DGS Bilgisayar Mühendisliği Tecrübem İstanbul Üniversitesi

5 Kasım 2014’te DGS Ek yerleştirme sonuçları açıklandığında çok heyecanlanmıştım. Çünkü ÖSYM DGS sayfasındaki sorgu sonucunda “Yerleştiğiniz üniversiteye 10-14 Kasım 2014 tarihleri arasında kayıt yaptırmanız gerekmektedir.” yazıyordu. Kayıt yaptırdıktan sonra ilk ve tek tercihim olan İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğindeki maceram başlamış olacaktı.

Bilgisayar Mühendisliği Nasıl Kazanılır?

Aslında her şey bir kaç arkadaşımın sınava daha önceki yıllarda girerek farklı üniversitelere yerleşmeleri ile başladı. Meslek Yüksek Okulu’ndan (Bilgisayar Programcılığı) mezun olalı yıllar olmuştu. DGS sınavını kazanabilmem için sıkı bir çalışma programına girip iyi bir puan almalıydım. Sonuçta tercihim İÜ CE. Herhangi bir kursa gitmeden evde DGS Hazırlık Kitaplarındaki konuları okuyup testleri çözerek sınava hazırlandım. Matematikle aranız iyi değilse youtube’da yer alan ilgili konuları izlemenizi veya DGS kursuna gitmenizi tavsiye ederim. Ben çalışmanın çok büyük bir bölümünü tek bir kitaptan faydalanarak tamamladım. Sadece Matematik ve çok az Geometri çalıştım. Türkçe çalışmadım.

DGS sınav günü geldiğinde kendime güvenim tamdı, eski sınav sorularını gözüm kapalı çözebiliyordum. Çok iyi hazırlanmıştım. Sınav öncesi kendimi derece yapacak gibi hissediyordum. Sınava girdiğim yıl soru sayısı azaltılmıştı ve sorular zorlaştırılmıştı. Tabi evdeki hesap çarşıya uymadı ve büyük umutlarla girdiğim sınav çok kötü geçmişti. DGS Sınav Sonuçları açıklandığında kazanamayacağımı biliyordum. Ve açıklandı. DGS Taban Puanlarına yaklaşamamıştım bile. Tabi ki hüsran… O kadar hazırlık boşa gitmişti.

Derken ek tercihler başladı, yine de umudum yoktu. İstediğim okul ve bölümde 1 ya da 2 kontenjan boşta idi. Ancak yine umudum yoktu. Sonra kader de olan başımıza geldi ve kazandığımı öğrendim. Sıra kayıt yaptırmakta.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DGS İLE KAYIT İÇİN ŞU EVRAKLARI İSTİYOR:

1) DGS Sonuç Belgesi (internet çıktısı sınav sonucu ile kayıt yapılacaktır)
2) Lise Diplomasının aslı
3) Önlisans Diplomasının aslı (yeni mezunlar için diploması henüz düzenlenmemiş ise geçici mezuniyet belgesi aslı)
4) Onaylı Transkript
5) Onaylı Ders içerikleri
6) Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisi (T.C. Kimlik Numarası beyanı için)
7) Askerlik Durum Belgesi
9) 8 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

Lise diplomasını bulmak biraz zaman aldı. Onaylı transkript ve onaylı ders içeriklerini ise sınav öncesi mezun olduğum yüksek okuldan almıştım. Bu çok önemli çünkü muaf olacağınız her ders size hız kazandırıyor. Bu konuyu daha ayrıntılı olarak yazının devamında açıklayacağım.

Hazırlık okumak zorunlu mu?

İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği %30 İngilizce eğitim verdiğinden dolayı İngilizce Hazırlık Sınavına girmem gerekiyordu. Eğer bilginiz sınavı geçecek (60 puan) kadar yeterli ise hazırlık okumak zorunda değilsiniz. Ancak sınav çok kolay değil ve sınavda bir de onların seçtiği bir konuda essay yazmanız isteniyor. Benim dönemimde sadece yazılı sınav vardı. Sınav öncesi bir kaç tüyo aldım, ancak sınav öyle zor geldi ki geçemedim. Yetersiz İngilizce beni Hazırlık okumaya itti.

Mühendislik Fakültesi Avcılar’da, hazırlık İÜ Yabancı Diller ise Fatih’te. Sanırım hala aynı yerde. Hazırlık okurken Avcılar-Fatih arasında mekik dokumuyorsunuz. Hazırlıkta sadece İngilizce eğitimi alıyorsunuz. Mesleki ingilizce değil. Fatih’teki bina eski küçük bir bina, tarihi kokusu var ama. Yerli ve yabancı hocalarla başlayan dersler keyifliydi. O dönem kullanılan materyaller gayet öğretici idi. Yani piyasada ingilizce kursu veriyorum diyen kurslarla karşılaştırılmaz bile. Çok iyi eğitim var. Ayrıca dinleme konuşma gibi etkinlikler oluyordu. Normal ders geçme sınavlarının dışında güz dönemi sonunda tekrar bir yeterlilik sınavı yapıldı. Bu sefer daha fazla hazırlıklı idim. Ayrıca essay yazma ile ilgili biraz tecrübe edinmiştim. Sınavda 100 puan üzerinden 20 puanlık bir essay sorusu da vardı. 60 üzeri alan isterse hazırlığı geçebiliyordu. Sınava girdim ve 60’ın daha üzerinde bir not alarak hazırlığı atladım. Ancak dönem ortasında hazırlığı verdiğim için çapraza düşmüştüm. Yani normal okuyanlar nasıl ilk önce güz derslerini alırlar ben ilk önce bahar derslerini alacaktım.

Hangi derslerden muaf olurum?

Hangi derslerden muaf olacağıma dair eski okulumdan aldığım onaylı transkript ve onaylı ders içeriklerini öğrenci işlerine vermiştim. Hemen cevap alamıyorsunuz çünkü kurula giriyor. Sonucunu daha sonra öğreniyorsunuz. Tabi ders seçimi yapmadan hangi derslerden muaf olduğunuz açıklanıyor. İÜ CE’de (Computer Engineering) bazı dersler İngilizce verildiği için aynı dersi Türkçe olarak almış olsanız bile muaf olamıyorsunuz. Örneğin Matematik 1 ve 2. İçeriği ağırlıklı olarak integral ve türev olan bu ders İÜ CE’de Calculus 1 ve Calculus 2 olarak geçiyor. İçeriği aynı olsa bile muaf olamazsınız. Bunun gibi Discrete Mathematics, Linear Algebra, Differential Equations gibi matematik dersleri ingilizce. Mesleki derslerde de bazı derslerde aynı durum var. Bildiğiniz C dersi burada Introduction to Algorithms ve Introduction to Programming olarak geçiyor. Ayrıca muaf olmak için dersin adının aynı olması yeterli değil. Dersin içeriği de büyük oranla aynı olmalı. Onaylı içeriğini getirmediğiniz derslerden transkriptte yer alsa bile muaf olamazsınız.

İşte tüm bu durumlardan dolayı ben 10 dersten muaf olabildim. Bunlardan 2 si TÜRK DİLİ 1 ve 2, diğer ikisi ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I ve II. Ayrıca AÖF İktisat mezunu olduğum için orada gördüğüm derslerden 3 tanesinden muaf olabildim. Muafiyet tamamen sizin yüksek okulda aldığınız derslerin içeriği ile girmek istediğiniz üniversitenin ders içeriği ile ilişkili. Bir arkadaşım benden önceki yıl özel bir üniversiteye kaydoldu ve tam 19 dersten muaf oldu.

Eğer muafiyetiniz azsa üzülmeyin örneğin yüksek okulda C dersi aldığınız halde anlamadıysanız sizin için iyi bir tekrar olacaktır. C programlama dilini orta veya iyi derecede biliyorsanız notlarınızı AA getirmeniz zor olmayacaktır. Ben Programcılıktan mezun olmuştum ama daha çok sistem yönetimi ve network taraflarında çalıştığım için kod yazmaktan uzak kalmıştım. Benim için güzel bir hatırlatma oldu. Özlemişim kod yazmayı.

Yazının devamını daha sonra yazacağım ve buraya bağlantısını ekleyeceğim. Kalın sağlıcakla…

Yorum yapın

DGS Bilgisayar Mühendisliği Tecrübem İstanbul Üniversitesi” üzerine 3 yorum

  1. Merhabalar bende bu sene dgs ile İstanbul üniversitesi bilgisayar mühendisliği ni düşünüyorum da acaba netleriniz neydi acaba girdiğiniz sene
    Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için