Merhaba, Genellikle ev kullanımında (işyeri kullanımlarında da görülmektedir.) Bilgisayarların kuruluşundan itibaren göze çarpan en belirgin eksikliklerden birisi 🙂 Korsan kopya kullanımı ve bu sebebten dolayı güncellemelerin düzenli yüklenemiyor olması.
Bunu çeşitli illegal yollarla aşarak kullananlarda vardır tabiki, Ancak bu kullanım pekte kolay ve zahmetsiz olmasa gerek.Diğer taraftan hatırlıyorumda Saser-worm vardı. Yanlış hatırlamıyorsam bilgisayarı 60 sn. içerisinde kapatıyordu. Bu tamamen sistemin bir açığıydı ve güncelleştirmeleri yapıldığında virüsten etkilenmiyordunuz. zaten güvenlik uzmanlarıda çoğu saldırının bu güncelleme yapılma süresini uzatan sistemlerin en çok etkilendiği görüşünde.
Konumuza dönecek olursak güncellemelere sahip olmayan bir sistemde ev kullanımı ücretsiz olan zonealarm kullanarak bu virüsü durdurduğumu hatırlıyorum. Tabi bu herşey demek değildi. Sadece geçici bir çözüm ardından güncellemeleri yükledim. Ardında da ev kullanımı için ücretsiz bir antivirüs örneğin AVG yükledim ve kullandım. Bütün bunlar iyi güzel derken AVG’nin tanımadığı bir virüse maruz kaldım. sonra ikinci bir antivirüs yükledim. Böylece sistem kaynaklarım daha da azaldı gidip Ram alarak masraf ettim.
Tüm bunlar olurken farklı yaklaşımlarda öğreniyor insan bu yazıyı okuyan çoğu kişi muhtemelen XP ya da Vista (Vistada güvenlik biraz daha iyi ) kullanıyordur. Ve Büyük olasılıkla Admin (Yönetici) modunda çalışıyordur. Ancak bu çok tehlikelidir. Ve sizin bilgisayar üzerinde herşeyi yapabileceğiniz anlamına gelir. Tabi virüs ve wormlarında aynı işi yapabilmesi anlamına gelir. O halde Kısıtlı bir hesap ile çalışılması gerekir.
Denetim masası içerisinde kullanıcılara baktığınızda -yeni bir kullanıcı tanımlayınız bunun yetkisi ise standart kullanıcı olsun yönetici olmasın daha sonra şifre verin ve bilgisayarı bu hesap ile açın sonra kendinizi bir virüs gibi düşünün ve bir program yüklemeye çalışın. başlat-çalıştıra regedit yazın ve register kayıtları (tehlikeli bir işlem..!) kayıtlarıyla oynama çalışın ve sistemin size izin vermediğini görün.
buna göre yönetici kimliği ile bilgisayarınıza kurmak ve kullanmak istediğiniz program vs.. kurmalı daha sonrasında da kısıtlı kullanıcı hesabıyla sisteminizi kullanmaya devam etmelisiniz. Bu size daha kolay yönetilebilirlik daha az risk getirecektir. Ayrıca belirtmek isterim ki Youtube yasaklandığında ya da sistem yöneticileriniz size block koyduğunda girilmeyen sitelere nasıl girerim işleri için kullanımı önerilen OPENDNS aslında sizin güvenliğiniz için çok güzel bir filitredir.
Bu sisteme üye olduğunuzda ve OPENDNS adreslerini kullandığınızda sizin üye olup belirttiğiniz ayarlara göre davranarak pek çok siteyi filitre edebilir ve bu sitelere girişleri engelleyerek kendinizi güvenceye alabilirsiniz. Bunun daha kişiselleştirilmiş şekli olan Mcafee site advisorda güzel bir programdır.
Esen kalın…
yorumcu, sana kesinlikle katılıyorum. Artık hemen hemen herkes bilgisayar sahibi ama yeterli güvenlik önlemi alınmıyor. özellikle çoğu insan administrator olarak oturum açıyor ve kısa süre içinde bilgisayarı virüsle casusla doluyor. tabi bunda korsan windows, korsan antivirüs kullanmanın sebepleri de var. bu makalenin bir çok kişiye fikir verebileceğini düşünüyorum. teşekkürler….