Yeni bir satın alma rehberi yazımızla karşınızdayız. Bu defa taşınabilir diskleri inceleyeceğiz. Giriş bölümünü fazla uzatmadan konuya geçelim.
Taşınabilir disk seçiminde en önemli faktörler fiziksel boyut, kapasite, performans ve markadır. Seçiminizi yapmak için dikkat edeceğiniz konu ise diski ne amaçla kullanacağınız olmalı. Yazımız içinde bu konuya ayrıntılı olarak değineceğim.1) İlk inceleyeceğimiz konu fiziksel boyut olacak. Piyasada büyük çoğunlukla 2.5 ve 3.5 inç modeller mevcut. Az miktarda 1.8 inç modeller de var ancak bunlar tercih edilmiyor. Bu nedenle yazımızda genellikle 2.5 ve 3.5 inç modellere değineceğiz.
Fiziksel boyut seçiminde öncelikli kriteriniz diski ne amaçla ve nerede kullanacağınız olmalıdır. Eğer genellikle ev kullanımı için bir disk satın almayı planlıyorsanız 3.5 inç modellere yönelmeniz daha doğru olacaktır. Bu diskler taşınabilirlik açısından zayıf (büyük boyutunun yanında gereken enerjiyi sağlamak için bir de adaptör gerekir), ancak fiyat bakımından 2.5 inç disklere göre daha uygundur. Bu açılardan baktığımızda 3.5 inç diskleri taşınabilir disk yerine ek bir hard disk olarak düşünebiliriz.
2.5 inç diskler ise boyut olarak çok daha uygun, güç için veri kablosunu kullanan ve daha çok taşınabilirlik sunan modellerdir. Enerji tüketimi ve dayanıklılığı bakımından 3.5 inç modellere göre avantajlı, ancak fiyat bakımından dezavantajlı konumdadırlar.
Sonuç olarak söylemek gerekirse, ev ve ofis kullanımı için 3.5 inç, fiyat dezavantajı olsa da notebook kullanımı için 2.5 inç seçimi daha doğru olacaktır.
2) Diskimizin boyutunu seçtikten sonra dikkat etmemiz gereken konu kapasite olacaktır. Notebook kullanımı için 2.5 inçlik disk seçmenizin uygun olacağını daha önce söylemiştik. Bu konuda 2.5 inçlik disklerin bir depolama alanı sorunu ortaya çıkıyor. 3.5 inç disklerin 2 TB’a kadar uzanan ürün yelpazesi yanında 2.5 inç modeller şu sıralarda en fazla 500 GB civarında geziyor. Kısa zaman önce Western Digital 1 TB ve 640 GB modellerini piyasaya sürdü. Ancak bu ürünler henüz yeni olduğundan fiyatlarının pek uygun olduğu söylenemez. Yazıyı hazırladığım tarihte MyEgg mağazasında Western Digital 1 TB 2.5 inç modelin fiyatı indirimli fiyatı 180 $ iken aynı sitede yine Western Digital firmasının 3.5 inç 1 TB modelini 130 $ fiyata satın alabiliyoruz. Aradaki fark bariz bir şekilde ortada. Bu nedenle notebook kullanımı için 500 GB modellerine yönelin.
3) Üçüncü olarak inceleyeceğimiz kriter performans olacak. Fazla bilgisi olmayan kullanıcılar taşınabilir disklerin performanslarını genelde dönüş hızı ve önbelleğe göre inceliyor. Bu kriterler elbette önemli ancak daha önemli olan konu bağlantı arabirimidır. Genelde taşınabilir diskler USB 2.0 bağlantısı kullanıyor. USB 3.0’ın daha hızlı olacağı kesin ancak şu anda piyasada böyle bir seçenek olmadığı için bu konuya değinmiyorum. USB 2.0 saniyede maksimum 60 MB veri aktarımı yapabiliyor. PC’nizde kullandığınız hard diskte veri aktarımının saniyede 300 MB’a ulaştığını düşünürsek USB 2.0’ın pek de hızlı olmadığını açıkça görebilirsiniz. Ancak bütçeniz fazla değilse USB 2.0 seçeneğinden başka alternatifiniz de şu anlık yok.
Gelelim diğer seçeneklere: Firewire ve E-Sata. Firewire800 arabirimi kullanan diskler saniyede 100 MB’a kadar veri transferi yapabilmekte. Sata ile gelen bir teknoloji olan E-Sata’da ise bu rakam 300 MB’a kadar çıkabiliyor. Bu rakamların teorik olarak verildiğini de unutmamak gerek ancak bu arabirimlerle USB 2.0’a göre çok fazla bir fark yakalayacağınız da kesin. Eğer taşınabilir diskinizde veri depolamak yerine program, oyun, işletim sistemi vs. kurmayı planlıyorsanız fiyat dezavantajına rağmen E-Sata arabirimini kullanmanız çok daha uygun olacaktır.
Biraz da dönüş hızı ve önbellek konusunda değinelim. Dönüş hızı olarak bazı istisnalar olsa da genellikle 5400 ve 7200 rpm seçenekleri kullanılır. 2.5 inç modeller genelde 5400, 3.5 inç modeller ise genelde 7200 rpm dönüş hızına sahiptir. 5400 rpm modellerin diğerlerine göre ısı, enerji ve fiyat avantajı olmasına rağmen, performans açısından dezavantajları vardır. Ancak veri depolama amaçlı kullanımda 5400 rpm fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyorum.
Önbellek (cache) ise diskinizin işlemci ile koordineli bir şekilde çalışması açısından önemli bir kriterdir. Bu konuda pek fazla seçeneğiniz yok. Benim düşüncem, veri depolama amaçlı kullanımlarda 8 MB önbelleğin yeterli olacağı yönünde. Eğer daha önce de belirttiğim gibi oyun, işletim sistemi vs. kurulumu planlıyorsanız önbellek miktarını buna göre artırın.
4) Marka seçimine taraflı bir değerlendirme olabileceği için fazla değinmek istemiyorum. Ancak bu alanda tartışmasız lider olan iki marka Western Digital ve Seagate. Eğer aradığınız kriterler açısından uygunsa bu iki markayı tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Tabii başka kaliteli markaları da söylemeden geçmek haksızlık olur. Bunlar Samsung, Philips, LG, Toshiba gibi önemli üreticiler. Ayrıca Maxtor’un da Seagate ile birleştiğini hatırlatmayı unutmamak gerek.
Umuyorum ki bu yazı taşınabilir disk konusunda şüpheleri olanlara yardımcı olmuştur. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.