Wikipedia’da Kitap Oluşturun

Bir çoğumuz araştırmalarımızda veya merak ettiğimiz bir konu olduğunda belli sitelere başvuruyoruz. Google, sözlükler ve daha da uygun bir kaynak olarak Wikipedia. Wikipedia’yı sadece araştırma amaçlı değil, hobi olarak kullanlarımız da yok değil. Bir maddenin içindeki bir köprüden diğer bir maddeye atlamak ve bu şekilde çeşitli alanarda yeni şeyler öğrenmek gerçekten de çok güzel bir şey.

Bu yazımda daha çok hobi olarak kullanımı tercih edenlere yönelik küçük bir ipucu vereceğim. Yeni bir şey değil ama belki de bir çoğumuz bunu henüz farketmedik ya da kullanmıyoruz (ben dahil:)).

Bahsettiğim özellik Wikipedia maddelerinden bir kitap oluşturma. Bunu yapmak oldukça basit, üyelik vs. gerektirmiyor.

Öncelikle bu linkten siteye giriyoruz.wikipedia

Soldaki dikey menüde “yazdır/dışa aktar” başlığının altından “Bir kitap oluştur” seçeneğini seçiyoruz.

Açılan sayfada yeşil renkteki “Kitap oluşturucuyu başlat”a tıklıyoruz.

Bu işlemden sonra kitap oluşturucumuz çalışmaya başlıyor. Açtığınız her Wiki sayfasında maddenin üstünde yer alıyor. Açtığınız sayfayı kitabınıza eklemek için “Bu sayfayı kitabınıza ekleyin” butonuna tıklamanız yeterli oluyor. İstediğiniz kadar sayfa ekledikten sonra kitabınızı indirmek için ise “Kitabı Göster” seçeneğine girip kitabınızda çeşitli düzenlemeler yapabiliyorsunuz.

Bu düzenlemeler arasında:
– Başlık ve altbaşlık ekleme,
– Kitapları alfabetik olarak sıralamak,
– Sürükle-Bırak şeklinde istediğiniz sıralamayı yapmak

bulunuyor.

Kitabınızı 2 formatta indirebiliyorsunuz: Bunlar PDF ve OpenDocument Text.

Üyeliğiniz olmadan kullanabileceğinizi söyledim. Ancak üyeliğiniz olmazsa kitaplarınızı kaydedip daha sonra çalışmanıza devam etme şansınız olmaz. Bu nedenle bu özelliği üyelikle birlikte kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Yorum yapın

Wikipedia’da Kitap Oluşturun” üzerine bir yorum

  1. wiki’nin bu özelligini bilmiyordum, cok iyi oldu ogrendigim, cok tsk’ler.