Site icon pdfdergi

4G getirdiğinden fazlasını götürecek

3G çıkması ile bu teknolojiyi son sürat sömürmeye başladık. Hernedense kimse bunun olumsuz yönlerinden hiç bahsetmedi ve hâlâda bahsetmiyor. Bunun yanısıra birde 4G çıkıyor. Açıklamalara göre şirketler ve 4G`ye geçiş yılları şöyle belirtilmiş;-2010: Vivacell-MTS (Ermenistan), Telus (Kanada), Bell Canada (Kanada), Finland TeliaSonera (Finlandiya), NTT DoCoMo (Japonya), Emobile (Japonya), Norway TeliaSonera (Norveç), SK Telecom (Güney Kore), KTF (Güney Kore), Sweden TeliaSonera (İsveç), TeleNor Sweden (İsveç), Tele2 Sweden (İsveç), CenturyTel (ABD), MetroPCS (ABD) ve Verizon Wireless (ABD).

-2010 ya da 2011: Rogers Wireless (Kanada), Vodafone Almanya (Almanya), Cox (ABD) ve Vodacom (Güney Afrika).

-2011: China Mobile (Çin), T-Mobile (Almanya), Hutchison (İrlanda), Softbank Mobile (Japonya) LG Telecom (Güney Kore), AT&T Mobility (ABD), Aircell (ABD).

-2011 ya da 2012: T Mobile (Avusturya), Mobilkom Austria (Avusturya), Hutchison 3 (Avusturya), Avusturya Orange (Avusturya), China Telecom (Çin), France Orange (Fransa), Telecom NZ (Yeni Zelanda).

-2012: KDDI (Japonya), Chunghwa Telecom (Tayvan) ve MTS (Özbekistan).

Açıkçası 4G`nin Türkiye`ye gelmesini pek istemiyorum. Çünkü; kimsenin görmediği ve konuşmadığı bir yan etkisi yani “radyasyon” var. Ülkemize 3G gelmesi ile birlikte tüm operatörler mevcut 2G sektör antenleri(Bunlar Baz istasyonu olarak geçiyor halk arasında) yanına 3G sektör antenlerini taktı. Yani Baz istasyonları bir iken iki oldu. Genelde Baz istasyonlarında bir sektör olmaz en az 2 en fazla 4 olur.

Resimle anlatılırsa ;

Yukarda görmüş olduğunuz bir sektör anteni. Sektörler dikdörtgen şeklinde görünen kutular. Bunlar Türkiye`de bahsettiğim gibi en az ve en fazla 4 tane oluyor bir polde (Pol; sektörlerin durduğu metal direk). Normal 2G de bir polde 2 sektör varsa bu 3G`de bir pol daha dikilip 2 sektör anteni daha eklenmesi anlamına geliyor. Baz istasyonu sadece bu direklerden ibaret sanılır bu yanlıştır. Baz istasyonlarında sektörler(antenler) yanında birde konteyner bulunur.

Bu konteyner içinde; Jeneratör, klima, ve kutular içinde RS adı verilen verici ve alıcılar bulunur. Bu konteynerlerin kapılarında bulunan yerin adresi, baz istasyonun nosu ve bu baz istasyonun güvenlik mesafesi olur. Ama bu güvenlik mesafesi pek gerçeği belli etmez, zatende kimse dikkat etmez.

İstanbulu ele alırsak her ilçede en az 15 -20 tane baz istasyonu vardır. Haritadaki büyüklüğü ve yaşayan nüfüs sayısına göre bu kriter belirlenir. İstanbulda 40 ilçe var son ekleme ve çıkartmalarla. Biz bir ilçede 15 tane var diyelim 15 x 40=600 tane eder bu en düşük rakamdır ki bundan kesinlikle fazladır. 3G gelmesi ile bu 600 rakamı ikiye katlanıp 1200 ediyor. Kaba taslak böyle birşey oluyor. Tabikide bu sadece bir operatörün. Türkiye`de üç operatör olduğu için (Avea, Turkcell, Wodofone) Yani böylelikle 3600 tane baz istasyonu oluyor en az İstanbul`da

Peki ya 4G gelirse ne olacak yine artı sektör antenleri dikilecek. Ya bu antenlerin artmaması için ya yeni bir teknoloji yapılacak yada bu eski usüle devam edilecek.

Baz istasyonları hepimize zarar vermekte. Bilinçli yaşayan halkın olduğu kesimlerde baz istasyonları gizleniyor. Bu antenlere çatılarda baca görünümü veriliyor yada direklerde aydınlanma lambası olarak gizleniyor. Zararını bilmeyen ve aldırmayanlar için ise açıkta görünen antenler dikiliyor. Siz eğer bir binanın üzerine bir vinçle konteyner çıkarıldığını görüyorsanız orda baz istasyonu kuruluyor demektir. Siz sağlığınız için baz istasyonlarına dikkat edin. Kapatılması için İmza toplayarak gerekli yerlere başvurun.

Yapılan hiçbir teknolojinin faydaları zararlarını örtmez.

Exit mobile version