WordPress Hızlandırma – inanılmaz hızlanacak uçacak hatta

WordPress sitenizi hızlandırmak istiyor musunuz? Hızlı yüklenen sayfalar kullanıcı deneyimini geliştirerek sayfa görüntüleme sayısını artırır blogunuzu Google PageSpeed ile daha bir dost hale getirir. Bu yazıda WordPress sitenizin performansını arttırmak için en iyi hız optimizasyonu ipuçlarını paylaşacağız. Hızlandırma için yapacaklarımız bir çok yerde olduğu gibi sadece “WordPress için en iyi x cache eklentisi” listesinden veya “Sitenizi hızlandırmaya yönelik X ipucu” gibi olmayacak aksine, bu yazı WordPress performans optimizasyonu için kapsamlı bir kılavuz olacaktır.

WordPress Sitenizin Hızı Neden Önemlidir?

Fark ettiniz mi? Son zamanlarda insan dikkat süresi 12 saniyeden 7 saniyeye düşmüş. Son yıllarda yapılan araştırmalar insan dikkat süresinin 12 saniyeden 7 saniyeye düştüğünü gösteriyor. Biz web sitesi sahipleri için bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Ziyaretçilerimize içeriğimizi göstermek ve onların web sitemizde kalmasını sağlamak için çok az zamanımız var. Yavaş açılan bir web sitesi ben de dahil bir çok surfer için web sitesi daha yüklenmeden önce siteden ayrılmak için yeterli bir sebep.

Bizde bir tabir vardır “Adamlar yapmış kardeşim” Çok benzemese de buna benzer olacak bir şey paylaşmak istiyorum. Adamlar araştırmış kardeşim: Çok büyük siteleri de içeren bir araştırmada sayfa yüklenme süresinde 1 saniye gecikme, dönüşümlerde % 7, sayfa görüntüleme sayısında % 11 ve müşteri memnuniyetinde % 16’lık düşüşe neden olabiliyormuş. Yani demek istediğim şey şu: Yavaş web sistesi bize para kaybettiriyor.

Google ve diğer arama motorları da müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarından dolayı, yavaş web sitelerini arama sonuçlarında aşağı iteleyerek yavaş web sitelerini cezalandırmaya başladı. Bunun anlamı daha düşük trafik ve daha az kazanç. Kısaca, web sitenizden daha fazla trafik, abone ve gelir istiyorsanız, WordPress blogunuzu HIZLANDIRMALISINIZ!

WordPress Web Sitesi Hızınızı Nasıl Kontrol Edersiniz?

Web sitenizi bilgisayarınızdan ziyaret ettiğinizde sitenin hızlı açıldığını ve sorunsuz olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında bu büyük bir hata olabilir. Çünkü Chrome vb modern tarayıcılar web sitemizi sık sık ziyaret ettiğimiz için sitedeki bazı bilgileri önbellekte depolar ve bunların tekrar yüklenmesini engeller. Örneğin adres çubuğuna site adını yazmaya başlar başlamaz adresin tamamı otomatik olarak gelir. Önbellek olayı web sitenizi neredeyse anında yüklenmesini sağlar. Ancak durum web sitenizi ilk kez ziyaret eden normal bir kullanıcı için aynı olmayacaktır. Aslında, farklı coğrafi bölgelerdeki kullanıcılar tamamen farklı bir tecrübeye sahip olacaklar. Bu nedenle web sitenizin hızını Pingdom gibi bir araçla test etmekte fayda var. Peki ne yapar bu pingdom? Web sitenizin hızını farklı yerlerden test etmenize yarayan ücretsiz online bir araçtır.

Bir çok makale size web sitesinin hızının nasıl ölçüleceğinden hangi araçları kullanmanız gerektiğinden bahseder ama testten sonra neyi hedeflemeniz gerektiği hakkında pek bilgi paylaşmaz. Hızlı bir web sitesinin hızı ne olmalıdır? Sayfa yükleme süresi 2 saniyenin altında ise bu gerçekten iyidir. Bununla birlikte, süreyi daha ne kadar düşürebilirseniz o kadar iyi olur. Öyle ki büyük oyuncular bir kaç milisaniyeyi bile hesaplıyorlar!

Hız testi raporu muhtemelen iyileştirme için birden fazla öneri sunuyor olacak. Ancak burada yer alan önerilerin çoğu yeni başlayanlar için zor teknik bilgiler. Bu yüzden buradaki bilgiler sizin için yetersiz kaldıysa ve ölçeceğim ama bunu nasıl değerlendireceğim diyorsanız web sitesi hız testi nasıl yapılır ve nasıl değerlendirilir isimli makalemi okumanızı öneriyorum.

Şimdi sorun analizi yapalım.

WordPress Web sitenizi/blogunuzu yavaşlatan şey(ler) ne?

Web sitenizi yavaşlatan şeyleri anlamak, performansı artırmak ve daha uzun vadeli kararlar almak bizim için önemli. Yavaş bir WordPress web sitesinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Hosting – Web sitenizin bulunduğu yer. Hıza etki eden en büyük etkenlerden biri.
  • WordPress Yapılandırması – WordPress siteniz ön belleğe alınmış sayfalar sunmuyorsa, sunucunuz aşırı yüklenecek ve böylece web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen çökmesine neden olacaktır.
  • Sayfa Boyutu – Hız için optimize edilmemiş bir içerik sayfası.
  • Kötü Eklentiler – Yazılımcı olarak söylüyorum, kötü kodlanmış bir eklenti kullanıyorsanız, bu web sitenizi önemli derecede yavaşlatabilir.
  • Harici komut dosyaları – Reklamlar, yazı tipi yükleyiciler gibi harici komut dosyaları da web sitenizin performansını önemli ölçüde etkileyebilir.

WordPress web sitenizi nelerin yavaşlattığını öğrendiğimize göre, WordPress web sitenizi nasıl hızlandıracağımıza bir göz atalım.

Hosting Seçimi

Web sitenizi/blogunuzu ziyaret eden misafirlerinizin büyük çoğunluğu Türkiye’miz sınırları içinde ise yurtiçi bir hosting kullanmak iyidir. Bu hizmeti sunan onlarca firma var. Ancak kaç tanesi web sitenizin performansını optimize etmek için ek önlemler alıyor? Ziyaretçilerinizin büyük bölümü ülkemiz sınırlarından ise Turhost’u tavsiye ederim. WordPress’de hosting için Türkiye’de öncelikle Turhost’u öneriyor. Buraya tıklayarak Turhost WordPress planlarına bakabilirsiniz.

 

Yeni başlayanlar, az ziyaretçi alan bloglar için paylaşımlı hosting iyi bir seçenek olabilir. Böyle dedim diye paylaşımlı hostingi gözünüzde küçültmüş olmak istemiyorum. Çünkü pdfdergi 2010 yılı içinde 4 milyondan fazla ziyaretçi aldığında BlueHost’ta shared hosting kullanıyordu. Buraya tıklayıp hosting hizmeti satın aldığınızda Bluehost indirim kuponu otomatik olarak aktif olacaktır. Ayrıca eğer ülkemiz dışından da önemli ölçüde ziyaretçi alıyorsanız kesinlikle Bluehost! WordPress hosting önerisi olarak dünya çapında Bluehost’u öneriyor.

Paylaşımlı hostingin sıkıntısı sunucu kaynaklarının diğer hosting müşterileri ile paylaşmak zorunda olmanız. Bunun anlamı şu, aynı sunucuda bulunan başka bir site çok fazla trafik aldığında, sunucunun performansı düşeceğinden web siteniz de yavaşlayacaktır. Blog sahiplerinin ezici bir çoğunluğunun paylaşımlı hosting dışında bir alternatif aramasına gerek yok.

Eğer gerçekten çok büyük (ziyaretçisi bol) bir blog veya web sitesi sahibi iseniz paylaşımlı hosting size yetmeyebilir. Bu durumda yine BlueHost’un WordPress Hosting seçeneğini kullanmanızı tavsiye ederim. Aylık 100 milyon ziyaretçiden başlayan bu paket uygun fiyatı ile sanırım çok yerinde bir çözüm olacaktır. Yine sadece yerel bir bloğa sahipseniz Turhost da iyi bir seçimdir.

Hosting değiştirme öncesinde ve sonrasında yardım almak istiyorsanız bu yazının altına mail adresinizle birlikte yorum bırakabilirsiniz.

Eğer teknoloji uzmanı değilseniz web sitenizin ayarları ile oynamak sizin için korkunç bir düşünce olabilir. Az önce de dediğim gibi endişelenme, yalnız değilsin. Sitenizin performans geliştirmesine elimizden geldiğince yardımcı oluruz. Şimdi kodlama yapmadan WordPress sitenizi birkaç tıklama ile nasıl hızlandırabileceğinizi gösterelim.

WordPress Caching Eklentisi Ücretsiz

Yazının en başında da bahsetmiştim. Önbellekleme (Caching) bilgisayarda yapılan işlemleri hızlandırmak için kullanılan bir teknolojidir. Aslında bunu beynimizde kullanır. Sık yaptığımız şeyler beynimizin cache bölümündedir ve çok hızlı hatırlarız. Örneğin bir Matematik öğretmeni bir integral sorusunu çok hızlı çözebilir ama Osmanlı Tarihi veya Kimya’dan eski bir soru ile karşılaştığında biraz düşünür, hatırlamaya çalışır, aklına gelirse söyler. Gelmezse “Sayfa Bulunamadı” hatası verir. Cevap söylendiğinde o bilgi onun cache ine yerleşir ve bir süre daha hatırlar ancak sonra yine yok olur.

İşte WordPress sayfalarıda dinamik veya statik olabilir. Dinamikten kasıt bir sayfa ziyaretçi aldığında wordpress istenilen bilgilerin ziyaretçiye getirilmesi için server a emir verir ve istenilen sayfa bir SQL sorgusu sonucu oluşur. Bu uzun bir süreçtir ve sorgu sunucuyu yormak demektir. Aynı anda yüzlerce ziyaretçi olursa sorgu sayısı da artacaktır. Caching eklentileri dinamik sayfaları statik olarak sunucunuzda bir klasöre depolar ve istek geldiğinde statik sayfayı ziyaretçiye gösterir. Statik sayfa dinamik sayfa gibi sunucuyu yormaz. Bu web sitenizin ortalama 2 ile 5 kat arası hızlanması demektir. Sayfalar cache eklentisi tarafından otomatik olarak belirli periyotlarla tekrar tekrar cache’lenir yani statik hale getirilir. Bunun için sizin bir eylem yapmanıza gerek yok.

WordPress için bir çok cache eklentisi var ama ben kullandığım ve bildiğim eklenti olan WP Super Cache eklentisini kullanmanızı öneriyorum. WP Super Cache’i WordPress sitenize nasıl yükleyeceğiniz ve kuracağınız konusunda adım adım rehberimizi bir inceleyin. WP Super Cache kurulum ve en iyi ayarlar. Kurulum ve ayarlar çok kolay, hız farkını ziyaretçileriniz anında hissedecektir. Burada bir not düşmek istiyorum. Muhtemelen kullanmıyorsunuzdur ama yönetilen bir WordPress barındırma sağlayıcısı kullanıyorsanız, önbellek eklentisine ihtiyacınız yoktur, çünkü sizin için onunla ilgilenirler.

Hızlandırma için Resimleri Optimize Etme

Resimler, fotoğraflar içeriğimize hayat verir ve ziyaretçi sayısının artmasına yardımcı olur. Yine yapılan araştırmalar renkli görsel kullanmanın içeriğin % 80 oranında daha fazla okumasına neden olduğunu gösteriyor. Ancak resimleriniz optimize edilmediyse, yardımcı olmaktan çok daha fazla acı çektiriyor olabilir. Aslında, optimize edilmemiş resimler, yeni başlayan bloggerlarda gördüğümüz en yaygın hız sorunlarından biridir.

Örneğin telefonunuzla veya kameranızla çektiğiniz bir fotoğrafı eğer optimize etmeden kullanırsanız bu fotoğrafların boyutu çok yüksek olacağından web sayfasının yüklenme hızını olumsuz olarak etkileyecektir. Bu yüzden resimleri optimize etmek için fotoğraf düzenleme yazılımını kullanmanızı öneririz. Bu size 5 kat kadar boyut avantajı sağlayabilir.

pdfdergi’de artık sadece iki resim biçimi kullanıyoruz: JPEG ve PNG. Şimdi merak ediyor olabilirsiniz: Neden?
PNG resmi daha ayrıntılı ve kaliteli gösterir. PNG sıkıştırılmamıştır. Bir görüntüyü sıkıştırdığınızda, bazı bilgileri kaybedersiniz, sıkıştırılmamış bir görüntü daha fazla ayrıntıyla daha kaliteli olur. PNG’nin olumsuz yönü, daha büyük bir dosya boyutu olmasıdır, bu nedenle yüklenmesi daha uzun sürer. Diğer yandan, JPEG, sıkıştırılmış bir dosya biçimidir ve görüntü kalitesini biraz düşürür, ancak boyutu önemli ölçüde daha küçüktür.

Peki seçeceğimiz resim formatına nasıl karar vereceğiz? PNG vs JPEG

Şimdi ipucu geliyor. Fotoğrafımızın veya resmimizin renkleri çok farklıysa JPEG kullanırız. Daha basit bir resim veya şeffaf bir resim istiyorsak, PNG kullanırız. Resimlerimizin çoğu JPEG’dir.

Bunu önemseyin çünkü, kullandığınız resim biçimi, web sitenizin performansı üzerinde büyük bir fark yaratabilir. Kaliteden ödün vermeden, Photoshop ve bunun dışında ücretsiz popüler düzenleme araçlarını kullanarak görüntülerinizi tam olarak nasıl optimize edebileceğiniz hakkında ayrıntılar için, web için optimize edilmiş resimleri kaydetmek için adım adım rehberimizi inceleyin.

Bir önbellek eklentisi yükledik ve resimleri optimize ettik. Şimdi, sitenizin daha hızlı yüklenmeye başlayacağını fark edeceksiniz. Ancak, web sitenizin daha da hızlı olmasını istiyorsanız, şimdi yazacaklarımı iyi okuyun. Bu ipuçları çok teknik değil, bu nedenle bunları uygulamak için herhangi bir kodlama bilmeniz gerekmiyor. Ancak bunları uygulamak web sitenizi yavaşlatan yaygın sorunları önleyecektir.

WordPress Sitenizi Güncelleyin

Evet, bu çok kolay. Üstelik güncelleme ile siteniz hem yeni özellikler kazanır hem de güvenlik sorunları ve hatalar da düzeltilebilir. Bu yüzden WordPress sık sık güncelleme çıkarır. Ayrıca WordPress temanız ve eklentileriniz de düzenli olarak güncellenebilir. Bir web sitesi sahibi olarak, WordPress sitenizi, temanızı ve eklentilerinizi en son sürümlere güncel tutmak sizin sorumluluğunuzdadır. Bunu yapmamak, sitenizi yavaş ve güvenilmez hale getirebilir ve sizi güvenlik tehditlerine karşı savunmasız bırakabilir.

Ana Sayfada ve Arşivlerde Alıntılar kullanın

Varsayılan olarak, WordPress, ana sayfanızdaki ve arşivlerinizdeki her makalenin tam içeriğini görüntüler. Bu, ana sayfanız, kategorileriniz, etiketlerinizin ve diğer arşiv sayfalarının daha yavaş yükleneceği anlamına gelir. Bu sayfalarda tam makale gösterilmesinin diğer bir dezavantajı, kullanıcıların gerçek makaleyi ziyaret etme ihtiyacını hissetmemesidir. Ayrıca bu, sayfa görüntüleme sayısını ve kullanıcılarınızın sitenizde harcadığı süreyi azaltabilir.

Arşiv sayfaları için yükleme sürenizi hızlandırmak için, sitenizi tam içerik yerine alıntılar görüntüleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Bunu yapmak için WordPress Ayarlar »Okuma’ya gidip “Tüm Metin” yerine “Özet” i seçebilirsiniz.

Yorumları sayfalara bölün

Yazılarınıza çok fazla yorum alıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise demek ki harika bir iş çıkarıyorsunuz, tebrik ederim. WordPress Ayarlar »Tartışma’ya gidip “Her sayfada x üste seviye yorum olacak şekilde ve varsayılan olarak x sayfa gösterilecek şekilde yorumları sayfalara böl” şeklinde yer alan yere örneğin 25 yazın. Böylece tüm yorumlar yerine 25 yorum gösterilecek diğer yorumlar sayfalara bölünecektir.

Videoları WordPress sitenize gömmeyin

Bunu yapan var mıdır bilmiyorum, umarım yoktur. Youtube vb video siteleri varken ve WordPress bunları desteklerken asla böyle bir şeye gerek yok. Hem bandwith harcar hem de sayfa performansını olumsuz etkiler. Videoyu siteye upload etmek yerine video sitelerine yükleyip sadece ilgili url’yi wordpress sitenize gömün.

Tema seçimi

Şimdi size buradan şu tema güzel, bu tema hızlı demek istemiyorum çünkü herkesin ihtiyacı farklı. Siz en güzeli tema seçimi yaptıktan sonra makalenin başında bahsettiğim site hızı ölçme araçları ile sitenizin hızını ölçün. Değerleri not ettikten sonra beğendiğiniz başka bir tema ile tekrar ölçün. Bir kaç optimizasyon ayarı ile uygun temayı bulacağınızdan eminim.

Sliderlar web sitenizin performansını etkileyebilecek başka bir elemandır. Ben genellikle ücretsiz olanları tavsiye ettiğim için slider olarak meteor u öneriyorum.

Bence güzel bir yazı oldu. Yorumlarınızı ve eklemek istediklerinizi merakla bekliyorum.

Yorum yapın