir sorumluluğunuz var ve güncel bilgileri paylaşmak adına kendinizi sorumlu hissediyorsunuz.

Blogunuzun dışında başka zaman harcadığınız projeleriniz var mı ?

Evet, uzun yıllardır üzerinde çalıştığım 2 kez Altın Örümcek kazanan Star Wars Turk www.starwars.gen.tr ve Türkiye’deki Galactica hayranlarını biraraya toplayan www.galactica.gen.tr

logo

Türkçe içerikli bloglarla yabancı dillerdeki bloglar arasında sizce farklılıklar var mı? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

Aslında bence büyük bir fark yok. Hatta bizdekilerin bir çoğu yurtdışındaki emsallerinden daha güzel diyebilirim.

Bloglar özellikle son dönemde yüksek okuyucu sayılarına ulaştılar. Bloglar medyaya alternatif olabilir mi? Medya gibi gündem oluşturacak güce sahip olabilirler mi?

Tam olarak olmasada, tabiki blogların etkisi olabilir. Ancak bunun için daha organize çalışmak ve güçlü içeriğe sahip güvenilir siteler yaratılması gerek düşüncesindeyim.

Eminim bir çok blog yazarını takip ediyorsunuz ama şu an aklınıza gelen takip ettiğiniz bloglar hangileri?

Modolog, Webrazzi ve Fatih Hayrioğlu’nu takip etmekten oldukça keyif alıyorum.

Son olarak blog hayatına henüz başlamamış yada yeni yeni yazmaya başlayan yada yazan ama istediği okuyucu kitlesini bir türlü elde edemeyen blog yazarlarına/adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Herzaman özgünlüktan yanayım. İçeriğiniz ne kadar özgün ve az bulunur olursa okadar başarılı olabileceklerini düşünüyorum.

Örneğin ortalık komik videoları derleyen bloglar ile kaynarken bir tanede siz açsanız ne kadar başarılı olabilirsiniz ?

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederek, röportajımızın sonuna geldiğimizi üzülerek de olsa söylemek zorundayım. Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

İlginize ben teşekkür ederim, sitenizde başarılar dilerim.

Hasan Yalçın’ ın Tasarımcının El Çantası isimli bloguna http://www.hasanyalcin.com adresinden erişebilirsiniz.

Yorum yapın