Artık veri alışverişi aynı hat üzerinden milyonlarca kişinin aynı anda kullanabileceği bir basitliğe indirgeniyor.
Otobüse bindiğiniz zaman etrafınıza biraz göz atmanız dediğim şeyi anlamanıza yetecek. Elektrik kasalarına benzeyen ve insanın aklında soru işareti bırakan da işte budur. TTnet ve Süper Online Türkiye’nin alt yapı sorunlarını çözüyor. İki dev ADSL şirketi insanların ayaklarına en hızlı interneti getirebilmek adeta birbirleriyle yarışıyor. Bu hizmetin bir yıldan daha az bir sürede uygulamaya geçilmesi bekleniyor.
Görünüşte basit bir sisteme benzeyen fiber optik kablolar maliyetinin yüksekliği nedeniyle çok fazla tercih edilmemiştir. Genelde askeri üslerde ve uçakların sistemlerinde karşımıza çıkmıştır.
Bu kabloların yapısını incelersek eğer katmanlardan oluştuğunu bahsedebiliriz. Merkez bölümünde birden çok ve en fazla kalem genişliğinde kablolar bulunur. Bu küçük kabloların bir tanesi bile aynı anda milyonlarca kişinin hem veri gönderip hem de veri almasını sağlar. Bu kablolarda adında da bahsedildiği gibi optik güç kullanılır. Işığın yansıması ve kırılması özelliği… Lazer aracılığıyla gönderilen bu ışın demeti etrafını kaplayan camlar sayesinde yansıyarak merkeze iletilir. Bu kablolar doğrusal bir düzende yerleştirilip ve bu yönlü hareketlerinden dolayı sadece çok az yavaşlar ve bir miktar veri kaybına uğrar. Bu önemsenecek kadar büyük bir kayıp olmadığı için yoluna devam eder. Bu yüzden de kabloların doğrusal şekilde yerleştirilmesi veri iletim hızını ve kaliteyi arttırır. Cam örtüde ışığı tam olarak yansıttığı için hiçbir zaman veri kaybına uğramadan merkeze gider.
Bu kabloların geniş bant özelliğine sahip olmaları büyük bir kapasiteyi kontrol edebilecekleri anlamına gelir. Plastik ve camdan oluşan bu kablolar metallerde olduğu gibi kapasitans ve iletkenler boyunca indüktans meydana getirmez. Metalik kabloların bant genişliğini sınırlayan alçak geçiren filtreler bu kablolarda karşımıza çıkmıyor. Üstelik cam ve plastikten oluşan bu kablolar manyetik indüksiyon alanı yaratmazlar. Bu sebeple metal kablolarda olan karışmalar fiber optik kablolarda görülmez. Zaten elektriği iletmeyen malzemelerden yapıldığı için akım akışı olmaz ve bu durumda da manyetik alan oluşma olasılığı imkânsız hale gelir.
Yalıtkan malzemelerden oluşan bu kablolar dışardan gelebilecek yıldırım veya elektrik motorlarının neden olduğu statik karışımdan etkilenmezler. Üstelik bu kablolar asla enerji yaymaz. Bu yüzden diğer iletişim sistemleriyle girişime yol açmazlar. Askeri uygulamalar için en uygun özellikte bunlardan bir tanesidir.
Çevre koşullarına son derece dayanıklı olan bu kablolar büyük değişikliklere karşı daha da dirençlidir. Metalik kablolar yüksek sıcaklıkta görevlerini tam olarak yerine getiremezken fiber optik kablolar bu durumdan etkilenmez. Bu kabloları saran dış katman kabloların aşındırıcı sıvılardan ve gazlardan etkilenmesini engeller. Eğer elinize alıp inceleme fırsatınız olursa bu kablolarda jel halinde bir sıvı görürsünüz. Burnunuza gelen kokusu da cabasıdır. Bunun tek nedeni yeraltı farelerinin ve birçok davetsiz misafirin bu kabloları yiyecek halinde görmesini engellemek için tasarlanmıştır. Sizi bile tiksindiren bu koku eminim davetsiz misafirleri bile yanına yaklaştırmayacaktır.
Bu kabloların birbirlerine monte edilmesi özel araçlarla gerçekleştirilir. Üstelik özel bir işçilik gerektirir. Yine de kabloların monte edilmesi ve bakımı daha kolay ve güvenilirdir. Bu kablolar yalıtkan olduğu için elektrik akımlarının ya da gerilimlerinin yarattığı tehlikeleri oluşturmaz. Hiçbir patlama ve yangın eğilimi göstermezler. Uçucu sıvı ve gazların yanında rahatça kullanılabilirler. Metal kablolardan daha küçük ve hafif olması da fiber kablolarla çalışmayı kolaylaştırır. Üstelik daha az yer kapladıkları için daha ucuza nakledilebilirler.
Bu kablolar ne kadar pahalı olsalar da tek başlarına pek bir şey ifade etmezler. Son duyumlarıma göre kendini akıllı zanneden bir iki hırsız bu kablolardan çalmışlar. Ama ellerinde patlamıştır büyük ihtimal. Çünkü bu kabloların birbirlerine monte edilmesi kolay değildir. Bunları işe yarayacak hale getirmek de büyük uzmanlık ister. Bakır kablolara göre de daha güvenilirdir. Bu özelliği sayesinde kullanıcının haberi olmaksızın kaçak veya gizli bir bağlantı yapmak imkânsızdır. Askeri uygulamaların neden bu kablolardan faydalandığı da apaçık ortadadır. Fiber kabloların kanıtlanmamış olmasına rağmen metal kablolardan daha uzun süre dayanıklı olması bekleniyor.
Fiber optik kabloların maliyeti şimdi pahalı olmasına rağmen ileri yıllarda getireceği yüksek maliyetten dolayı şirketler bu hizmeti insanlara sunmaktan kaçınmıyor. Özellikle metal kablolara oranla daha pahalı olan bu sistem uzun vade de yatırımlarda çok şey vaat ediyor.
Yalnız sistemin daha yeni olması birçok sorunu da ortaya çıkarmıyor değil. Özellikle şebeke bağlantılarında zorluk çıkması bunun nedenlerinden biridir. Çünkü bakır ve fiberlerin birbirlerine uyuşmaması durumu ortaya çıkıyor. Yeni bir sistem olduğu içinde analog ve dijital sistemlerle uyum sorunu yaşanıyor. Şu anda pahalı olan bu kabloların kısa zamanda ucuzlaması da en büyük beklentiler arasındadır. 5 km. den kısa mesafelerde ekonomik değildir ama bu sistem tüm alt yapıya yerleştirilirse bugünkü zararı kısa zamanda kapatabileceği hesaplanıyor. Bu günlerde local şebekeler bu zamana kadar fiberlerle çalışmadıkları için kendi bünyelerinde teçhizat geliştirme işlemlerine başlamıştır. Kablolar gibi de bu teçhizatta şimdilik çok pahalıdır.
Her şeye rağmen sınırsız iletişimin getirdiği güç bu kabloların olumsuz özelliklerini kapatmaya yetiyor da artıyor. Günümüz teknolojisinde artık her eve gelecek bu kaliteli iletişim aracı kolaylığı ve rahatlığıyla tüm hayal gücünüzü ele geçireceğinden oldukça eminim. Artık internette erişim veya dosya alıp gönderme sıkıntısı sona erecek. Size de arkanıza yaslanıp bu hızın keyfini çıkarmak düşecek.