Site icon pdfdergi

Bilgisayar Donduğunda, Kilitlendiğinde Neler Yapmalısınız?

Sık bilgisayar kullananlar bir kere de olsa bu kötü deneyimi yaşamışlardır.Çalıştırmak istediğiniz,  çok bellek yiyen programlar, işlemciye çok yüklenen programlar bilgisayarınızın yavaşlamasına ve kilitlenmesine mi neden oluyor?

Fare hareket edebilir fakat hiç bir program yanıt vermez,  diğer bir programa geçiş yapamzsınız, alt tab kullanılmaz hale gelir. Görev yöneticisini açmaya çalışırsınız ve o da açılmaz çünkü klavyenin hareketlerini algılayamamaktadır. Yapacağınız şeyin bilgisayarı baştan başlatmak olacağını tahmin edebiliyorum.Bilgisayarı baştan başlatmak son seçenek olmalıdır çünkü sık sık baştan başlatırsanız bilgisayarınız zarar göre bilir,  zarar görmekten kastım çalışan dosyalar bozulabilir, windows açılırken hata verebilir vb. hatalar. Bunu yapmadan önce AntiFreeze adındaki bilgisayarın kilitlenmesini kontrol altına almayı size sunan programı denemenizi tavsiye ederim.

AntiFreeze bilgisayarınız donduğunda size yardımcı olan bir programdır. Programın kısayol tuşlarına bastığınız anda (Alt+Ctrl+WIN+Home) , AntiFreeze kullandığınız programları askıya alır böylece bu programlar bilgisayarın belleğini sömürmeyi durdurur 🙂  Sonra Windows’unkine çok benzeyen özel bir görev yöneticisi çıkar,  bir program bilgisayarınızın donmasına sebep oluyorsa isterseniz  “Endd Process” tuşuna basarak programı kapatabilirsiniz.

AntiFreeze’i çalıştırabileceğiniz durumlar :

  • Bir veya daha fazla program yoğun işlem yapıp işlemciyi yoruyorsa bilgisayarınızın kilitlenmesine sebep olabilir
  • Bir veya daha fazla program belleği çok harcıyorsa takas alanını (swapping) yoğun kullanıyorsa, sisteme yükleniyorsa
  • Öncelikli çalışan programların işlemcinin tüm kaynağını harcaması durumunda
  • Bir çok program aynı anda çalışıyorsa ve işlemciden yanıt almak için rekabet etmeleri durumunda
AntiFreeze’in hata verdiği, çalışamadığı bazı durumlar da oluyor.Bu nedenle bazen reset tuşuna basmak zorunda kalıyoruz.Hardware’den dolayı kaynaklanan bir donma varsa, mouse hiç hareket etmiyorsa.. AntiFreeze öncelikli olarak çalışmasına rağmen kernel gibi ondan daha öncelikli uygulamalarda olabilir.Bu programları sonlandırmada AntiFreeze çalışmayabilir.
Bilgisayarın donması iyi bir şey olmamasına rağmen ben 3 mb lık belleği dosyaları kurtarmak, zarar görmelerini engellemek için ayırmayı yanlış bulmuyorum.

AntiFreeze adlı programı buradan indirebilirsiniz.

Exit mobile version