Bu yazımda bilgisayarınızın performansını artıracak 10 yöntemden bahsedeceğim.
1. Sürücülerinizi Güncel Tutun
Kullandığınız donanımın sürücülerini (driver) güncellemek hataları azaltacak, bazı güncellemelerde ise performans açısından yararlı olacaktır. Sürücüleri donanımınızın resmi sitesinden güncelleyebileceğiniz gibi, bu görevi yapacak çeşitli programları da kullanabilirsiniz. Bu konudaki tavsiyem resmi siteyi kullanmanız. Tabii bu durumda doğru modeli seçme konusunda dikkatli olmanız gerekiyor.2. Portable Programları Tercih Edin
Düzenli olarak kullanmadığınız veya çok ihtiyacınız olmayan programların portable (taşınabilir) sürümlerini kullanın. Portable programlar kayıt defterinde hiç yer tutmaz ya da çok az yer tutarlar. Böylece bilgisayarınızdaki yükü bir nebze azaltmış olursunuz.
3. Alternatif Programları Deneyin
Bazı programlar sisteme çok fazla yüklenebilir. Programı açıkken görev yöneticisinden ne kadar bellek harcadığını görebilirsiniz. Bu konuya çözüm getirmek için ise alternatif programları deneyebilirsiniz. Örneğin Microsoft Office yerine OpenOffice, Nero yerine ImgBurn benzeri programlar kullanabilirsiniz.
4. Korsan Yazılım Kullanmayın
Ülkemiz ne yazık ki korsan yazılım kullanımında üst sıralarda. Korsan yazılımlar hazırlanırken kötü niyetli kişilerin kurbanı olabilirsiniz. Yazılımı hazırlayan kişi istediği şekilde bilgisayarınıza zararlı solucanlar, trojanlar vs. sokabilir, bilgilerinizi eline geçirebilir. Bunu engellemek için
yazılımınızı lisanslı alın, kısıtlı(demo) sürümünü kullanın veya ücretsiz alternatifleri deneyin. Bazı alternatif programların ücretli yazılımlardan daha iş yapabileceğini unutmayın.
5. Kullanmadığınız Donanımı Kapatın
Anakartınızda dahili ses kartı olmasına rağmen siz harici bir ses kartı kullanmak istiyorsunuz. Çakışmaları önlemek ve daha az sistem yükü için BIOS ayarlarından dahili ses kartınızı kapalı duruma getirin. Tabii bunu sadece ses kartı için değil diğer donanımınız için de yapabilirsiniz. Bu konuda daha ayrıntılı bir yazı daha önce yayınlandı, sitemizde bulabilirsiniz.
6. Eğer Dışarıdan Veri Almıyorsanız Anti-Virüs Kullanmayın
Bu fikir pek çekici gelmeyebilir, ancak anti-virüslerin sistem belleğinin yaklaşık % 10-20’sini tükettiğini düşünürseniz bana hak vereceğinizi umuyorum. Bilgisayarınıza internet, cd, taşınabilir bellek gibi cihazlardan herhangi bir veri girmiyorsa bilgisayarınızı bir defa zararlı yazılımlara karşı taratıp, anti-virüsü kaldırmanız performans açısından yararlı olacaktır. Eğer içiniz rahat etmeyecekse, anti-virüsü kaldırmak yerine veri alış-verişi dışında kapalı konumda da tutabilirsiniz.
7. Overclock Yapın
Bu seçeneği ileri seviye kullanıcılar haricinde pek önermiyorum. Overclock sırasında voltaj, frekans vs. hatası yaparsanız geri dönüşü olmayacak sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu riski göze alsanız bile bu işin uzman bir kişi tarafından yapılmasını şiddetle tavsiye ediyorum.
8. Sabit Diskinizin Tamamını Kullanmayın
Sabit diskin tamamını veya tamamına yakınını kullanmanın bilgisayar performansını düşürdüğü uzun zamandır bilinen bir gerçek. Düzenli kullanmadığınız verileri taşınabilir diske veya DVD’ye yedeklemek bu konuya bir çözüm getirebilir.
9. Uninstaller Programları Kullanın
Bazı programlar, Windows’un program ekle-kaldır menüsünden kaldırıldığında diskte veya kayıt defterinde artıklar bırakabiliyor. Bunu engellemek için çeşitli uninstaller programları kullanabilirsiniz. Bu programlar, kaldırma işlemi sırasında bütün sistemi tarayarak programla ilgili bütün kayıtları bulup silebiliyor. Benim önerim Revo Uninstaller’ı kullanmanız.
10. Gereksiz İşlemleri Durdurun
Windows’un Yönet(Manage) menüsü altındaki Servisler(Services) sekmesinden kullanmadığınız işlemleri durdurabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olmanızı öneriyorum, çünkü yanlış işlemi durdurursanız istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.