Site icon pdfdergi

Halim Kılıç Savaş Çocukları

Röportaj serimizin yeni konuğu savascocuklari.com blogunun yazarı Halim Kılıç. Ağırlıklı olarak tasarım, hobi, maket konuları işlenen blog, özgün bir içeriğe sahip.

Röportajımız her zamanki gibi çok keyifli geçti. Sizlerinde sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyorum.

Sözü fazla uzatmadan röportaja geçelim isterseniz.

Hoş geldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmeyip kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Rica ederim efendim, ben teşekkür ediyorum. Böyle bir aktiviteye imza attığınız için.

Öncelikle kendinizden bahsetmenizi rica ediyorum. Yani bilişim dünyasının dışındaki sizi tanımak istiyoruz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Özet olarak söylemek gerekirse, 25 yaşındayım. Sakarya doğumluyum. 2 seneye yakındır İstanbul’da çok değer verdiğim pedagog ve heykeltıraş Ahmet Nuray’ın yanında asistan olarak görev yapmaktayım. Ve kendini sürekli olarak gelişmeye adamış bir insanım. tabiî ki ömür kısa ne öğrenir ve öğretirsek kârdır.

Bilgisayarla ilk olarak nasıl tanıştınız? İlk kullanım zamanlarınızda en çok ne yaparak vakit geçirirdiniz?

Bilgisayarla ilk tanışmam 1995 yılında internet kafelerin yaygınlaşması ile oldu. O dönem zamanımın çoğunu sohbet sitelerinde geçiriyordum. Mirc in ve ICQ nun en meşhur zamanları. Ve tabii ki bilgisayar oyunlarıyla.

Blog yazmaya başlamadan önceki internet yaşamınızdan bahsedebilir misiniz ?

Daha çok okumaya yönelik işlerle uğraştım bilgisayarda. Tabi çok fazla blog takip ediyordum. Ama nedense çok geç başladım blog yazmaya. İnanın şimdi bunun pişmanlığını yaşamıyor değilim.

Blog yazma fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl başladınız?

İlk önce değerli hocam Ahmet Nuray’ın baskısı sonucu yazmaya başladım desem yalan olmaz. Ondan evvel amatör siteler hazırlıyordum ama blog yazma fikri hocam sayesinde oluştu. Ve ilk bloğumu bloggerda kurarak işe başlamış oldum.

Blogunuza verdiğiniz isim nereden geliyor? Bize biraz blogunuzdan bahsedebilir misiniz?

Uzun süredir aklımda olan bir projeydi. Sokak çocukları ve Savaş çocukları konusunu işlemek, bizim gibi genç arkadaşlarıbilinçlendirmek dünyamızı daha yaşanır hale getirebilmek için birey olarak verdiğim bir mücadelenin sadece ufacık bir damlası www.savascocuklari.com … Daha çok genç bir blog olduğu için pekte fazla bir şey soyleyemiyorum. Daha çok makalelerden oluşuyor. Tabiî ki yanında da faydalı bilgiler vererek toplum bilincini göz ardı etmemeye çalışıyorum. Bloggerın sunduğu hizmetlerin genelini kullanarak eklentiler sayesinde bloğumu güzel bir hale getirmeye çalışıyorum.

Blogunuza ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bunu yeterli görüyor musunuz?

Blog için aslında 2-3 saat zaman ayırabiliyorum. Bunun ancak 1 saati yazı yazabiliyorum. Geriye kalan zaman içinde blog kürenin faydalarından yararlanmaya gayret gösteriyorum. Ve ben blog için ayırdığım bu zamanın çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Tasarım eğer biterse bloğumu paylaşabilmek adına daha fazla zaman ayırabileceğime inanıyorum.

Blogunuzu incelediğimizde gerçekten özgün bir içeriğe sahip paylaşımcı bir blog olduğunu görüyoruz. Belirli bir çizginiz var, bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum güzel sözleriniz için. Evet belli bir çizgim var. Kopyala yapıştırdan ziyade kendi içimizden geçenleri insanlarla paylaşmanın ana temel kural olduğunu biliyorum ve bu doğrultuda hareket etmeye gayret gösteriyorum. Zaten de blogçuluk bu değimlidir. Bir nevi günlük : )

Blog yazmak için kendinizi zorunlu hissettiğiniz oluyor mu? Yoksa hala ilk günlerdeki gibi eğlenceli bir uğraş olarak mı görüyorsunuz?

Zorunluluk değil benimkisi. İçimden geldiği için yazıyorum. Aslında içimden geçenleri yazsam günde 3-4 yazı çok rahat hazırlarım. Fakat bunun yeni bir blog için doğru olduğuna inanmıyorum. Ve hiçbir zamanda sıkılma hissine kapılmadım. Hala ilk günkü heyecanı yaşıyorum. Çünkü öğrenmenin sonu yoktur.

Blogunuzun dışında başka zaman harcadığınız projeleriniz var mı ?

Evet var, değerli hocam Ahmet Nuray’ın blogları ve internet siteleri ile ilgileniyorum. Buda bloğumda kullandığım yenilikler için çok faydalı oluyor.

Türkçe içerikli bloglarla yabancı dillerdeki bloglar arasında sizce farklılıklar var mı? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz?

İçerik için bir şey diyemeyeceğim ama, etki ettiği kitle olarak çok büyük fark var. Şöyle ki ben diğer bloğumu İngilizce olarak hazırladım. Ve inanın bana çok fazla talep oluyor bloğa. İçerik değil anlatmak istediğim, sadece dünyada blogçuluk Türkiye’ye göre kat ve kat fazla bir kitleye sahip. Dolayısıyla ziyaret sayısı Türk blog küreye göre birkaç kat fazla oluyor.Daha çok kitleye ulaşabiliyorsunuz.

Bloglar özellikle son dönemde yüksek okuyucu sayılarına ulaştılar. Bloglar medyaya alternatif olabilir mi? Medya gibi gündem oluşturacak güce sahip olabilirler mi?

Neden olmasın ki? Yaratıcı fikirler çok önemli bence. Evet son dönemde özellikle Türkiye’de muhteşem bir gelişme var blog okuyuculuğunda. İnsanlar çoğu haberi özellikle internet kullanıcıları diyeyim, bloglardan alıyor haberleri. Mesela ben Eurovision şarkımızı ilk önce bir arkadaşın bloğunda seyrettim. Bence bu çok güzel bir şey. Sadece yaratıcı fikirlere sahip olmayı bilelim. Standarda bağlı kalmak iyi bir şey değil. Yani lay lay yazılar ile sırf bloğa bi şey yazmak olsun diye blogçuluk olmaz. Üretmek ve paylaşmak gerekli diye düşünüyorum.

Eminim bir çok blog yazarını takip ediyorsunuz ama şu an aklınıza gelen takip ettiğiniz bloglar hangileri?

Hemen söyleyeyim. Bir çok konuda feyiz aldığım ve seyredilmeye değer dediğim blogların başında www.taytanik.net ve http://blog.wolkanca.com gerçekten bilgi destek anlamında önü çeken bloglar. Ama günlük sohbetlerinden de tat aldığım http://haticecim.blogspot.com/ ve http://arzununincileri.blogspot.com seyretmekten okumaktan zevk aldığım önemli bloglar.

Son olarak blog hayatına henüz başlamamış yada yeni yeni yazmaya başlayan yada yazan ama istediği okuyucu kitlesini bir türlü elde edemeyen blog yazarlarına/adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Benim tavsiyem belirli bir kitleye ulaşabilmek için blog paylaşım sitelerine önem versinler. Örnek olarak blogcatalog.com (ing ağırlıklı) Blograzzi.com http://blogyazarlari.ning.com/ ve daha birçoğu gerçekten faydalı olacaktır. Ve tabii ki gerçekçi özel ve sade içerik çok önemli diye düşünüyorum.

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederek, röportajımızın sonuna geldiğimizi üzülerek de olsa söylemek zorundayım. Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Ben çok teşekkür ediyorum efendim. Bizlere bu imkânı sunduğunuz için. Başarılar sizlere de.

Halim Kılıç’ ın savaş çocukları isimli bloguna savascocuklari.com adresinden erişebilirsiniz.

Exit mobile version