Site icon pdfdergi

Bilgisayarınızın başına bir şey gelirse ne yapacaksınız? Felaket Yönetimi

Selamlar, iş dünyasında şöyle bir kavram vardır: Felaket Yönetimi “disaster recovery”. Aslında bu bir çok farklı bakış açısı ile ele alınabilir ama biz bilişim alanında hatta kendi evimizin içinde bu konuyu tartışacağız.

Bir işyerinde sunucuların durması yüzlerce kullanıcıyı etkileyen bir durumdur, mail sunucunun, erp sunucunun yada başka önemli bir sunucunun durması tam bir felakettir. Bu bilgisayarın başına fiziksel bir şey gelmesi ise tam bir afettir. Aslında konumuz işyerleri değil, evimizin içi. Peki evimizdeki bilgisayarımız bozulursa ne yapacağız?

Evet, sorumuzu sorduk ama şöyle düşünelim, bilgisayarımız bozulursa çalışır hale gelmesi için yada yenisini almak için ne kadar dayanabiliriz? Eğer sizde benim gibi her gün bilgisayar başındaysanız kesinlikle 1-2 gün anca dayanabilirsiniz. Çünkü e-postalarımız, arkadaşlarımızla yaptığımız mesajlaşmalar, sörf ve web yayınının devam etmesi bizim için çok önemli. Bilgisayar olmayınca eğer bir tatil yerinde değilsek yada yapacak çok fazla bir şey yoksa canımız çok sıkılır.

Peki bu durumda ne yapmalı? Bilgisayar bozulmadan önce nasıl bir önlem almalıyız? Aslında bunun tek bir cevabı var bence: Ucuz bir bilgisayar daha almak. Bizim için önemli olan internet servisleri ise ucuz bir bilgisayar işimizi görecektir. GTA, NFS gibi oyunlar için ise daha pahalı bir bilgisayar almak gerekir, sanırım buna değmez, biraz bekleyebiliriz.

Büyükşehirlerde yaşayanlar için alternatif çok, istanbul’ da özellikle Mecidiyeköy ve Kadıköy de ikinci el bilgisayar bulmak, üstelik çok ucuza bulmak kolay olabilir. Peki diğerler? Aslında büyükşehirler içinde geçerli bu cevap. İnternetten satış yapan siteler. Örnek vermek gerekirse sahibinden.com gittigidiyor.com bence değerlendirilmesi gereken alternatifler. Bir çok ikinci el yada sıfır bilgisayar/notebook bulabilirsiniz.

Felaket yönetiminden önce şu yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum: Bilgisayarınızı formatlamadan önce almanız gereken yedekler neler?

Eğer Windows XP kullanıyorsanız:

Pentium III, 128MB RAM on-board ekran kartı yeterli olabilir. Tavsiyem minimum 512MB ram a sahip olmasıç

Tercihiniz notebook olursa 1GHz Celeron işlemcili 256MB RAM li on-board bir tercih olabilir.

Her ikisinde de en az 1 USB port olması ve mümkünse USB 2.0 tabiki tercih sebebi olacaktır. USB Wireless adaptör kullanmanız gerekebilir.

Linux için sanırım 486DX (66MHz processor) işlemcili 32MB RAM a sahip bir bilgisayar işimizi görebilir 🙂 Ama daha iyisini de ucuz fiyatlara bulabileceğinizden eminim.

Mac için yorum yapamayacağım 🙂

Peki felaket yönetimi için alacağımız bu bilgisayar bize ne kazandıracak, neler yapabileceğiz?

Kısaca:

* Mail alıp gönderebileceğiz (Web tabanlı yada Outlook Express / Mozilla Thunderbird gibi client tabanlı.
* Doküman oluşturabileceğiz, OpenOffice yada Abiword gibi.
* IE, Safari, Firefox gibi tarayıcılarla sörf yapabileceğiz.
* Bütüm mesajlaşma araçlarını kullanabileceğiz, msn gibi.
* Windows XP, OS X yada Linux sürümlerimizi güncelleyebileceğiz 🙂

Ne dersiniz? Tüm bunlar için bir felaket yönetimi bilgisayarı almamıza değer mi?

Exit mobile version