Marka ve model çeşitliliği arttıkça ürün seçerken hangisini alacağımızı şaşırıyoruz genellikle. Dostlarımızdan çevremizden tavsiye de bulunmalarını istiyoruz. Örneğin yeni bir buzdolabı almak istiyoruz ve çevremizden bize buzdolabı tavsiyesinde bulunmalarını istiyoruz. İşte bu yazı bizim için en doğru olan ürünü bulmamızda fayda sağlayacaktır diye umuyorum.
1913 yılında ilk kez evde kullanılmak amacıyla yapılan ve elektrikle çalışan Domelre marka buzdolabının soğutucu aygıtı neredeyse gövdesi ahşaptan olan aletin yarısını kaplıyordu. 1918 Yılında ise ilk kez Kelvinatör isimli şirketin imal ettiği otomatik çalışan buzdolapları üretildi ve ilk yıl 67 dolap satıldı. Aradan geçen 100 yılda buzdolabı artık lüks olmaktan çıkmış ve neredeyse buzdolabı olmadan nasıl yaşanırdı diye düşünülmek bile istenmeyen bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Makalenin tamamını okumanızı tavsiye ederim ama sınırlı vaktiniz varsa en azından Buzdolabı Satın Alma Öncesi Kontrol Listesi dokümanını indirip inceleyin. Satın alma öncesi modeller arasında karşılaştırma yaparken işe yarayacağını düşünüyorum.
Gelişen teknoloji ile buzdolapları çok çeşitli ebatlarda,birçok farklı özellikte ve kalitede, farklı markalarda çok zengin bir ürün çeşitliliği insanların beğenisine sunulmaktadır. İhtiyaçlar çok farklı olduğundan dolayı burada herhangi bir marka model buzdolabı tavsiyesi yapmayacağım ama buzdolabı almadan önce nelere dikkat etmelisiniz bunlardan bahsedeceğim.
Çeşit ne kadar çok ise seçmek de o kadar zor oluyor. İster ilk kez buzdolabı sahibi olun, isterseniz buzdolabınızı yenileyin bu yazımız mutlaka karar vermenizde ve doğru ürünü almanızda sizlere yardımcı olacak.
Şimdi tespit ettiğimiz maddeleri inceleyip açıklayalım;
1- Buzdolabını koymayı düşündüğünüz alanı belirleyin ve ölçüleri bir kenara kaydedin
Özellikle hazır mutfak bulunan evlerde buzdolapları için alanlar ayrılmaktadır, alınacak dolabın bu alanların ölçülerine uygun olması daha sonra çıkacak tatsız durumların önlenmesi açısından çok önemlidir. Baştan ölçü alınmadan yapılacak alışveriş sizi ya dolabı değiştirmek ya da mutfakta revizyon yapmak zorunda bırakabilir. Buzdolabı yerine sığmayabilir. Özellikle kiracı iseniz iki kere düşünün. Ayrıca buzdolabı kapıdan geçmiyor, buzdolabı kapıdan sığmadı dememek için kapı ölçülerini de atlamayın derim. Bunun için kesin çözüm dolabı iade veya kapıyı kırma olabilir.
Buzdolaplarının verimli çalışması için soba, radyatör, fırın ve güneş gibi ısı kaynaklarından uzak , havadar bir alana yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca duvar ile buzdolabının arka kısmı arasında yaklaşık 10 cm’lik bir açıklık bırakılması performans ve rahat çalışması açısından önemlidir.
2- İhtiyaç duyulan kapasite
Brüt hacim ve net hacim ölçülerine dikkat edin. Yani brüt hacmi büyük olan bir dolabın net hacmi o kadar büyük olmayabilir. Ayrıca soğutucu ve dondurucu hacimleri de ayrı ayrı verilir. İhtiyacınız daha çok hangi yönde ise bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Mutfağın ölçüleri kadar buzdolabını kullanacak kişi sayısı da önemlidir. Tek kişi için 300 lt ya da daha düşük kapasiteli bir dolap yeterli olabilir. 4 Kişilik aileler için 350 lt ve üstü kapasiteli dolaplar rahatlık sağlarken daha kalabalık aileler için 480 lt ve üzeri dolaplar tercih edilmelidir.
Normal standartlardan farklı ebatlarda üretilen 550 lt ve üzeri kapasiteli, genişliği 85-90 cm’i bulan ölçülerdeki büyük buzdolaplarını ev değiştirmek, taşınmak zorunda kalacak olanlara tavsiye etmiyoruz. Bu tür dolapların hem taşınırken hasar görme olasılığı yüksek hem de standart hazır mutfaklara uyma şansı pek yok.
Sadece yazlık veya sadece kışlık olarak kullanılacak mekanlardaki dolapları da kısa süreli kullanılacak olmalarından dolayı 300-350 lt kapasiteli olarak tercih edebiliriz. Eğer evimize 2. bir dolap alacaksak yeni dolabımızın kapasitesine ilkinin büyük/küçük ve derin doncuruculu olup olmadığına göre; yani yine ihtiyaç hesaplamamıza göre karar vermeliyiz.
Büyük buzdolapları genelde küçük olanlara göre daha fazla enerji tüketeceğinden dolabın büyüklüğü mutlaka ihtiyaca göre belirlenmelidir. Ayrıca seçilecek dolabın derin doncurucu kısmının ayrı kapağı olması enerji tasarrufuna yardımcı olacaktır.
3- Enerji Sınıfı
hem de çevreye yaydıkları ısı nedeniyle küresel ısınmaya olumsuz etkilerinden dolayı önem taşımaktadır.
Makine mühendisleri odasının web sitesinde yayınlanan şu makaleye göre bir evde en çok enerji harcayan alet buzdolabı. Beyaz eşyalarda kullanılması zorunlu olan enerji verimlilik sınıfını gösteren etiketi biraz inceleyelim:
A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen ve yedi gruptan oluşan enerji verimlilik sınıfları içinde A sınıfı en düşük enerji tüketimi sınıfını göstermektedir. Enerji verimliliği “A” sınıfı olan bir buzdolabı B sınıfına göre %23, “D” sınıfı bir buzdolabına göre %45, “G” sınıfı bir buzdolabına göre ise %56 daha az enerji harcar. A++ enerji seviyesi günde 0,5 kWh değerinde bir enerji tüketilmektedir ki bu; 40W değerinde bir lambanın 12,5 saat yanmasıyla eşdeğer bir tüketimdir. Bu nedenle tercihimizin A+,A++ veya A+++ olması gerekir. Zaten piyasada A+ dan daha düşük model pek kalmadı. Burada kıyaslama yaparken dikkat etmeniz gereken şey benzer hacimdeki dolapların benzer kWh değerinde enerji tüketmesidir.
2017 yılı Ocak ayı itibariyle 1 kW/h elektrik (1000 watt) çeşitli vergiler dahil ortalama 0,43 TL yani 43 kuruş civarındadır. t24.com.tr’den Levent Kurnaz’ın Enerji Verimliliği yazısı çok hoşuma gitti bir bölümünü burada paylaşmak istiyorum.
- – A+++ sınıfı bir buzdolabı senede 150kWh enerji harcıyor.
- – Evdeki en iyi ihtimalle C sınıfı eski buzdolabı senede 750kWh enerji harcıyor.
- – 500 litre iç hacime sahip A+++ sınıfı bir buzdolabı yaklaşık 3500 TL.
- – Evdeki C sınıfı buzdolabını atıp yerine A+++ sınıfı bir buzdolabı alacak olsanız, bu 3500 TL’yi elektrik faturalarınızdaki kazançla ödemeniz yaklaşık 17 sene sürüyor. Dolayısıyla bu durumda evdekini atıp yenisini almak cebinize fazla fayda sağlamıyor. İşte bu sebepten dolayı ülkemizin enerji verimliliği de hızla artamıyor. Yukarıdaki hesaba dayanarak da “eskisini bozulmadan atın ve yerine yenisini alın” çok makul bir çözüm olarak görülmüyor.
- Ancak, eğer bir sebepten yeni bir buzdolabı alacaksanız, o zaman şu hesabı unutmamakta fayda var:
- – A+ sınıfı bir buzdolabı senede 300kWh enerji harcıyor.
- – A+++ yerine A+ sınıfı bir buzdolabı alırsanız bir senede ödediğiniz elektrik faturasındaki fark (A+ sınıfı – A+++ sınıfı) = 52 TL
- – A+ yerine A+++ sınıfı buzdolabı alırken harcayacağınız fazla para (A+++ sınıfı – A+ sınıfı) = 210 TL
- Yani A+ sınıfı bir buzdolabı ile kıyaslandığında A+++ sınıfı 4 senede kendisini amorti ediyor. İşte bu çoğumuzun kabul edebileceği bir hesap.
4- Teknoloji
Yeni teknoloji buzdolapları no-frost yani buzlanmayan tipte üretilmektedir ancak piyasada hala eski tip buz yapan dolaplarda bulunabilmektedir. El ayarlı defrostu olan dolaplar da verimli olabilir ancak bunların içi bir miktar buzlandığında daha çok enerji tüketmeye başlarlar. Bu nedenle otomatik defrostlu dolapları öneriyoruz. Low frost veya statik buzdolabı olarak adlandırılan dolaplar sanırım pek tercih edilmediğinden yavaş yavaş raflardan kalmış gibi gözükmekte.
Buzdolaplarının iç dizaynları da tercihlerde önemli etmenlerdendir. Yeni bazı modellerde dolap içinde ‘Mavi Işık’ adı verilen bir teknoloji kullanılmakta ve bu ışık sayesinde dolaptaki sebze-meyveler daha uzun süre tazeliklerini koruyabilmektedir. Anti bakteriyel sisteme sahip dolaplar küf , mantar ve kötü koku oluşumlarını engellediğinden mutlaka özelliklerde aranmalıdır. Rafların cam olması ürünlerin daha kolay soğutulmasını sağlar. Ayrıca üst raflarda dökülen bir gıdanın alt raflara sızmasını da önler.
İç dizaynın ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Raf aralıkları, kapaklarda yer alacak bölmeler, dondurucu bölme incelenmelidir. Ayrıca derecesi belirli aralıklarda ayarlanabilen daha kısa ömürlü gıdaların saklanabileceği küçük bölümlerin olduğu modeller tercih edilebilir. Ürünün reklamlarında ya da broşürlerinde belirtilen özelliklerin varlığı kontrol edilerek teyit edilmelidir. Teknoloji ilerledikçe kapağında televizyon bulunan modeller bile üretilmektedir. İhtiyacınızı tabii ki kendiniz belirleyeceksiniz ama bizim tavsiyemiz buzdolaplarının asıl amacını unutmadan bu konuda karar vermenizdir.
5- Fiyat, Kalite, Garanti ve Servis Ağı
En pahalı olan her zaman en kaliteli olan değildir. Belirlediğimiz kriterlere göre birçok marka için fiyat karşılaştırması yapmalıyız. Aynı kriterdeki farklı fiyatların hangi özellikten kaynaklandığını öğrenip farkın bu özelliğe değip değmeyeceğine karar vermeliyiz. Eskilerin ‘Ucuz alacak kadar zengin değilim‘ deyişi mutlaka tecrübeden kaynaklanıyor olsa da hiç olmazsa aynı ürünün farklı yerlerde farklı fiyatta olmasını araştıralım ve en güvenli alışverişi yapmaya çalışalım.
Buzdolabı gibi beyaz eşyalar evlerimizde uzun yıllar kullanılmak amacı ve beklentisiyle satın alınmaktadır.Bu uzun süreler içinde arızalanmaları da maalesef başımıza sıkça gelen, gelebilen bir olasılıktır. Bu nedenle alacağımız ürünün mümkün olduğunca uzun garanti süresi olmasını tercih etmeliyiz. Hatta küçük bedellerle uzatılan garantileri de satın almanızı öneriyoruz.
AEG, Arçelik, Beko, Bosch, Hotpoint, İndesit, LG, Samsung, Sharp Siemens, Vestel vb. birçok marka buzdolabı birçok renk ve özellik seçenekleriyle satışa sunulmuştur. Ürün arızalanınca servis hizmeti önem kazanıyor. Özellikle büyük bir şehirde yaşamıyorsanız yaygın servis ağı olan büyük üreticileri tercih etmeniz önerilir. Sık şehir değiştiren bir memur hayatı yaşıyorsanız yine bunu dikkate almanız gerekir. Arıza durumlarında mümkün olan en kısa sürede servis alıp onarım yaptırabilmek dolap içindeki tüm gıda maddelerimiz ve özellikle derin dondurucuda saklanan hazinelerimizin bozulmaması için çok büyük önem taşımaktadır. ‘Geç kalan adalet adalet değildir‘ değişi gibi geç kalan servis hizmeti de hizmet değildir.
6- Buzdolabı kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar
- Enerji verimliliğinden ve tasarruftan yukarıda sıkça söz etmiştik. Tekrarlayalım; buzdolabının performanslı çalışması için yerleştirileceği alanın ısı kaynaklarından ve tozdan uzak olması gerekir.
- Dolap kapaklarının iyi kapanıp kapanmadığı kontrol edilmeli ve gerekirse dönem dönem ilgili servislerine yeniden ayarlatılmalıdır.
Dolaba yerleştirilen ürünlerin kalın ambalajları, dolabın daha fazla çalışmasına neden olacağından mümkünse ambalajlar çıkarılıp streç filmle kaplanmalıdır. - Buzdolaplarının normal iç bölümlerinin ideal ısısı 0-4 derece arasıdır.Kapaklardaki ısı daha yüksek olabileceğinden çabuk bozulabilecek ürünleri kapaklarda bulundurmamak gerekir.
- Derin dondurucudan çıkarılıp kullanılacak malzemeyi bir gün önceden dondurucudan alıp dolabın normal bölmelerine koymak enerji tasarrufu sağlar.
- Buzdolabının kapağı mümkün olduğunca az açılmalı ve kısa süre açık tutulmalıdır.
- Buz dolabına sıcak gıda konulmamalıdır, bu enerji tüketimini arttırır.
- Buzdolabına konulan sıvı gıdaların üzeri kapatılmalıdır. Sıvı gıdalar nem oranını arttırdığından kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
- Derin dondurucu kısmına konulacak gıdaların bir kullanımlık ölçüler şeklinde paketlenmesi gerekir.
Önerilerimizin sizlere fayda sağlayacağını umuyoruz. Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle..
İhtiyaçlar çok farklı olduğundan dolayı burada herhangi bir marka model buzdolabı tavsiyesi yapmayacağımdan bahsetmiştim ama sizden kullanım yeriniz ve kullandığınız buzdolabına göre olumlu olumsuz yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi mutlaka bekliyoruz.