Evet hayatta her şeyi ciddiye almayalım az da olsa gülümseyelim diye başlığı mizahi atayım dedim. Evet güldüysek veya bunun neyine güleyim dediyseniz yazımıza dönebiliriz.
Sizlere açık kaynak dünyasının indirilme sayısı ile rekor kıran, önemli bir kullanıcı kitlesine sahip tarayıcısı Firefox’un iki püf noktasından bahsedeceğim.
Günümüzde artık tarayıcılar sekmeli bir biçimde hizmet vermekteler bizlerde bunun verdiği kolaylıkla tarayıcıyı uzun bir süre kapatmadan sekme üzerine sekme açıp rahatlıkla kullanabiliyoruz. Peki, bunları niye anlatıyorum? İşte bizler tarayıcıyı uzun süre kapatmadığımız için bir önbellek sorunu ve bundan dolayı yavaşlama olabilir. Evet, sizlere Firefox’un çevrimdışı çalışırken kullandığı önbellek ve indirilen sayfaların sabit diskte kaplayacağı önbellek varsayılan değerleri nasıl değiştirilir bunu göstermek istiyorum.
Firefox’u açıp adres satırına “about: config” yazıp enter tuşuna basıyoruz ardından üstte görülen arama kutusuna “ browser.cache” yazın ve çıkan seçeneklerden “browser.cache.disk.capacity” yazan satırı çift tıklayarak düzenleyin. Buradaki değer ön tanımlı olarak 51200 dür (Firefox 3.5.3) ve indirilen sayfaların sabit diskte kaplayacağı ön bellek boyutudur. Eğer bilgisayarınızdaki sistem belleği 1GB veya daha düşükse bu değeri küçülterek belleğinizi rahatlatabilirsiniz. Örneğin bu değeri 20000 yapabilirsiniz.
Diğer ipucu ise yine aynı yolları izleyerek “browser.cache” yazın ve sonra “browser.cache.offline.capacity” satırını değiştirebilirsiniz. Bu seçenekte tarayıcının çevrimdışı çalışırken kullanacağı ön bellektir.