Faydalı yazılımlar bilgisayarımızın olmazsa olmazları. Onlarla neler yapmıyoruz ki? Ama bu faydalı yazılımların ücretsiz olması gerekiyor. İşte bunların bir listesini oluşturdum. Aslında bunlardan binlerce var. Diğerlerini de siz yorumlarınızda yazın lütfen 🙂
Ses Düzenleme: Eğer ücretsiz, açık kaynak kodlu bir ses kaydetme ve düzenleme yazılımı arıyorsanız Audacity en iyisidir diyebiliriz. Canlı ses kaydetme, Kaset ve kayıtları sayısal kayıtlara ya da CD’lere dönüştürme, Ogg Vorbis, MP3 ve WAV ses dosyalarını düzenleme gibi işlemlerin yanı sıra, ses dosyalarında Kes, yapıştır, sesleri biri birine karıştır gibi montaj işlemleri yapabilir, bir kaydın hızını ya da tonunu değiştirebilirsiniz.
Video Düzenleme: Video düzenleme için, Windows Movie Maker iyi bir seçimdir. Böylece basit video düzenleme işlemleri yapabilir özel efektler uygulayabilirsiniz. Daha gelişmiş daha güçlü bir yazılım arıyorsanız VirtualDub sizin için daha uygun. Ücretli bir çok yazılımın yapabildiği şeyleri ücretsiz sunan virtual dub bir çok ücretsiz görüntü filtresini de kullanmaya imkan tanıyor.
Instant Messenger: Eğer Google Talk, Yahoo! Messenger, MSN ve diğer anlık mesajlaşma yazılımlarını kullanıyorsanız Pidgin tam size göre.
Bilgisayar Güvenliği: Firewall olarak ZoneAlarm yada Comodo Prokullanarak spyware programların internetten bilgisayarınıza sızmasına engel olabilirsiniz. Sisteminize virüslerin bulaşmasını engellemek ve bulaşmışları temizlemek için, AVG Antivirus ve Avast ı bir arada kullanmanızı öneriyorum. Bir çok ücretli yazılıma kafa tutan programlar performans açısından da oldukça tatmin edici.
Multimedia Player: Windows Media Player ve iTunes iyidir ama her ses ve video formatını tam olarak desteklemezler. Bu yüzden ben youtube flash videolarını ve diğer bazı formattaki dosyaları oynatabilmek için VLC Media Player kullanmanızı önerebilirim. Diğer alternatif ise GOM player.
Dijital Fotoğrafçılık: Dijital kameralara çok alıştık. Cebimize de girdi. Fotoğraf sayısı arttıkça yönetimi de karmaşık bir hal alıyor. Google Picasa yada Windows Live Photo Gallery kullanarak fotoğraf merakınızı daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Picasa ile Screensavers yapabilirsiniz, Live Gallery ile panorama resimler yapabilirsiniz. Her ikisinden de Flickr a fotoğraf yollayabilirsiniz. Fotoğraf düzenlemek içinse Paint.NET yada GIMP kullanabilirsiniz.
Windows Enhancement: Eğer fareden daha çok klavye kullanmayı tercih ediyorsanız, Launchy işinizi daha da kolaylaştıracak. Başlat menüsündeki programlarınızı, belgelerinizi, proje dosyalarınızı ve yer imlerinizi indeksleyen bu küçük araç sadece bir kaç tuşlama ile bu indekslenen program ve dosyalara kolayca ulaşmanızı sağlıyor. TweakUI ile Windowsunuzun varsayılan kullanıcı arayüzünü özellştirebilirsiniz, mouse ayarları, explorer ayarları, görev çubuğu ayarları ve fazla ayar yapabilirsiniz.
Temizlik: WinDirStat Harddiskinizde hangi klasörün ne kadar yer kapladığını yüzdesel ve grafiksel olarak gösteren bir araç. CCleaner ise işe yaramayan ne varsa silip süpüren çok sevdiğim bir araç. Tek tek uğraşmaktansa ona bırakın ve temizlesin. Bazen programlar program ekle karldırdan kalkmazya insanı sinir eder işte MyUninstaller ile alternatif program ekle kaldırınız olacak.
E-posta Programı: Aslında ben outlook seviyorum ama ücretsiz olarak, Windows Live Mail ve ThunderBird ün de çok gelişmiş özellikleri var. Özellikle yeni live mail bence çok iyi. Önemsiz posta filtresi ve rss okuyucusu da dahil edilmiş bu programlar da ücretsiz.
DVD Araçları: Ücretsiz bir DVD ripleme ve yedek alma yazılımı olan DVD Shrink ile DVD yazdırma aracı ile birlikte kullanarak almış olduğunuz yedekleri tekrar DVD disklere yazdırabilirsiniz. HandBrake ile DVD leri ve DVD ISO dosyalarını MP4, AVI ve OGM formatına dönüştürebilirsiniz.
Diğer yararlı araçlar: HTTrack web sitelerini ve istediğiniz derecede ona bağlı sayfaları bilgisayarınıza indirip çevrimdışı okumanızı sağlayan süper bir araç. Orbit Downloader indirme yöneticilerinin en başarılılarından, üstelik Rapidshare, Myspace, YouTube, Metacafe, DailyMotion, Pandora gibi sitelerden indirme yapmak için kullanabiliyorsunuz. Copernic Desktop ile maillerinizi, dosyalarınızı, fotoğraflarınızı ve diğer multimedya dosyalarınızı kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Alternatif olarak google desktop ta kullanabilirsiniz. Microsoft SyncToy ile farklı sürücüler arasında senkronizson yapabilirsiniz.
Benim aklıma gelen faydalı araçlar bunlar. Eğer sizin de aklınıza faydalı araç geliyorsa lütfen yorumlarınızda bunu belirtin. Şimdiden teşekkürler.