Eyvah ! şifremi unuttum yetişin… Evet yukarıda ki cümleyi herkes demiyorum ama bende dahil olmak üzere 🙂 birçoğumuz söylemişizdir. Neden söylemeyelim ki internette o kadar çok site var ki, her gün o kadar çok siteyi ziyaret edip, işimizin düştüğüne üye olursak ve tekrar işimiz düşene kadar siteyi ziyaret etmezsek üye olduğumuz şifreleri unutmamız sıradan bir olaydır.
Bu gibi sorunları düşünenler bizler için parola yönetim yazılımları geliştirmiş ve geliştirmeye devam etmektedirler. Ben bunlardan birisi olan ve açık kaynak kodlu geliştirilmiş KeePass Password Safe programından bahsetmek istiyorum.
Program iki sürüm şeklinde indirilmeye sunulmuş, bunlardan birisi Classic diğeri Professional sürüm. Classic Edition’un son sürümü KeePass 1.16 ve Professional Edition’un son sürümü KeePass 2.09. Yazılımın dili İngilizce. Fakat birçok dil desteğini internet sitesinden indirebilirsiniz.
KeePass Password Safe sizin oluşturduğunuz bir yönetici şifresi ile programın oluşturduğu bir veritabanına bağlanır ve sizin şifrelerinizi bu kendi oluşturduğu veritabanı içerisinde saklar.
Yani özetlersek bir şifre ile kayıt ettiğiniz tüm şifrelere ulaşabilirsiniz. Böylelikle başlıktaki ve benzerleri cümlelerden kurtulabilirsiniz. Yazılımı kendi sitesinden ücretsiz olarak indirebilir ve yenilikleri takip edebilirsiniz.
Bunun yanında eğer ben bu programı gittiğim her yere götürmek istiyorum tüm şifrelerimi yanımda taşımak istiyorum diyorsanız yazılımın portable sürümü de mevcuttur. Fakat burada belirtmek istediğim bir nokta portable sürümü yazılımın resmi sitesinde değildir.
Güzel bir program, şifrelerimizi kaydetmekten ziyade, belirli ve güçlü tek şifre yapısı altında çok uzun ve karmaşık şifreler ile hesaplarımızı koruma altına almamız için bence çok kullanışlı bir program örneğin harf,rakam,özel karakterden oluşan 13 karakter uzunlukta tek şifrem var. Diğer şifreleri rastgele programa oluşturtup. mesela çok karmaşık 20-25 haneli şifreleri veriyorum. bütün hesaplarda karışık kombinasyonlu ve bayağı uzun şifrelerim oluyor. Ana şifreyi unutmamak kaydıyla kayıtlı olan şifreleri kopyala/yapıştır olarak gerektiği yerlerde kullanıyorum. Bence gerekli güzel bir makale teşekkürler.
Yorum yapan anariso arkadaşa da öneride bulunmak isterim. Bu programda bir database (veritabanı) bir dosya içinde şifrelerini saklıyor. ancak dosya kriptolu / şifreli olduğu için başkalarının eline geçsede sizin şifrelerin öğrenilmesi zor ama standart bir word dosyasında şifrelerini saklıyorsanız ve ele geçirilirse hiç hoş olmaz :)))
her bir iş için ayrı ayrı program kurmaya kalkınca da sistem iyice hantallaşıyor. en güzeli bu tarz password ve kayıt bilgilerinizi kendinize ait bir dosyada saklamak diye düşünüyorum.