Bilgisayar Donduğunda, Kilitlendiğinde Neler Yapmalısınız?

Sık bilgisayar kullananlar bir kere de olsa bu kötü deneyimi yaşamışlardır.Çalıştırmak istediğiniz,  çok bellek yiyen programlar, işlemciye çok yüklenen programlar bilgisayarınızın yavaşlamasına ve kilitlenmesine mi neden oluyor?

Fare hareket edebilir fakat hiç bir program yanıt vermez,  diğer bir programa geçiş yapamzsınız, alt tab kullanılmaz hale gelir. Görev yöneticisini açmaya çalışırsınız ve o da açılmaz çünkü klavyenin hareketlerini algılayamamaktadır. Yapacağınız şeyin bilgisayarı baştan başlatmak olacağını tahmin edebiliyorum.Bilgisayarı baştan başlatmak son seçenek olmalıdır çünkü sık sık baştan başlatırsanız bilgisayarınız zarar göre bilir,  zarar görmekten kastım çalışan dosyalar bozulabilir, windows açılırken hata verebilir vb. hatalar. Bunu yapmadan önce AntiFreeze adındaki bilgisayarın kilitlenmesini kontrol altına almayı size sunan programı denemenizi tavsiye ederim.

AntiFreeze bilgisayarınız donduğunda size yardımcı olan bir programdır. Programın kısayol tuşlarına bastığınız anda (Alt+Ctrl+WIN+Home) , AntiFreeze kullandığınız programları askıya alır böylece bu programlar bilgisayarın belleğini sömürmeyi durdurur 🙂  Sonra Windows’unkine çok benzeyen özel bir görev yöneticisi çıkar,  bir program bilgisayarınızın donmasına sebep oluyorsa isterseniz  “Endd Process” tuşuna basarak programı kapatabilirsiniz.

antifreeze

AntiFreeze’i çalıştırabileceğiniz durumlar :

  • Bir veya daha fazla program yoğun işlem yapıp işlemciyi yoruyorsa bilgisayarınızın kilitlenmesine sebep olabilir
  • Bir veya daha fazla program belleği çok harcıyorsa takas alanını (swapping) yoğun kullanıyorsa, sisteme yükleniyorsa
  • Öncelikli çalışan programların işlemcinin tüm kaynağını harcaması durumunda
  • Bir çok program aynı anda çalışıyorsa ve işlemciden yanıt almak için rekabet etmeleri durumunda
AntiFreeze’in hata verdiği, çalışamadığı bazı durumlar da oluyor.Bu nedenle bazen reset tuşuna basmak zorunda kalıyoruz.Hardware’den dolayı kaynaklanan bir donma varsa, mouse hiç hareket etmiyorsa.. AntiFreeze öncelikli olarak çalışmasına rağmen kernel gibi ondan daha öncelikli uygulamalarda olabilir.Bu programları sonlandırmada AntiFreeze çalışmayabilir.
Bilgisayarın donması iyi bir şey olmamasına rağmen ben 3 mb lık belleği dosyaları kurtarmak, zarar görmelerini engellemek için ayırmayı yanlış bulmuyorum.

AntiFreeze adlı programı buradan indirebilirsiniz.

Yorum yapın

Bilgisayar Donduğunda, Kilitlendiğinde Neler Yapmalısınız?” üzerine 25 yorum

  1. arkadaşlar sıze durumumu acıklayım anlayan yada tecrubesı olan varsa yardımcı olsun lutfen benm bilgisayar format atsamda fm 12-13 farketmıyo gırdıgım zaman donuyo fm 13 orjinal olmasına ragmen acılıyo bı dakka sonra falan donuyo hc bı tuş basmıyo reset atmak zorunda kalıyorum format attım aynı antivirusle C: yi D: yi tarattım yıne aynı bışe degışmedı virüste yok bulamadı antivirüs programı bışe ekran kartının veya ram ın ısındıgınıda sanmıyorum cnku tam karşılarına fan taktım.

  2. YA SEN ÖYLE SAN kimdemiz donma sırasında farenin çalıştığını , birşey paylaşmışsın ama bilgisiz koftiden , şuan masa üstüne geçip yazıyorum yaklaşık 1 saattır notebook dondu kaldı ne fare ne normal maus işlemedi resetten başka çare yok, delirecem, sistem derecelendirmeden kaynaklandı ve sorun neden olduğunuda çözdüm, başka sistem derecelendirmeden donan arkadaşlar sorun yaşıyorsa kaspersky kaldırıp derecelendirme yapsınlar, bunu biliyordum ama dalgınlığıma gelip derecelendirmeyi açatım , sonuç donup kaldım teşekkürler.

  3. YA ARKADAŞLAR BENİM BİLGİSAYARDA OYUN OYNARKEN OLUYOR BİRDEN KİTLENİYOR FAREDE OYNAMIYOR NE YAPMALIYIM ACİLL !!!

  4. BU PROGRAMLARI İNDİRMEYİN DAHADA ÇOK KASAR SİZ GÜN GEÇTİKCE BU KLASÖRLERİN İÇİNDEKİLERİNİ SİLİN DAHA İYİ OLUCAĞINI SİZDE GÖRRCEKSİNİZ 😀

  5. çalıştır>%temp% yaz>klasörün içindeki herşeyi sil(bu işlem bitti diğerine geçelim)>%çalıştır>%appdata%>microsoft>windows live contac mı öle bişi xD onun içindeki herşeyi sil>document and setting>kullanıcı adı>local settings>Temporary internet files>içindeki herşeyi sil
    ÖNEMLİ!!!:TEMPORARY İNTERNET FİLES’İ BULABİLMENİZ İÇİN GİZLİ DOSYANIN GÖRÜNMESİ LAZIM…
    ONU YAPMAK İÇİNDE HERANGİ BİR KLASÖR AÇIN ARAÇLAR>KLASÖR SEÇENEKLERİ>GÖRÜNÜM>İŞARTELEMELER VAR ORDA GİZLİ DOSYA VE KLASÖRLERİN ALTINDA
    GİZLİ DOSYALARI GÖSTER VE GÖSTERME VAR GÖSTERİ İŞARETLEYİN İŞLEM TAMAM YARDIMCI OLDUYSAM NE MUTLU BANA 🙂

  6. benim bilgisayarıma yeni format attık ve attık atalı donuyo ve yavaş ne yapmalıyım???

  7. bilgisayarımın başlat tuşunun bulunduğu sıra ful dondu ne yapmalıyım

  8. 🙂 iyiama benim faremle simgelere basıyom ama açılmıyo ne yapmalıyı 🙁 :* ya 🙂 😀 :3

  9. ODA BUNUN AYNISI GİBİ BİŞEY AMA DAHA İYİ SAKIN ANTİ FREEZE İNDİRMEYİN BENİM BİLGİSAYAR ÇÖKTÜ BENİM DEDİĞİM MÜKEMMEKL

  10. ya benim bilgisayarımın faresi ilk 2 kez dondu ve bilgisayar bazı sesler çıkarıyor ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

  11. ya benim bilgisayar 4 çekirdekli donuyor ve reset tuşum yok ne yapmalıyım